Kultúra
Észak-Bánát gyöngyszemei: Értékmentés a feledés ellenében
Bemutatták Jenován Flórián könyvét az Európa Kollégiumban
Betűméret:             

Római katolikus népénekeket gyűjtött össze Jenován Flórián kollegista Észak-Bánát gyöngyszemei című könyvében, amelyet az újvidéki Európa Kollégiumban adott ki és elsőként itt is mutattak be.

Snejder-Sára Ildikó, a kollégium igazgatója köszöntötte a jelenlevőket: Magyarország szabadkai főkonzulátusának képviseletében Benyovszky Anna Andrea konzul asszonyt és Erdődi Edvinát, a Magyar Nemzeti Tanács alelnökét, a nevelő tanárokat és a kollégistákat, valamint minden kedves érdeklődőt.

Horváth Mária nevelőtanár felolvasta Miocs József atya véleményét a kötetről. Ezt követően a könyv szerzőjével Turi Orsolya kollégista beszélgetett.

– Ez történelmi pillanat a kollégium életében, mivel első alkalommal adunk ki könyvet a kollégium gondozásában. Küldetésünk, hogy felfedezzük azokat a kollégistákat, akik tehetségesek és tenni is akarnak közösségünkért, nyilatkozta Snejder-Sára Ildikó a Vajdaság Ma hírportálnak.

A népénekek gyűjtésével Jenován Flórián olyan kulturális kincset alkotott, melynek célja, hogy megóvja a feledéstől őseink hagyományát. Ez egy fiatal egyetemista részéről hatalmas teljesítmény. A kollégium a háttérmunkát adta, a könyvet anyagilag a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatta.

A szajáni származású, Újvidéken tanuló egyetemi hallgató, Tehetséges Fiatal Díjas zenész olvasóinknak elmondta:

– Kiskoromban ismerkedtem meg a zenével, a hangszerekkel. Zenei pályám alapkövét a nagykikindai Slobodan Malbaški Alapfokú Zeneiskolában raktam le, amire később a nagybecskereki Josif Marinković Középfokú Zeneiskola zongora szakos diákjaként építettem. Jelenleg az Újvidéki Művészeti Akadémia harmadéves, zongoraszakos hallgatója vagyok, Kinka Rita művésznő osztályában tanulok.

Tanulmányaid és munkád mellett (kántorként, orgonistaként több templomban számítanak rád) hogyan sikerült ezt a nagy munkát, a könyv anyagát elkészítened, rendszerezned?

– Tanulmányaim mellett az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ kórusának karvezetőjeként tevékenykedem, illetve a Szent Erzsébet-templomban segítem Nagy Attila plébános munkáját a kántori teendők ellátásával.

Sokáig dolgoztam az egyetemi tanulmányaim és egyéb elfoglaltságaim mellett a most megjelent könyvem anyagán. Az első gyűjtések sokkal korábban, még középiskolás koromban történtek. A gyűjtéstől egészen az orgonakíséret megírásáig, az énekeskönyv szerkesztéséig rengeteg munkaóra telt el, de úgy vélem, ez nem lehet akadálya a kulturális örökségünk megmaradásának segítésében.

Milyen szándékkal készítetted az Észak-Bánát gyöngyszemei című könyvet?

– Egyetlen szándék vezérelt: az, hogy kultúrát, értéket mentsek a feledésbe merüléstől. Kötelességnek érzem az elődeink által ránk hagyott értékek ápolását, megőrzését és nem kevésbé, azok továbbadását a fiatalabb nemzedékeknek. Amikor elkezdtem ezzel foglalkozni, nem is gondoltam, hogy egyszer (és hogy ilyen hamar) könyv kiadásáról beszélhetek.

Mi a jelentőségük és szépségük a népénekeknek a katolikus liturgiában, a hívő ember, illetve a orgonista életében? Miért tartod őket gyöngyszemeknek?

– A II. Vatikáni Zsinat emelte liturgikus rangra a népénekeket. Ettől függetlenül, a Római Katolikus Egyház hivatalos éneke a latin nyelvű gregorián ének maradt. Véleményem szerint, a népénekek sokkal közelebb állnak az emberekhez. Nem csupán népies dallamviláguk miatt. Egy-egy énekből, annak szövegéből megismerhetjük a magyar emberek lelki világát, az Istenbe vetett hitük megfoghatatlan, időtálló erejét. Miért nevezem ezeket az énekeket gyöngyszemeknek? Azért, mert bizonyos énekek a legtöbb magyarlakta területen fellelhetők, akár azonos dallammal és szöveggel, vagy különféle variánsok formájában, mindenhol az adott terület zenei kultúrájához, dallamvilágához simulva. Az énekeskönyvben az Észak-Bánátban énekelt változatokat jegyeztem le, a mi népies dallamvilágunkkal, kultúránkkal átitatva.

A szentmisén kívül milyen alkalmakkor hallhatják majd az emberek az összegyűjtött népénekeket?

– A könyvben megtalálhatók a szentmisén kívül is használható, különböző alkalmakra szóló énekek (mint pl. az imatársulati énekek). Az énekeskönyvet az énekelni szerető hívőnek, illetve a repertoárt bővíteni szerető egyházzenészeknek ajánlom. Kis és nagy formátumban jelent meg a könyv. A kis formátumú énekeskönyv egyszólamú, a nagy formátumú kiadvány pedig kísérettel van ellátva. Komponálás közben ügyeltem arra, hogy olyan nehézségűek legyenek az orgonakíséretek, hogy alapképzéssel rendelkező egyházzenészek könnyedén el tudják sajátítani, és minél szélesebb körben tudják énekelni az énekeket. A kötet összesen 107 éneket tartalmaz. Mindegyikhez írtam kíséretet, kivéve az utolsó énekhez, a teljes halottvirrasztóhoz, amely még magában foglal 13 éneket, ehhez nincs szükség orgonakíséretre.

A kötet elkészítésében végzett odaadó munkáért köszönetet szeretnék mondani az Európa Kollégium munkatársainak, többek között Horváth Mária vezető nevelő tanárnak, valamint Barna Csabának a kiadvány nyomdai előkészítéséért.

Az énekeskönyvet Danyi Zsuzsannának, az Európa Kollégium vezető nevelőtanárnak és a Zeneművészeti műhely oktatójának ajánlottam. Zsuzsa tanárnő közbenjárása és támogatása nélkül most nem tudnánk könyvről beszélgetni. Mérhetetlenül hálás vagyok mindazért, amit értem tett, és szomorúsággal tölt el a tudat, hogy ő már nem lehet velem/velünk ezekben a pillanatokban.

„Jenován Flórián több éves türelmes és kitartó munkájának eredménye az összegyűjtött énektár – olvassuk a könyv bevezetőjében Miocs József atyának, a szakrális zene művészének a véleményét. – A kiadványban megtalálhatók az időszerű – és miseénekek, a szentekről szóló énekek, gyermekénekek és a különböző alkalmakra megfelelő énekek. Remélem, ez a gyűjtemény alkalmat ad kántorainknak és énekvezetőinknek, akik bővíteni szeretnék énektárukat, hogy szent cselekményekben való éneklésük valóban Isten dicsőségére és a lelkek emelésére szolgáljon.”

Jenován Flórián Észak-Bánát gyöngyszemei című énekgyűjteményéhez a könyvbemutatók alkalmával, valamint a kiadóban, az újvidéki Európa Kollégium Egyetemista Központban tudnak majd hozzájutni az érdeklődők. A legközelebbi könyvbemutatóra a tervek szerint Padén kerül sor. A szerző pedig már a következő kötethez gyűjti az anyagot.

Bozsoki Valéria
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szombaton nyílik a Szép Szó tábor - illusztráció
2022. AUGUSZTUS 4.
[ 16:24 ]
Második alkalommal rendezik augusztus 4-7. között a gyergyói összművészeti fesztivált, az EgyFesztet. A Hagyományok Háza ismét Folkudvarral vesz részt a jeles eseménysorozaton. A részletekről Antal Csanád, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány kulturális szervezője ad tájékoztatást. „Az EgyFeszt összművészeti...
2022. AUGUSZTUS 3.
[ 11:35 ]
Az énekes a szombati varsói fellépését szakította félbe, hogy az ukrajnai háborúról és a demokráciát érő fenyegetésről beszéljen, írja a hvg.hu. „Az Ukrajnában zajló háború egy hazugságon alapuló abszurditás” – jelentette ki a 70 éves énekes az oroszok inváziójára és a támadások mondvacsinált ürügyére...
2022. AUGUSZTUS 1.
[ 19:47 ]
Hegyesi arcok a címe annak a most megjelent kötetnek, melyet az Anna-napi rendezvénysorozat keretében pénteken este mutattak be az iskola ebédlőjében. A teljesség igénye nélkül, 29 kishegyesit mutat be a könyv. „Kishegyes Vajdaság egyik legszegényebb községe, de talán ezen könyv azt mutatja, hogy milyen gazdag is egyben:...
2022. JÚLIUS 30.
[ 11:45 ]
Beolvasás folyamatban