Kultúra
Születésnapi gálakoncert Vitkay Kovács Vera tiszteletére
Egykori tanítványai énekelnek az ünnepelt operaprimadonnának és tanárnőnek
Betűméret:             

Vitkay Kovács Vera operaénekes és egyetemi tanár, az ének, a zene, a színpad szerelmese, akit pályafutása során a szorgalom és a hivatás iránti hűség jellemzett, novemberben töltötte be 90. születésnapját. Iránta való tiszteletből a székvárosi Szerb Nemzeti Színház és az Újvidéki Művészeti Akadémia szervezésében ma, december 5-én 20 órai kezdettel a Szerb Nemzeti Színház Jovan Đorđević színpadán gálakoncertet rendeznek.

A közönséget és az ünnepeltet egykori jeles tanítványai és az operatársulat szólistái fogják szórakoztatni: Vesna Aćimović, Danijela Jovanović, Vitkay-Kucsera Ágota, Ljiljana Lišković, Senka Nedeljković, Marija Cvijić, Željka Zdjelar, Marina Pavlović Barać, Violeta Srećković, Aleksandar-Saša Petrović, Goran Strgar és Gábor Zoltán.

A művésznő és jeles pedagógus ugyanis hivatásos szólóénekesi pályafutása alatt hűséges maradt az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Operaszínpadához, pedagógusként pedig a Művészeti Akadémiához. Számos tanítványa ma ennek operaháznak az állandó tagja.

A ma esti gálaesten Strauss, Mozart, Verdi, Kálmán Imre, Csajkovszkij, Puccini, Saint-Saens híres műveiből csendülnek fel a legszebb áriák. Közreműködik a Szerb Nemzeti Színház Operazenekara, vezényel Aleksandar Kojić karmester.

Vitkay Kovács Vera operaprimadonnát, egyetemi szóló-énektanárt a zene és az éneklés, a kitartó gyakorlás éltette hosszú, sikeres, de nem akadálymentes művészi pályáján. Az újvidéki Szerb Nemzeti Színház operaszínpadának híres szopránja, az Újvidéki Rádió és Televízió szólistája, a Művészeti Akadémia professzora Verdi operáiban alakított ragyogó főszerepeivel hódította meg a közönség szívét. Művészi kibontakozásának és tevékenységének évei alatt mindvégig tökéletesítette az énektechnikáját, amelynek titkaiba pedagógusként nagy szeretettel és odaadással avatta be számos tanítványát.

Munkájával számos rangos elismerést érdemelt ki. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség 2004-ben a Délvidéki Magyar Életfa Díjjal köszönte meg a magyar kultúra művelése terén végzett tevékenységét.

Bozsoki Valéria
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Elhunyt 80 éves korában Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja - tudatta a család vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Eötvös Pétert türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 13:17 ]
Sziveri János emléknapot rendezett tegnap a költő nevét viselő Művészeti Színpad, immár 31. alkalommal gyűltek össze a költő ismerősei, tisztelői, hogy születésnapjához közeledve emlékezzenek rá. Két helyszínen koszorúztak. Elsőként Sziveri János mellszobránál mondott méltató beszédet Mák Andrea, a muzslyai...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 11:55 ]
Beolvasás folyamatban