Kultúra
EgyFeszt, másodízben: A Hagyományok Háza a gyergyói programsorozaton
Betűméret:             

Második alkalommal rendezik augusztus 4-7. között a gyergyói összművészeti fesztivált, az EgyFesztet. A Hagyományok Háza ismét Folkudvarral vesz részt a jeles eseménysorozaton. A részletekről Antal Csanád, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány kulturális szervezője ad tájékoztatást.

„Az EgyFeszt összművészeti fesztivált Gyergyószentmiklóson és a környező településeken tartják; idén – a tavalyi sikerek nyomán – második alkalommal rendezik meg a programsorozatot. Megálmodóinak nem titkolt szándéka, hogy a Gyergyói-medence tartósan felkerüljön Erdély és a Kárpát-medence kulturális térképére. Van mit bemutatni, a régió hagyományai, zenei világa, idegenforgalmi nevezetességei egyediek Európában.

A négynapos seregszemlén mintegy háromszáz fellépő mutatkozik be. A sztárlistából kiemelném a teljesség igénye nélkül a Gipsy Kings együttest, Irie Maffiát, Wellhellot, Hobót és Lajkó Félixet. A nagyszínpad a gyergyószentmiklósi futballpályán, a kisszínpad Szárhegyen, a Lázár-kastély udvarán várja a több ezerre becsült látogatót.

Idén is különleges helyszínt jelent a Folkudvar, a Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány szervezésében. A rendezők ezúttal is követik a jól bevált műsorstruktúrát. A délelőtt a családoké, minden nap kézműves foglalkozásokat, bemutatókat tartanak a Portéka Egyesület szervezésében. A délelőttöt a gyerektáncház zárja, a talpalávalót négy napon át a Fölszállott a páva versenyen is kiemelkedő sikert aratott Üver zenekar húzza más együttesek társaságában.

A délutánokon ismeretterjesztő előadások hangzanak el, s a résztvevők megismerkedhetnek a gyergyói táncokkal és énekekkel is. Minden fesztivál kiemelkedő eseménye az esti koncert, idén a Mocorgók Néptáncegyüttes, a Kedves zenekar, a Tükrös zenekar, Paár Julcsi és a Bazseva zenekar lépnek színpadra. Természetesen a négy estét az éjszakába nyúló táncház zárja.”

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Porcelánmúzeum nyílt Szabadkán - illusztráció
2022. SZEPTEMBER 22.
[ 11:59 ]
Milovan Vidaković-díjjal tüntették ki Krasznahorkai László írót Újvidéken, a Prozefest nemzetközi prózafesztivál megnyitóján - közölte a Večernje Novosti című szerbiai napilap kedden. A méltatás szerint a 68 éves Kossuth- és József Attila-díjas magyar író posztmodern, disztópikus és melankolikus témájú...
2022. SZEPTEMBER 20.
[ 21:29 ]
Október 3-áig tekinthetik meg a polgárok azt a gazdag fotótárlatot, amelyet a Magyar Fotóművészek Világszövetsége 20 éves működése alkalmából rendezett Újvidéken, Európa kulturális fővárosában. A Vajdasági Múzeumban (Duna utca 37.) bemutatott tárlat célja, hogy megismertessék és közelebb hozzák az érdeklődőknek a...
2022. SZEPTEMBER 20.
[ 15:59 ]
A magyarkanizsai CNESA Oktatási és Művelődési Intézmény versmondó szakosztályt indít még szeptember folyamán. Ma, szeptember 20-án, 17 órakor nyílt napot tartanak, hogy bemutassák az érdeklődőknek, hogy hogyan is tervezik a szakkör tevékenységét. A foglalkozásokat Ábrahám Gréta vezeti majd. Tőle érdeklődtünk a...
2022. SZEPTEMBER 20.
[ 13:48 ]
Beolvasás folyamatban