Kultúra
Népi gyermekjátékokról szóló könyvet mutattak be Muzslyán

A Muzslai Petőfi Sándor MME könyvtártermében tegnap este bemutatták Tóth-Glemba Klára legújabb, Pápika című könyvét, amely a közép-bánáti játékkultúra hagyományának gyűjteménye. A könyv megjelenését óriási munka előzte meg.

- Ez a könyv idestova 30-40 év gyűjtőmunka eredménye, amely az eddigi szociográfiai kutatásomnak egyik részét képezi. Igyekeztem Közép-Bánátban összegyűjteni azokat a játékokat, játékszereket, amelyeket nem csak az elmúlt század gyermekei, hanem a XXI. század gyermekei is még talán játszani tudják - mondta a szerző.

Összesen 218 játék leírása megtalálható a kötetben, de ugyanakkor a könyvbemutató alkalmával volt alkalom kipróbálni a kukoricapuskát, vagy a más településen lécpuska nevű játékot, vagy a búgattyút, illetve a biccezést. A szerző a szülőfalujában Muzslyán, Nagybecskereken, és a környező falvakban végzett kutatómunkát, Szentmihályon, Lukácsfalván, Erzsébetlakon és Nezsényben.

A Pápika című kiadványt Szőke Anna, a kötet szerkesztője mutatta be.

- Elsősorban a szülőknek ajánlanám ezt a könyvet. Lehet belőle meríteni olyan játékokat, amiket szívesen játszanának a gyerekek, különösen most ebben a fölgyorsult technikai világunkban, Tóth-Glemba Klára olyan játékokat örökített meg, amit régen játszottak, de ki kellene szűrni belőle a szülőnek azokat, amelyeket ma is lehetne játszani, és szórakoztatóak lennének. Nagyon-nagyon sok értéke van ennek a könyvnek, amit fel kell majd fedezni, nem csak a szülőknek, hanem nekünk, néprajzosoknak, kutatóknak, nyelvészeknek. Az, ami benne van, az már muzeális érték, nem a fényképanyagra gondolok, hanem a játék módszertanára. Nem beszélve arról, hogy ha pedagógusként elemzem, milyen óriási sikerélményt adott az akkori játékvilág a gyerekeknek. Ezek a népi játékok erről szóltak - nyilatkozta Szőke Anna.

A könyvbemutatón elhangzott még Silling István és Németh Ferenc méltatása is. Az estet citerajátékkal gazdagították, Lele József és tanítványai népdalokat játszottak.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Kis Béla
2022. JANUÁR 17. [ 14:04 ]

Szeretnék vásárolni a 1 példányt,ki a forgalmazó. Válasz a zacska@freemail címre kérnék. Köszönöm.


Kezdődik a 75. cannes-i fesztivál - illusztráció
2022. MÁJUS 17.
[ 13:12 ]
A Műemlékvédelmi Intézet három újvidéki egyházi épületet helyezett előzetes védelem alá. Ezek a ferences rendház, a baptista központ és a nazarénus imaház. Az intézet tájékoztatása szerint az egyházi közösségek tulajdonában lévő épületek vitathatatlan kulturális és történelmi értékűek, nem csak...
2022. MÁJUS 13.
[ 0:14 ]
Korlátozások nélküli Kolozsvári magyar napokra készülnek Erdély legnagyobb szabású magyar kulturális fesztiváljának a szervezői - jelentette be a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón. Gergely Balázs, az eseménysorozatot szervező egyesület elnöke elmondta: a koronavírus-járvány...
2022. MÁJUS 12.
[ 14:07 ]
Színjátszást, rendezést kedvelő, közös alkotásra és kísérletezésre nyitott fiatalokat várnak idén nyáron is Zentára, a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók 14.Táborába, a MAdT-ba, amely 2022. július 1-jétől 8-áig tart. A tábor elsősorban azoknak a fiataloknak kínál (15 éves kortól) tartalmas...
2022. MÁJUS 12.
[ 11:53 ]
Beolvasás folyamatban