Kultúra
42. NOMUS: Nyolc izgalmas koncert neves sztárokkal

Bartók zenéje is felcsendül az Újvidéki Zenei Napokon

Betűméret:             

Az Újvidéki Zenei Fesztivál, közismert nevén a NOMUS az ország egyik leghíresebb nemzetközi művészzenei fesztiválja 42. alkalommal nyitja meg kapuját október 20-án. A rendezvényre a hazai művészek mellett Spanyolországból, Olaszországból, Németországból, Brazíliából, Ausztriából, Nagy-Britanniából, Belgiumból és Tunéziából is várnak fellépőket. A rendezvény október 27-éig tart.

A programok helyszíne az újvidéki Zsinagóga és a Szerb Nemzeti Színház. A zenei napokat a Vajdasági Szimfonikus Zenekar nyitja Gordan Nikolić művészeti vezetésével, a Szerbiai Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara pedig Timothy Redmond brit karmester vezényletével zárja a nyolcnapos rendezvényt. A fesztiválon szereplő harmadik hazai zenekar nem véletlenül színházi együttes: az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Operazenekara fontos résztvevője lesz a barcelonai Per Poc bábtársulat előadásának is, amely Szergej Prokofjev Rómeó és Júlia című mesterművét tolmácsolja bábokkal.

Az idei NOMUS három kamarazenei koncertje közül kettőnek, a Roman és Barátai 1., 2. nevével fémjelezettnek alkotója, egyben az előadók és a művek válogatója Roman Simović kiemelkedő hegedűművész, a nagy múltú Londoni Szimfonikus Zenekar koncertmestere. Simović kizárólag az idei fesztiválra gyűjtötte össze a legjobb zenészeket, akik két esten először adnak elő együtt két különböző programot. Köztük van a brazil Antonio Meneses, a világ egyik legjobb csellistája.

Az idén is fellép a NOMUS Kamaraegyüttes, tagjai Kinka Rita, Lévai Aksin Laura, Sanja Romić, Nikola Ćirić, Nemanja Mihailović, Aleksandar Tasić nemzetközi hírnevű hazai zenészek és pedagógusok.

Az idei NOMUS egyik sztárja a tunéziai Dhafer Youssef. Sikeres zenész, énekes és komponista a kortárs világzene (world music) világában, az arab orgona kiváló megszólaltatója. Ezt a hangszert fogja első ízben bemutatni az újvidékieknek.

A közönség érdeklődéssel várja az osztrák Janoska együttest, amely korábban meghódította a székvárosi művészeket és zenekedvelőket. Az együttes tagjai merészen, izgalmasan ötvözik a klasszikus zenét, a dzsesszt, a népzenét, a latin zenét, ezúttal a The Big Bs című összeállításukban Bach, Beethoven, Brahms, Bernstein, Brubeck és Bartók műveit sajátságos átiratban játsszák.

A koncertekről és a jegyárakról bővebben a Novi Music Youth honlapján és a https://www.muzickaomladina.org/nomus/ oldalon tájékozódhatunk.

Bozsoki Valéria
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elindult az első Prózamaraton - illusztráció
2023. SZEPTEMBER 21.
[ 11:57 ]
A Szenteleky-napok tanácsa tegnapi ülésén úgy döntött, hogy a Szenteleky-díjat Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas színművésznek, rendezőnek, tanárnak ítéli oda. Kovács Frigyes több színház – a Tanyaszínház, a Kosztolányi színház stb. – alapítója, a ristići éra után 1998-tól társulatvezetői munkájával...
2023. SZEPTEMBER 21.
[ 9:43 ]
Megkezdődött az 5. Határtalan Magyar Irodalom konferencia Badacsonytomajon. A rendezvényen kiemelt figyelmet fordítanak Petőfi Sándor és Madách Imre születésének 200., valamint Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulójára - mondta el Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó szerdai megnyitó beszédében. ...
2023. SZEPTEMBER 20.
[ 19:25 ]
A baglyok szaporodását segítik a költőládák címmel kell színdarabot írnia szerdán három szerzőnek az Újvidéki Színházban megrendezett vajdasági magyar drámaíróversenyen. A címet az újvidéki Magyar Szó című napilap aktuális számából véletlenszerűen húzták ki szerda reggel. Ennek alapján kell három...
2023. SZEPTEMBER 20.
[ 12:45 ]
Beolvasás folyamatban