Kultúra
Betiltják az orosz zenét és könyveket Ukrajnában

Az ukrán törvényhozás vasárnap betiltotta az orosz állampolgárságú művészek nyilvános fellépését, zeneszámaik lejátszását nyilvános helyen vagy a médiában, valamint az Oroszországból, Fehéroroszországból, és „nem a kijevi vezetés ellenőrzése alatt álló régiókból” származó könyvek és sajtótermékek importját, terjesztését és kiadását.

Jariszlav Zseleznyak, a Hang párt frakciójának tagja Telegram-oldalán közölte, hogy a vonatkozó jogszabályokat a törvényhozás felsőháza kétharmados többséggel fogadta el. Az orosz zene tilalmára vonatkozó jogszabály indoklása szerint „az agresszor állam zenéi szeparatista érzelmeket kelthetnek a lakosság körében”.

Az orosz zene mindemellett vonzóbbá teheti az orosz identitás felvételét, amely az ukrán állam gyengítését szolgálja. Mindemellett kivételt képeznek azok az orosz művészek, akik nyilvánosan elítélték az Ukrajna ellen indított orosz hadműveletet, valamint az ukrán állampolgárságot megszerző oroszok, akik már nem rendelkeznek orosz állampolgársággal.

Az orosz zenészek egyébként automatikusan fekete listára kerülnek, ezért az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) külön listát fog összeállítani azokról, akikre nem vonatkozik majd a tilalom. Hírügynökségek felidézték, hogy az Oroszországból importált könyvek és sajtótermékek már 2016 óta cenzúrázva vannak Ukrajnában.

Mindemellett az UNIAN ukrán hírügynökség közölte, hogy jelenleg 35 százalékról 40 százalékra emelik az ukrán nyelvű zenék arányát a rádióműsorokban, illetve 75 százalékra az ukrán nyelvű televíziós műsorok arányát különös tekintettel a híradókra, elemző és szórakoztató műsorokra. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Béla
2022. JÚNIUS 21. [ 16:54 ]

Könyvégetés is lesz?


mukica
2022. JÚNIUS 20. [ 17:19 ]

Még ha a davajgitárt meg a sztalinorgonát tiltanák be!


Alfonz
2022. JÚNIUS 20. [ 10:15 ]

Ezután a magyar könyveket is be fogják tiltani, ha még nem tették. Irány Európa, jöhet a tagjelölti státusz...


Pontosító
2022. JÚNIUS 20. [ 8:20 ]

Mit kell ezen csodálkozni? Volt kitől tanulniuk, nem is egy. Meg tanulták a leckét a két olyan Nagy tanítótól mint Lenin és Sztálin, és a gyakorlatban is alkalmazzák. Vagy csak én tévedek?


Nagy Bata Károly
2022. JÚNIUS 19. [ 21:48 ]

Ez a "le/kitiltósdi" tiszta fasiszta cselekedet! Szégyen! . . . Ugyancsak szégyenletes és nyomorúságos a sportolók, művészek letiltása is. Milyen bomlott elme talál ki és miért ilyen aljasságot? Nagyon szomorú! . . .


Vasárnap hajnalban ért véget a Lake Fest Topolyán. A három napig tartó fesztivált nagy érdeklődés övezte. A szombat volt a leglátogatottabb, annak dacára, hogy a délutáni órákban még egy nyári zápor is felfrissítette a helyszínt. Topolyán a legnagyobb érdeklődés a Tropico Band szombati fellépését kísérte, de Gazda...
2022. JÚNIUS 26.
[ 21:57 ]
Egy rendhagyó irodalmi estre került sor a muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad szervezésében szombaton este, amelyet a Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület könyvtártermében rendeztek meg. Az est címe Hidak az irodalomban volt, tehát a téma a költészet és a műfordítás volt. A rendezvény vendége volt...
2022. JÚNIUS 26.
[ 18:44 ]
Döme Szabolcs és Oláh K. Tamás alkotók az utóbbi két év Sinkó Ervin Irodalmi Díját vette át ma az újvidéki Bölcsészettudományi Kar kék termében a Fejbunker című novelláskötetért és a Kifulladás után című verseskötetért. Az elismerések ünnepélyes átadását a pandémia miatti helyzet késleltette. Sinkó Ervin...
2022. JÚNIUS 24.
[ 19:50 ]
Beolvasás folyamatban