Kultúra
Szerb újévi mulatsággal nyitja az évet a Fonó
Betűméret:             

Szerb újévi mulatságot tartanak január 13-án a Fonó Budai Zeneházban. Fellép a Babra és a Poklade zenekar, a színpadon vendég lesz Djordje Davidović szerb harmonikaművész - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

Djordje Davidović ötéves kora óta harmonikázik, tanulmányait Szerbiában, majd Bécsben a Zenei és Művészeti Egyetemen végezte Grzegorz Stopánál. Egyaránt játszik gombos és tangóharmonikán, klasszikus zenei tanulmányai mellett párhuzamosan foglalkozik szerb zenével és a balkán valamennyi zenei dialektusában jártas.

Az ismert balkáni zenészek közül játszott együtt mások mellett Ljubiša Pavkovićtyal, Bata Kandával, Petar Ralcsevvel és Boban Markovićtyal. Játékában és tudásában a klasszikus zenei szemlélet és technika egyesül a balkáni zenére jellemző egyedi játékstílusokkal.

A balkáni kultúra iránti rajongás és családi szálak fűzik a Duna mentén letelepedett déli szlávok zenéjéhez a Babra zenekart, amely 2019-ben debütáló albumával került a nemzetközi toplistákra, és meghívást kapott rangos showcase fesztiválokra és világzenei eseményekre. A hattagú formáció a délszláv zene eredetiségét és lelkületét megőrizve hoz létre a hagyományos dallamokból új zenei formákat, egyéni hangzásvilág és stílus kialakítására törekedve. Az együttes a koncertezés mellett otthonra lelt a ma is élő Budapest környéki délszláv kulturális közösségekben, ahol zenéjével aktív résztvevője a táncházi életnek.

A Poklade zenekarban benne van az egész Balkán: a kabócák éneke, a szétpattanó üvegszilánkok, a rakija tüzessége. A legendás mesterek - Versendi Kovács József, Tiszai György és Peti Kovács István - tanítványai által 2010-ben Mohácson alapított Poklade muzsikája valódi poklade, átváltozás, fellépéseiket kiegészíti Gráf Vivien énekhangja. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Elhunyt 80 éves korában Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja - tudatta a család vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Eötvös Pétert türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 13:17 ]
Sziveri János emléknapot rendezett tegnap a költő nevét viselő Művészeti Színpad, immár 31. alkalommal gyűltek össze a költő ismerősei, tisztelői, hogy születésnapjához közeledve emlékezzenek rá. Két helyszínen koszorúztak. Elsőként Sziveri János mellszobránál mondott méltató beszédet Mák Andrea, a muzslyai...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 11:55 ]
Beolvasás folyamatban