Kultúra
Keresztrejtvényfejtő foglalkozásokat tartottak gyerekeknek Magyarkanizsán

Kicsik és nagyok egyaránt szeretik a keresztrejtvényeket. Jót szórakozunk a megfejtésükkel, s közben a tudásunk is bővül, de a logikánkat is fejlesztjük. Magyarkanizsán téli foglalkozásokat szerveztek a diákoknak, ami pénteken, a szünidő utolsó napján egy bajnoksággal zárult a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben. A keresztrejtvényeket Ábel István készítette. Vele és a résztvevő diákokkal beszélgettünk.

Ábel István az egyik legismertebb vajdasági rejtvénykészítő. Feladványai heti rendszerességgel jelennek meg. Ő az egyik fő szervezője a vajdasági keresztrejtvényfejtő versenyeknek is. Az utánpótlásnevelésre is odafigyel azonban.

- Igyekeztünk a gyerekeket bevezetni a keresztrejtvényfejtés világába. Ismertettük a szabályokat, hogy hogyan kell gondolkodni, azután pedig a gyakorlati munka következett. Fehér táblára vetítettük ki a keresztrejtvény ábrát, amit azután közösen fejtettünk meg úgy, hogy a gyerekek egymás után írták fel a meghatározások alapján a megfejtéseket.

- Miért hasznos a rejtvényfejtés? Egyrészt bővül a tudásunk, és még?

- Erről nagyon sokat lehetne beszélni! Egyrészt meggátolja az Alzheimer-kór kifejlődését. A gyerekkorban azonban még másról van szó. Egyáltalán a logikus gondolkodás, a kombinációs késség fejlesztése a cél. Ha látok egy ötbetűs szót, de abból mondjuk, csak egy betűt tudok, akkor elkezdek gondolkodni, hogy vajon mi lehet az a szó, már akkor, amikor nem is tudom a meghatározását. Megtanulják a gyerekek a megfejtés folyamatának sorrendjét. Nem egymás követve, sorba kell beírni a megfejtéseket, hanem egy kitalált szó után mindjárt keresztben próbálom a következőt megfejteni.

- Ezek a rejtvények kimondottan a gyerekek számára készültek?

- Természetesen. Ezek mind a felsős diákok szintjén készültek. Sajnos nagyon kevés nekik való rejtvényt tudnak találni a gyerekek. Ezek pont a számukra készültek, hogy fejlődni tudjanak.

- Segédeszközöket használhatnak-e?

- Itt most nem, otthon viszont hasznos, ha előveszik a lexikonokat, vagy rákeresnek a Wikipédián a megoldásokra. A felnőttek számára szervezett versenyeken egyébként szigorúan tilos mindenféle eszköz használata. A versenyeken egyébként a pontosság a legfontosabb, s nem az idő, hogy hány perc alatt fejti meg a rejtvényt a versenyző. Az idő csak akkor válik tényezővé, ha két játékos is ugyanakkora pontszámot ér el.

Gárdány Tímea Kispiacról érkezett a versenyre, Polákovity Anita Magyarkanizsán lakik. Azt mondják, szeretik a keresztrejtvényeket, meg a gondolkodós feladatokat. Amilyen éppen kezük ügyébe kerül, mindenfajta rejtvényt szívesen megoldanak. Ha van olyan kérdés, amit nem tudnak, akkor felnőtt segítségét kérik. Ha csak egy mód van rá, nem keresik meg a helyes megoldást az Interneten, inkább megpróbálnak maguktól rájönni a már meglévő helyes betűk alapján. Jobb, ha a saját eszünktől találjuk ki, mondják. Az a lényeg, hogy gondolkodni tudnak, s azután kapnak egy eredményt.

A magyarkanizsai Csőke Olivér, mint mondja, már kiskora óta fejti a rejtvényeket, s lehetőleg napi szinten. A rejtvények logikáját szeretni. Nem mindig sikerült megtalálni a megoldásokat, de pont ez ösztönzi arra, hogy megfejtse őket.

Hasznosabb szünidei programot nehéz elképzelni, úgyhogy csak gratulálni lehet a magyrakanizsai keresztrejtvényfejtő foglalkozások szervezőinek!

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Dombosra járni élvezet - illusztráció
2022. JÚLIUS 1.
[ 17:03 ]
Csuja László és Nemes Anna női testépítőről szóló, Szelíd című alkotását Közép-Európa legnépszerűbb filmfesztiválján, Karlovy Varyban is láthatja a külföldi közönség - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) pénteken az MTI-vel. Karlovy Varyban péntek és július 9. között 56. alkalommal rendezik meg a film...
2022. JÚLIUS 1.
[ 12:03 ]
Június 29-én, 57 évesen Meghalt Böszörményi Gyula József Attila-díjas író, a Gergő-sorozat megalkotója – tudatta a hírt családja a Facebookon. Böszörményi Gyula 1964-ben született Miskolcon, az írást már tizenévesen kezdte, és a 80-as évektől folyamatosan jelentek meg írásai az Élet és Irodalomban, a Debreceni...
2022. JÚLIUS 1.
[ 10:54 ]
Eddig 440 ezren látogatták a január 22-én nyílt Magyar Zene Házát - mondta el Batta András zenetörténész, a Magyar Zene Háza vezetője csütörtökön az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Batta András az első félév programjainak koncepciójáról kiemelte: a...
2022. JÚNIUS 30.
[ 9:38 ]
Beolvasás folyamatban