Kultúra
Kezdődnek az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiváljának felvezető programjai
Betűméret:             

Harmincéves a palicsi filmfesztivál, azaz hivatalos nevén az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválja. Az egyhetes rendezvény ugyan július 16-án veszi kezdetét, de már előtte két héttel megkezdődnek a vetítések, a rendezvény felvezető programjai.

A Best of Europe és a Europe 4 kids elnevezésű válogatás filmjeit július 2. és 8. között tekinthetik meg az érdeklődők az Eurocinema moziban, a Klasszikusok a téren vetítései pedig július 9. és 13. között lesznek a város főterén.

A Best of Europe ciklusban Európa tavalyi legjobb alkotásaiból láthatnak a nézők hét filmet, dán, görög, francia, belga és román produkciókat. Megtekinthető lesz Joachim Trier norvég rendező A világ legrosszabb embere című alkotása. A film főhősének, Julie-nak négy éven keresztül követhetjük a sorsát. Látható lesz Jelena Popović Božiji čovek című mozija, amely egy görög-szerb életrajzi dráma. Paul Verhoeven Benedetta című alkotása is szerepel a programban, amely egy a XVII. században élt apáca életét dolgozza fel. A francia Julia Ducournau rendező Titán című filmje egy olyan nőről szól, akinek egy baleset után titánlemezt építettek a fejébe. A francia Bernard Campan Beautiful Minds című komédiájának szereplői két férfi és egy halottaskocsi. Elveszett illúziók a címe Xavier Giannoli bemutatásra kerülő filmjének, amely egy párizsi fiatalember felemelkedésének és bukásának története, aki arról álmodozott, hogy író vagy újságíró lesz. Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban - ez már Radu Jude alkotásának a címe, amelyben a bonyodalmat az okozza, hogy egy videofelvétel felkerül az internetre. A felsorolt európai filmeket 21 órától vetítik majd az Eurocinema moziban.

Az Europe 4 kids elnevezésű válogatás keretében európai gyermekfilmeket mutatnak be. Dán, német, francia, osztrák és szerb filmekről van szó. A vetítések július 2. és 8. között lesznek 17 órától az Eurocinemában. Kim Hagen Jensen Álomépítők, Noel Cleary Maja méhecske 3, Gilles de Maistre A farkas és az oroszlán, Gregor Schnitzler Mágikus állatok iskolája, Holger Tappe Szörnyen boldog család 2, Tomer Eshed Sárkánylovas és Radivij Andrić A nyár, amikor megtanultam repülni című filmjeiről van szó.

A Klasszikusok a téren ciklusban július 9. és 13. között Szabadka főterén 21 órától a következő magyar, olasz, svéd, francia és dán filmeket vetítik: Mundruczó Kornél Fehér isten, Paolo Sorrentino A nagy szépség, Ruben Östlund Lavina, Philippe de Chauveron Bazi nagy francia lagzik és Nicolas Winding Refn Csak isten bocsáthat meg című alkotásai kerülnek a nagy vászonra.

Emellett július 9. és 13. között az Eurocinemában a palicsi filmfesztivál díjazott alkotásaiból is megtekinthetnek egy válogatást a filmek szerelmesei a jubiláló rendezvény felvezető programjaiként.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szombaton nyílik a Szép Szó tábor - illusztráció
2022. AUGUSZTUS 4.
[ 16:24 ]
Második alkalommal rendezik augusztus 4-7. között a gyergyói összművészeti fesztivált, az EgyFesztet. A Hagyományok Háza ismét Folkudvarral vesz részt a jeles eseménysorozaton. A részletekről Antal Csanád, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány kulturális szervezője ad tájékoztatást. „Az EgyFeszt összművészeti...
2022. AUGUSZTUS 3.
[ 11:35 ]
Az énekes a szombati varsói fellépését szakította félbe, hogy az ukrajnai háborúról és a demokráciát érő fenyegetésről beszéljen, írja a hvg.hu. „Az Ukrajnában zajló háború egy hazugságon alapuló abszurditás” – jelentette ki a 70 éves énekes az oroszok inváziójára és a támadások mondvacsinált ürügyére...
2022. AUGUSZTUS 1.
[ 19:47 ]
Hegyesi arcok a címe annak a most megjelent kötetnek, melyet az Anna-napi rendezvénysorozat keretében pénteken este mutattak be az iskola ebédlőjében. A teljesség igénye nélkül, 29 kishegyesit mutat be a könyv. „Kishegyes Vajdaság egyik legszegényebb községe, de talán ezen könyv azt mutatja, hogy milyen gazdag is egyben:...
2022. JÚLIUS 30.
[ 11:45 ]
Beolvasás folyamatban