Kultúra
Fotókiállítás Újvidéken a Kárpát-medence kulturális örökségeiről
Húszéves a Magyar Fotóművészek Világszövetsége
Betűméret:             

Október 3-áig tekinthetik meg a polgárok azt a gazdag fotótárlatot, amelyet a Magyar Fotóművészek Világszövetsége 20 éves működése alkalmából rendezett Újvidéken, Európa kulturális fővárosában. A Vajdasági Múzeumban (Duna utca 37.) bemutatott tárlat célja, hogy megismertessék és közelebb hozzák az érdeklődőknek a Kárpát-medence páratlan természeti kincseit, századokon átívelő hagyományait és kulturális örökségeit.

– Egy fénykép azért lesz díjazott, mert megmozgatja a szerkesztők képzeletét, és akkor telik meg élettel, amikor a közönség elé kerül. Egy-egy nagy esemény jól kivágott része pedig többet képes megmutatni a valóságról olyasvalakinek, aki nem volt jelen az eseményen, mint a kép egésze – mondta a tárlatot megnyitó Kudlik Zoltán, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság segédtitkára, idézve Robert Capa (eredeti nevén Friedmann Endre) magyar származású fotográfus-fotóriporternek a két gondolatát, akit a 20. század egyik legjelentősebb fotósaként, elsősorban dokumentaristaként, haditudósítóként tartunk számon.

Dr. Patrus Sándor, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének (MFVSZ) elnöke:

– A székvárosiak ebben a teremben több mint 70 fotóművész 170 fényképet tekinthetik meg a kiállítást kezdeményező Csáki Mihály és szervező munkatársai csodálatos elrendezésében. Nagyon fontosnak tartom, hogy a képeket kinyomtassuk, paszpartuzzuk, keretbe tegyük, vagy körbe kasírozzuk. Így sokkal hatásosabbak, többet üzennek, mint az elektronikus médiumokban egyesével közölt képek. Ezen a tárlaton és ennyi képen lehet látni a Magyar Fotóművészek Világszövetségének tagjainak a munkáját és a világszövetség működését. Ez a székvárosi kiállítás több szempontból fontos a mi életünkben. Újvidék az idei évben Európa kulturális fővárosa, a világ kulturális tekintete ide szegeződik. Ebben az évben ünnepeli a Magyar Fotóművészek Világszövetsége a 20. évfordulóját. 2002-ben alakult a szövetség 26 fővel, jelenleg 182 fővel 7 országból származnak a világszövetség tagjai, az anyaországi és a határon túli magyar, vagy magát magyarnak valló fotóművészek. Két fontos feladatunk van: a tagság szakmabeli segítése a különböző országokban, városokban, amelyekben a fotósok élnek. Évente öt témakör köré csoportosuló fotópályázatot szervezünk. Van általános kategóriánk, évfordulós kategóriánk (Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója). A magyar vonatkozású kategóriában az idén a fő téma: Mit jelent magyarnak lenni? Ezenkívül van természetfotó kategória (Kárpát-medence tájai), valamint archaikus kategória. Hét országból 140 magyar fotós összesen több mint 1600 képpel vett részt a pályázatunkon.

A másik tevékenységünk a fotóhét megszervezése. Mivel 1897. április 30-án volt Budapesten az első amatőr fotográfiai kiállítás, ennek apropójaként április 30-a körül egy héten át előadás, szakmai kiállítások, workshopok formájában szeretnénk megmutatni a fotográfia minden vonatkozását. Továbbá minden pályázat után kiadunk szakmai katalógust. Kétévenként napvilágot lát a Kortárs magyar fotóművészet című nagy könyv. Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy a kiadás évében ez a legszebb fotográfiai kiadvány, amit megjelentetünk. Ezenkívül megalakítottuk a természetfotó tagozatot, amely lehetővé teszi a tagok szakmai véleménycseréjét, egymás tevékenységének gazdagítását.

A két éve megalakult fotótörténeti tagozat keretében archaikus eljárással készítünk képeket, az 1800-as évek végi technikákkal, régi műszerekkel dolgozunk fel képeket.

Különös figyelmet szentelünk a magyar identitás őrzésére és ápolására. A fotósok megörökítik a magyar népviselet, a magyar zene, a magyar népmese, a népművészet témáit.

A világszövetség húsz évi működése során egyebek között arra is büszke lehet, hogy a tagjainak 80-90 százaléka nemzetközi fotográfiai diplomával rendelkezik. A világszövetségről és a tagságról bátran mondhatom, hogy meghatározója a hazai és nemzetközi fotográfiai közéletnek. Európa kulturális fővárosában a Magyar Fotóművészek Világszövetsége képviseli a kortárs magyar fotográfiát.

Lennert Géza, újvidéki fotóművész, a MFVSZ tiszteletbeli tagja:

– A Magyar Fotóművészek Világszövetségét Győri Lajos barátom, a Magyar Művelődési Intézet fotó szakreferense alapította húsz évvel ezelőtt, mivel rengeteg határon túli magyar fotós Magyarországon nem tud érvényesülni, a magyar fotószövetség csak az anyaországban élőket veszi fel a soraiba. A világszövetségbe egyenként pályázhatnak a fotósok a portfóliók benyújtásával. A tagok többsége nem hivatásos fotós, hanem mezőgazdász, iparos, vállalkozó vagy más szakember, aki a munkája mellett gyönyörű fotókat készít. Jómagam régóta nem veszek részt munkáimmal a kiállításokon. Viszont ez a tárlat három kiállítás anyagából van összeállítva, és valamelyik elbírálásában én is részt vettem. Mindenki gyönyörködjön a nagyon jó fotókban.

A fotókiállítást a CED – Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. újvidéki irodája, a Magyar Fotóművészek Világszövetsége és a Magyarország belgrádi Nagykövetségének keretében működő Collegium Hungaricum szervezte meg.

A rendezvény támogatója a budapesti székhelyű Magyar-Szerb Üzleti Tanács a tagságába tartozó budapesti SkillDict Zrt.-vel.

Bozsoki Valéria
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Branka újabb sikere Olaszországban  - illusztráció
2022. SZEPTEMBER 26.
[ 16:40 ]
Hálaadás előtt, november 23-án, szerdán debütál a Netflixen Tim Burton új sorozata, amelynek főhőse Wednesday Addams, az Addams családból. A Variety.com cikke szerint Wednesday szerepében Jenna Ortegát láthatják majd a streamingszolgáltató nézői. Wednesday a történetben a Nevermore Akadémiára jár, ahol új látnoki...
2022. SZEPTEMBER 23.
[ 19:18 ]
Porcelán tányérok, szelencék, figurák, állólámpák, faliórák... Számtalan szemet gyönyörködtető alkotás kapott helyet Szabadka új turistacsalogató kiállítóhelyén, a Porcelánmúzeumban. A múzeum Szabadka egyik leghangulatosabb utcájában kapott helyet, a Corvin Mátyás utca 11. szám alatt. A múzeumot a Muzej porcelana...
2022. SZEPTEMBER 22.
[ 11:59 ]
Az Újvidéki Színház csapata megelégelte a rostokolást tűkön és egyéb ülőalkalmatosságokon. Úgy gondolja, eleget toporogtunk járvány sújtotta vidékeken és bezárt szobákban, eleget néztünk háborút elektronikus ablakon át. Most végre utazzunk! Lénárd Róbert, az Újvidéki Színház művészeti vezetője: – A...
2022. SZEPTEMBER 20.
[ 22:53 ]
Beolvasás folyamatban