Kultúra
EgyFeszt, másodízben: A Hagyományok Háza a gyergyói programsorozaton
Betűméret:             

Második alkalommal rendezik augusztus 4-7. között a gyergyói összművészeti fesztivált, az EgyFesztet. A Hagyományok Háza ismét Folkudvarral vesz részt a jeles eseménysorozaton. A részletekről Antal Csanád, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány kulturális szervezője ad tájékoztatást.

„Az EgyFeszt összművészeti fesztivált Gyergyószentmiklóson és a környező településeken tartják; idén – a tavalyi sikerek nyomán – második alkalommal rendezik meg a programsorozatot. Megálmodóinak nem titkolt szándéka, hogy a Gyergyói-medence tartósan felkerüljön Erdély és a Kárpát-medence kulturális térképére. Van mit bemutatni, a régió hagyományai, zenei világa, idegenforgalmi nevezetességei egyediek Európában.

A négynapos seregszemlén mintegy háromszáz fellépő mutatkozik be. A sztárlistából kiemelném a teljesség igénye nélkül a Gipsy Kings együttest, Irie Maffiát, Wellhellot, Hobót és Lajkó Félixet. A nagyszínpad a gyergyószentmiklósi futballpályán, a kisszínpad Szárhegyen, a Lázár-kastély udvarán várja a több ezerre becsült látogatót.

Idén is különleges helyszínt jelent a Folkudvar, a Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány szervezésében. A rendezők ezúttal is követik a jól bevált műsorstruktúrát. A délelőtt a családoké, minden nap kézműves foglalkozásokat, bemutatókat tartanak a Portéka Egyesület szervezésében. A délelőttöt a gyerektáncház zárja, a talpalávalót négy napon át a Fölszállott a páva versenyen is kiemelkedő sikert aratott Üver zenekar húzza más együttesek társaságában.

A délutánokon ismeretterjesztő előadások hangzanak el, s a résztvevők megismerkedhetnek a gyergyói táncokkal és énekekkel is. Minden fesztivál kiemelkedő eseménye az esti koncert, idén a Mocorgók Néptáncegyüttes, a Kedves zenekar, a Tükrös zenekar, Paár Julcsi és a Bazseva zenekar lépnek színpadra. Természetesen a négy estét az éjszakába nyúló táncház zárja.”

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megérkezett a Petőfi-busz Kishegyesre - illusztráció
2023. SZEPTEMBER 29.
[ 17:15 ]
Rade Šerbedžija színész nyerte el az Arany Antenna-díjat a régió tévés produkcióihoz való általános hozzájárulásáért – jelentette be szerdán a Drámák és Sorozatok Fesztiválja (Festival drama i serija - FEDIS). Hozzátették, Šerbedžija "ünnepelt drámai művész és valószínűleg a legsikeresebb színész...
2023. SZEPTEMBER 27.
[ 19:13 ]
A 2023. szeptember 22–én ismét több száz kulturális központ, művelődési ház, közösségi színtér várhatta az érdeklődőket országszerte és határon túl is változatos és értékes programokkal a 17. Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozaton, melyhez a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ is...
2023. SZEPTEMBER 27.
[ 14:01 ]
A Petőfi bicentenárium alkalmából, a vajdasági Mozdulj! Petőfi! programsorozat részeként péntektől vasárnapig hat vajdasági helyszínre érkezik a Petőfi-busz, illetve a Petőfi Irodalmi Múzeum Átröpülök hosszában hazámon című vándorkiállítása a VM4K koordinálásával. A múzeum-busz célja minél több emberhez...
2023. SZEPTEMBER 25.
[ 16:46 ]
Beolvasás folyamatban