Kultúra
Musicallel kezdődik és fejeződik be az Újvidéki Színház 49. évadja
Betűméret:             

Az Újvidéki Színház csapata megelégelte a rostokolást tűkön és egyéb ülőalkalmatosságokon. Úgy gondolja, eleget toporogtunk járvány sújtotta vidékeken és bezárt szobákban, eleget néztünk háborút elektronikus ablakon át. Most végre utazzunk!

Lénárd Róbert, az Újvidéki Színház művészeti vezetője:

– A színház 2022/23-ban nem stagnálás, nem lockdown lesz – hanem szél a vitorlában, pikareszk regény, időutazós sci-fi, road movie, kinek mi tetszik. Süvít mellettünk táj és történelem, magunk mögött marad minden világok legjobbika, irány a veszély, a klímakatasztrófákkal teli sziklás világűr, a jogfosztástól roskadozó Univerzum. Első utunk a 18. századba vezet: kihajózunk, irány a nyílt tenger, a történelem, vitorlánkban nyugati szél, Jókai Mór prózája, Nagy Tibor Magnus zenéje, táncot járunk Bécsben, Taiwanon, Madagaszkáron, a kapitányi székben pedig ott van Benyovszky – a szabadság szerelmese. Újvidéken Garajszki Margit budapesti rendezőnő lelkesen készíti a kalandregényt zenés ősbemutatóba oltva: goodbye Netflix, vivát Benyovszky! Benyovszky – a szabadság szerelmese című musicalt október 5-én mutatják be.

Második utunk inkább utazás az időben és az erkölcsben. 2023. február 24-én a nővel, a nő jogaival, a temetéshez és tisztességes elbánáshoz való joggal hajtjuk meg a gépet, hogy nálunk találkozzon ógörög múlt és közép-európai jelen. Szophoklész nyomán Antigonét újdonatúj ruhában, februári divat szerint a Synergy Fesztiválról ismert Romano Nikolić horvát színész-rendező idézi majd elénk. Áprilisban utazik a színház, nem csupán az újvidéki, hanem a Šopalović-féle Vándorszínház című szöveg is, szekéren, mocskos történelmi kulisszák mögött, az emberiség egyik legsötétebb korszakában ragyogtatja fel a fényt. Utazik a színész, önreflektál és szenved és megvált. A szekérderékon Táborosi Margaréta rendező mutatja az irányt az Újvidéki Színház és az Alternatíva társulat koprodukciójának.

Bejártuk az egészet, a világot, a tengereket? Van még hely, ahová nem utaztunk el? Le, a tenger alá! A senki vizébe! Májusban Verne Gyula tengeralattjárójában Klemm Dávid, Erős Ervin (zenei adaptáció), Lénárd Róbert (szövegadaptáció) és Puskás Zoltán (rendező) ereszkedik alá, hogy egész családokat rántson hínár és olvadó jéghegyek közé, mindezt sok zenével. A Nautilus kormánya mögött pedig maga – Nemo kapitány!

Utazás hajón, gyalog és az álmok szárnyán

Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója:

– A 49. évadunkban logikusan merült fel, hogy a repertoárunk témája az utazás legyen: hajón, gyalog és az álmok szárnyán. Bizonyos értelemben a színházunk visszatér a zenés műfajhoz, de ez nem a zenés műfajhoz való visszatérést jelenti pusztán, hanem a közönség jelentős részéhez való visszatérést úgy, hogy a zenés műfajnak újra reprezentálásával párhuzamosan az Újvidéki Színház természetesen a kritikai színház voltát meg fogja tartani igen erőteljesen és igen felismerhetően.

Németh G. György producer:

– Benyovszky Móric gróf a világtörténelem egyik jeles magyar utazója. Útleírásai a mai napig fennmaradtak, értéket képviselnek. Benyovszky rendkívül színes életútja fog megelevenedni az Újvidéki Színházban egy várhatóan remek előadásban, kitűnő rendező és színészek közvetítésével. A produkció a magyar kormány támogatásával valósul meg, erősíti a Szerbia és Magyarország közötti jó kapcsolatokat. Az Újvidéki Színház produkcióját Közép-Kelet-Európában több helyen szeretnénk játszani. Újvidéken, amely ebben az évben Európa kulturális fővárosa, és a következő évek kulturális fővárosaiban: 2023-ban a magyarországi Veszprémben, 2024-ben az ausztriai Bad Ischl városban, 2025-ben a szlovákiai Trencsényben... Benyovszky, a közép-kelet európai magyar hős ily módon él majd Európában, fontos a szerb–magyar üzenet szempontjából Európának.

Fontos számunkra ez az újvidéki előadás. Hiszen szerbiai és magyar művészek tolmácsolásában kerülnek majd ezek a gondolatok nyilvánosságra, aminek fontos üzenete van Európa és a világ számára. Az ajándék, amit szeretnék átadni, Mária Terézia magyar királynő Benyovszky Móric számára átadott grófi kinevezéséről szóló reprint kiadás. Tudományos kutatóknak készült francia-magyar-latin és angol nyelven. Tartalmazza a grófi címert, amelyet Benyovszky Móric a királynőtől még életében kapott. Kívánom, hogy ezt is használják fel az előadásban. Ennek a közvetítésével ismerjék meg Szerbiában és a Balkán-térségben Benyovszky Móric tevékenységét. Köszönöm az Újvidéki Színház vezetőségének, az Európa kulturális fővárosa projektum szervezőinek, amelynek része ez a produkció, és a művészeknek, hogy elfogadták ennek a projektumnak a megvalósítását.

Garajszki Margit budapesti szabadúszó rendező:

– Hálás vagyok, hogy itt lehetek, és ezekkel színészekkel próbáljuk a Benyovszky-musicalt. Első alkalommal dolgozok az Újvidéki Színház művészeivel. Azt gondolom, az a professzionalizmus, kíváncsiság, alkotókedv, amely jellemezi az itteni színészeket, valóban ritkaságszámba megy. Ha Benyovszky Móricnak fele ilyen utazótársai voltak, mint ezek a színészek, akkor boldog ember volt. Az előadással két cél lebeg előttünk. Nagyon szeretnénk megmutatni, ki volt Benyovszky Móric. Felvillantjuk életének a fontos momentumait. Ezen felül szeretnénk megmutatni azt is, hogy milyen általános jellegű problémákkal és dilemmákkal kellett megküzdenie. Ennek kapcsán a két legfontosabb kérdésünk a szabadság kérdésköre. Hol van az én személyes szabadságom? Mit engednek meg a körülmények, és mit engednek meg a felelősségvállalásom, mit valósíthatok meg abból, amit én magam vállaltam fel? Azt hiszem, Benyovszky élete példaértékű lehet a tettvágyával, a világ iránti kíváncsiságával, nyitottságával. Azért sok szeretettel várok mindenkit a bemutatóra és az ezt követő előadásokra.

A produkció szereposztásakor – Venczel Valentin szerint – tudták, a címszerepre Körösi István a legalkalmasabb.

Kőrösi István színművész:

– Hálás vagyok a szerepért. Sokat tanultam Benyovszkytól és a színészkollégáktól. Mitől aktuális ez a 18. századi történet? Nem aktualizáltuk, de aktuális az ember szabadsága a különféle akadályok ellenére. Aktuális, hogy hol az ő otthona, hol az ő hazája. Manapság is aktuális az ide-oda vándorlás.

Venczel Valentin igazgató köszönetét fejezte ki Ferencz Ágotának, az Újvidéki Színház vezető művésznőjének, hogy elvállalta Zsuzsanna szerepét. Véleménye szerint a darabban nem elegendő a komoly művészi ábrázolás képessége, hanem a zenei kompetenciákra is nagyon szükség van, és mind a kettő vonatkozásában Ágotát mester asszonynak tartja.

– Nem tudom, hányadik musical ez, amelyben részt veszek. Fontos zenei kompetenciákra van szükség. Minden musical számomra más tapasztalatot hoz a színészi pályafutásomba. Mindegyik számomra elég nehéz, elég megviselő. Ami viszont elviselhetővé teszi, az a rendezőnk mérhetetlen türelme és remek színészvezetése. Mindenkit nagyon nagy szeretettel várunk a bemutatóra. A közönség ugyanis olyan könnyen kísérhető, szívhez szóló, szerethető történetet fog látni, amilyet Facebookon nem néz, tévében nem lát, és amelyre mindig vissza fog térni – mondta Ferencz Ágota.

A musical leírása

A Benyovszky, a szabadság szerelmese című musical szövegkönyvének szerzői: Nagy Tibor Magnus–Bradányi Iván–Pozsgai Zsolt–Garajszki Margit. Az előadás zenei vezetője Klemm Dávid.

A nagy zenés előadásban összesen huszonnégy színművész és színnövendék lép színpadra: Kőrösi István, Ferencz Ágota, Szalai Bence, Molnár Zoltán, Sirmer Zoltán, Német Attila, Dóczy Péter, Berki Szofi, Hodik Annabella, Huszta Dániel, Tóth Dániel, Szabó Regina, Figura Terézia, Pongó Gábor, László Roland, Gombos Dániel, Mészáros Árpád, Giricz Attila, Ágyas Ádám, Dudás Dániel, Kőműves Csaba Bence, Varga Benjámint, Dupák Fanni, Mezei Gresák Lea, valamint a táncosok: Minja Jokanović, Staša Kukić, Nina Putnik, Ivana Trpčević, Marko Dubovac, Aleksandar Đurđević, Nikola Stamenović, Bojan Radnov, Stefan Sabo.

Árva Nóra tervezte a díszletet, a jelmezeket pedig karöltve Papp Janóval. A koreográfus Aleksandra Čavić, a munkatársa Crnkovity Gabriella. A rendező asszisztense, valamint az ügyelő és súgó feladatkörét Lovas Csilla látja el.

Bozsoki Valéria
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Branka újabb sikere Olaszországban  - illusztráció
2022. SZEPTEMBER 26.
[ 16:40 ]
Hálaadás előtt, november 23-án, szerdán debütál a Netflixen Tim Burton új sorozata, amelynek főhőse Wednesday Addams, az Addams családból. A Variety.com cikke szerint Wednesday szerepében Jenna Ortegát láthatják majd a streamingszolgáltató nézői. Wednesday a történetben a Nevermore Akadémiára jár, ahol új látnoki...
2022. SZEPTEMBER 23.
[ 19:18 ]
Porcelán tányérok, szelencék, figurák, állólámpák, faliórák... Számtalan szemet gyönyörködtető alkotás kapott helyet Szabadka új turistacsalogató kiállítóhelyén, a Porcelánmúzeumban. A múzeum Szabadka egyik leghangulatosabb utcájában kapott helyet, a Corvin Mátyás utca 11. szám alatt. A múzeumot a Muzej porcelana...
2022. SZEPTEMBER 22.
[ 11:59 ]
Milovan Vidaković-díjjal tüntették ki Krasznahorkai László írót Újvidéken, a Prozefest nemzetközi prózafesztivál megnyitóján - közölte a Večernje Novosti című szerbiai napilap kedden. A méltatás szerint a 68 éves Kossuth- és József Attila-díjas magyar író posztmodern, disztópikus és melankolikus témájú...
2022. SZEPTEMBER 20.
[ 21:29 ]
Beolvasás folyamatban