Kultúra
Ellopták Banksy egyik műalkotását egy ukrajnai ház faláról
Betűméret:             

A Kijev melletti Hosztomelben levágták és elvitték a világhírű brit graffiti-művész egyik házfalra festett alkotását. A tetteseket, akik levágták a falszigetelésnek azt a részét, amelyen a graffiti volt, őrizetbe vették.

Banksy november közepén megerősítette, hogy az elmúlt hetekben több falfestményt is készített romos házfalakra Ukrajnában. A művész az instagramoldalán videót is közzétett az Irpinyben, Borodjankában és Horenkában látható, összesen hét művének készítéséről.

Hosztomelben azonban ismeretlenek levágták és ellopták az egyik házfalról az alkotását. Az elkövetőket a rendőrség elfogta, állításuk szerint el akarták adni a műalkotást, hogy a pénzt az ukrán fegyveres erőknek utalják - írja a The Kyiv Independent c. angol nyelvű ukrán lap.

A kijevi kerületi rendőrség szándékos rongálás miatt indított nyomozás. Álláspontjuk szerint egyébként a helyi hatóságok felelősséggel tartoznak az ilyen kulturális tárgyak megőrzéséért és védelméért.

Banksy egyik borodjankai alkotása dzsúdójelenetet ábrázol: egy cselgáncsruhában lévő kisfiú ippont, azaz azonnali győzelmet érő akciót hajt végre a szintén dzsudogiban lévő Vlagyimir Putyin orosz elnökön.

Banksy készítette azokat a falrajzokat is, melyek egyike egy férfit ábrázol fürdőkádban egy orosz rakéták által megrongált horenkai panelház oldalán, egy másikon két gyermek fém tankcsapdán libikókázik. (Euronews)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Elhunyt 80 éves korában Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja - tudatta a család vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Eötvös Pétert türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 13:17 ]
Sziveri János emléknapot rendezett tegnap a költő nevét viselő Művészeti Színpad, immár 31. alkalommal gyűltek össze a költő ismerősei, tisztelői, hogy születésnapjához közeledve emlékezzenek rá. Két helyszínen koszorúztak. Elsőként Sziveri János mellszobránál mondott méltató beszédet Mák Andrea, a muzslyai...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 11:55 ]
Beolvasás folyamatban