Kultúra
Születésnapi gálakoncert Vitkay Kovács Vera tiszteletére
Egykori tanítványai énekelnek az ünnepelt operaprimadonnának és tanárnőnek
Betűméret:             

Vitkay Kovács Vera operaénekes és egyetemi tanár, az ének, a zene, a színpad szerelmese, akit pályafutása során a szorgalom és a hivatás iránti hűség jellemzett, novemberben töltötte be 90. születésnapját. Iránta való tiszteletből a székvárosi Szerb Nemzeti Színház és az Újvidéki Művészeti Akadémia szervezésében ma, december 5-én 20 órai kezdettel a Szerb Nemzeti Színház Jovan Đorđević színpadán gálakoncertet rendeznek.

A közönséget és az ünnepeltet egykori jeles tanítványai és az operatársulat szólistái fogják szórakoztatni: Vesna Aćimović, Danijela Jovanović, Vitkay-Kucsera Ágota, Ljiljana Lišković, Senka Nedeljković, Marija Cvijić, Željka Zdjelar, Marina Pavlović Barać, Violeta Srećković, Aleksandar-Saša Petrović, Goran Strgar és Gábor Zoltán.

A művésznő és jeles pedagógus ugyanis hivatásos szólóénekesi pályafutása alatt hűséges maradt az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Operaszínpadához, pedagógusként pedig a Művészeti Akadémiához. Számos tanítványa ma ennek operaháznak az állandó tagja.

A ma esti gálaesten Strauss, Mozart, Verdi, Kálmán Imre, Csajkovszkij, Puccini, Saint-Saens híres műveiből csendülnek fel a legszebb áriák. Közreműködik a Szerb Nemzeti Színház Operazenekara, vezényel Aleksandar Kojić karmester.

Vitkay Kovács Vera operaprimadonnát, egyetemi szóló-énektanárt a zene és az éneklés, a kitartó gyakorlás éltette hosszú, sikeres, de nem akadálymentes művészi pályáján. Az újvidéki Szerb Nemzeti Színház operaszínpadának híres szopránja, az Újvidéki Rádió és Televízió szólistája, a Művészeti Akadémia professzora Verdi operáiban alakított ragyogó főszerepeivel hódította meg a közönség szívét. Művészi kibontakozásának és tevékenységének évei alatt mindvégig tökéletesítette az énektechnikáját, amelynek titkaiba pedagógusként nagy szeretettel és odaadással avatta be számos tanítványát.

Munkájával számos rangos elismerést érdemelt ki. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség 2004-ben a Délvidéki Magyar Életfa Díjjal köszönte meg a magyar kultúra művelése terén végzett tevékenységét.

Bozsoki Valéria
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Identitásunk gyökereit próbálták felkutatni a Kiss Lajos Néprajzi Társaság Topolyán megszervezett konferenciáján. A Petőfi évhez is kapcsolódó rendezvény képzőművészeti kiállítás megnyitójával kezdődött, majd a jellemünket és múltunkat meghatározó, sorsformáló emlékeinket idézték fel egy beszélgetéssel. A...
2023. JANUÁR 21.
[ 15:42 ]
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat kulturális és területfejlesztési dimenzióját egyaránt fontosnak nevezte Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szombaton Veszprémben, sajtótájékoztatón. A miniszter szerint abból adódóan, hogy egy csaknem kétszázezer lakosú térség...
2023. JANUÁR 21.
[ 13:42 ]
Január 23-a és 27-e között tartja az Újvidéki Színház "születésnapi hetét", számoltak be pénteki sajtótájékoztatójukon. Az igazi nagy ünnep jövőre lesz az 1973-ban megalakult Újvidéki Színház megalakulásának 50. születésnapja alkalmából, az idén viszont január 27-én a színház első bemutatójának,...
2023. JANUÁR 20.
[ 22:10 ]
Beolvasás folyamatban