Kultúra
Bácskossuthfalva: Tíz éves a Kalamajka néptáncegyüttes
Betűméret:             

Kettős ünnepséget tartottak a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központban. A hagyományos Ady Nap mellett megünnepelték, a Kalamajka néptánccsoport 10 éves fennállását is.

A kánikula ellenére is sokan voltak kíváncsiak a néptáncestre, melyen a színházteremben közönség elé lépett a központ apraja-nagyja, az előtérben pedig az érdeklődők alkalmi kiállítást tekinthettek meg a hímző-, szövő- és mézeskalács szakkörök munkáiból. Az Ady Napot már 2009 óta folyamatosan megszervezik, ez egy évadzáró rendezvény, mely keretében most a Kalamajka néptánccsoport jubiláris műsorát is láthatták.

„A néptánc szakosztályunk három csoportjának jelenleg több mint 80 tagja van. Három korosztályban táncolnak, illetve a Csicsergő lánykórus is a Kalamajkások közül kerül ki”- tudtuk meg Tímár Gabriella elnöktől. Rajtuk kívül a Rezeda asszonykórus is erősíti a népzenei szakosztályt. Május végén fejeződött be a Nemzeti Művelődési Intézet által meghirdetett szakkör, melyben ugyancsak részt vettek a központ hölgytagjai, akik most kiállították munkáikat, csakúgy, mint a január óta tevékenykedő Médike mézeskalács szakkör tagjai.

A megjelenteket és a jubiláló Kalamajkát az elnöknő, majd Papp László, a helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte. „A helyi közösség tisztában van azzal, hogy nem elég az eredmények elismerése, részt kell vállalnunk a fejlődéshez szükséges feltételek megteremtésében” – emelte ki, majd így folytatta: „Máig úgy él, hogy közösségként megmaradni ezen a tájon csakis az együvé és a gyökerekbe való kapaszkodás által lehetséges. Magyarságunk megtartó ereje a hagyományaink megőrzésében és annak továbbadásában rejlik. A Kalamajka néptáncosai is pont ezt tették. Ennek az elvárásnak, ennek az elkötelezettségnek tettek eleget a népzenén és a néptáncon keresztül.” Megköszönte azok odaadó munkáját, akik az elmúlt tíz évben foglalkoztak a csoport tagjaival: Gulyás Grétának, Lestár Antunovics Karolinának és Kotek Lórándnak, valamint a szervezésben és irányításban részt vevő Tímár Gabriellának.

A helyi közösség oklevelet adományozott a jubiláló Kalamajka néptáncegyüttesnek.

Az Ady Endre Művelődési Központban a nyáron sem szünetel a munka. Július 13-a és 17-e között jász napokat tartanak, amikor vendégül látják a jászapáti néptáncosokat, oktatókat egy népművészeti tábor keretében. Ide várják Tajti Erzsébet viseletkészítő oktatót is, Borbásné Valéria és Bankó Tünde pedig csipkeverést, gyöngyfűzést és jászhímzést tanít majd az érdeklődőknek.

Komáromi Gizella
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában megrendezett kiállítás közönségét Kovács Nádi Karolina, a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózatának a kézművességgel megbízott munkatársa köszöntötte, aki elmondta, hogy a békéscsabai akkreditált tojásíró tanfolyamot nemrég elvégző Tarjai Zita Katalin...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 19:50 ]
Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Elhunyt 80 éves korában Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja - tudatta a család vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Eötvös Pétert türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 13:17 ]
Beolvasás folyamatban