Kultúra
Meghalt David Crosby, a The Byrds és a Crosby, Stills, Nash & Young alapítótagja
Betűméret:             

81 éves korában elhunyt David Crosby rockzenész, a The Byrds és a Crosby, Stills, Nash & Young alapító tagja, írja a BBC hírére hivtakozva a telex.hu. Crosbyt mindkét együttes tagjaként beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be.

Felesége a Variety-nek jelentette be, hogy a zenész hosszú betegség után családja körében hunyt el. „Öröksége tovább él legendás zenéjén keresztül” – olvasható a közleményben.

Crosby 1941. augusztus 14-én született Los Angelesben. 1964-ben csatlakozott a The Byrds nevű folk-rock együtteshez, aminek első slágere Bob Dylan Tambourine Man című dalának feldolgozása volt.

A Byrdsban eltöltött viharos időszak végén, 1967-ben kirúgták a zenekarból. Ezután alakították meg egyfajta szupergroupként Graham Nash-sel és Stephen Stills-szel a Crosby, Stills & Nash nevű formációt. Első koncertjüket trióként a legendás woodstocki fesztiválon adták 1969-ben.

Első albumuk rögtön nagy siker lett. 1969-ben csatlakozott hozzájuk Neil Young, akivel a woodstocki fesztiválon is szerepeltek, így innentől Crosby, Stills, Nash & Young (CSNY) néven léptek fel. A zenekart a belső konfliktusok néhány év múlva szétszakították, de időnként újra összeálltak koncertekre.

A Crosby által írt slágerek közé tartoznak az Almost Cut My Hair és a Deja Vu című hippi himnuszok. Legutóbbi szólóalbuma, a For Free 2021-ben jelent meg.

Crosby többször került összetűzésbe az amerikai bűnüldöző szervekkel, 1982-ben kábítószerbirtoklás és fegyverhasználat vádjával tartóztatták le.

Brian Wilson, a Beach Boys énekese a Twitteren azt írta, megszakadt a szíve a hír hallatán, kollégája hihetetlen tehetség és csodálatos ember volt.

David Crosby Twitter-fiókján egy nappal a halálának bejelentése előtt az egyik poszt arról szólt, hogy szerinte az Eleanor Rigby a legjobb Beatles-dal egy esős napra.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Identitásunk gyökereit próbálták felkutatni a Kiss Lajos Néprajzi Társaság Topolyán megszervezett konferenciáján. A Petőfi évhez is kapcsolódó rendezvény képzőművészeti kiállítás megnyitójával kezdődött, majd a jellemünket és múltunkat meghatározó, sorsformáló emlékeinket idézték fel egy beszélgetéssel. A...
2023. JANUÁR 21.
[ 15:42 ]
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat kulturális és területfejlesztési dimenzióját egyaránt fontosnak nevezte Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szombaton Veszprémben, sajtótájékoztatón. A miniszter szerint abból adódóan, hogy egy csaknem kétszázezer lakosú térség...
2023. JANUÁR 21.
[ 13:42 ]
Január 23-a és 27-e között tartja az Újvidéki Színház "születésnapi hetét", számoltak be pénteki sajtótájékoztatójukon. Az igazi nagy ünnep jövőre lesz az 1973-ban megalakult Újvidéki Színház megalakulásának 50. születésnapja alkalmából, az idén viszont január 27-én a színház első bemutatójának,...
2023. JANUÁR 20.
[ 22:10 ]
Beolvasás folyamatban