Kultúra
42. NOMUS: Nyolc izgalmas koncert neves sztárokkal

Bartók zenéje is felcsendül az Újvidéki Zenei Napokon

Betűméret:             

Az Újvidéki Zenei Fesztivál, közismert nevén a NOMUS az ország egyik leghíresebb nemzetközi művészzenei fesztiválja 42. alkalommal nyitja meg kapuját október 20-án. A rendezvényre a hazai művészek mellett Spanyolországból, Olaszországból, Németországból, Brazíliából, Ausztriából, Nagy-Britanniából, Belgiumból és Tunéziából is várnak fellépőket. A rendezvény október 27-éig tart.

A programok helyszíne az újvidéki Zsinagóga és a Szerb Nemzeti Színház. A zenei napokat a Vajdasági Szimfonikus Zenekar nyitja Gordan Nikolić művészeti vezetésével, a Szerbiai Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara pedig Timothy Redmond brit karmester vezényletével zárja a nyolcnapos rendezvényt. A fesztiválon szereplő harmadik hazai zenekar nem véletlenül színházi együttes: az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Operazenekara fontos résztvevője lesz a barcelonai Per Poc bábtársulat előadásának is, amely Szergej Prokofjev Rómeó és Júlia című mesterművét tolmácsolja bábokkal.

Az idei NOMUS három kamarazenei koncertje közül kettőnek, a Roman és Barátai 1., 2. nevével fémjelezettnek alkotója, egyben az előadók és a művek válogatója Roman Simović kiemelkedő hegedűművész, a nagy múltú Londoni Szimfonikus Zenekar koncertmestere. Simović kizárólag az idei fesztiválra gyűjtötte össze a legjobb zenészeket, akik két esten először adnak elő együtt két különböző programot. Köztük van a brazil Antonio Meneses, a világ egyik legjobb csellistája.

Az idén is fellép a NOMUS Kamaraegyüttes, tagjai Kinka Rita, Lévai Aksin Laura, Sanja Romić, Nikola Ćirić, Nemanja Mihailović, Aleksandar Tasić nemzetközi hírnevű hazai zenészek és pedagógusok.

Az idei NOMUS egyik sztárja a tunéziai Dhafer Youssef. Sikeres zenész, énekes és komponista a kortárs világzene (world music) világában, az arab orgona kiváló megszólaltatója. Ezt a hangszert fogja első ízben bemutatni az újvidékieknek.

A közönség érdeklődéssel várja az osztrák Janoska együttest, amely korábban meghódította a székvárosi művészeket és zenekedvelőket. Az együttes tagjai merészen, izgalmasan ötvözik a klasszikus zenét, a dzsesszt, a népzenét, a latin zenét, ezúttal a The Big Bs című összeállításukban Bach, Beethoven, Brahms, Bernstein, Brubeck és Bartók műveit sajátságos átiratban játsszák.

A koncertekről és a jegyárakról bővebben a Novi Music Youth honlapján és a https://www.muzickaomladina.org/nomus/ oldalon tájékozódhatunk.

Bozsoki Valéria
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Meghalt Françoise Hardy - illusztráció
2024. JÚNIUS 12.
[ 14:37 ]
Életének 73. évében tegnap Újvidéken váratlanul elhunyt Sava Stepanov művészettörténész, műkritikus. Belgrádban diplomált a Bölcsészkar művészettörténet szakán, majd tanulmányai elvégzését követően az újvidéki Matica srpska képtárában kezdett el dolgozni. Első képzőművészeti szövegei a nyolcvanas évek...
2024. JÚNIUS 11.
[ 17:04 ]
A Zentai Magyar Kamaraszínház és partnerszervezete, a Novem Színházi Szervezet június 19-e és 22-e között szervezi meg második showcase fesztivált. A rendezvény célja, hogy betekintést nyújtsanak a színház munkájába, a társulat értékeibe és fejlődésébe.
2024. JÚNIUS 11.
[ 15:07 ]
Életműdíjjal ismeri el Howard Shore Oscar-díjas kanadai filmzeneszerzőt októberben a 20. Zürichi Filmfesztivál - jelentették be a szervezők. A Gyűrűk Ura- és A hobbit-trilógia zeneszerzője október 5-én, a fesztivál Cinema in Concert című rendezvényén veheti majd át a díjat. Christian Jungen, a fesztivál...
2024. JÚNIUS 11.
[ 10:31 ]
Beolvasás folyamatban