Kultúra
Megkezdődött a XXI. Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat
Betűméret:             

A Magyar Kultúra napja, valamint a tordai Petőfi Sándor ME 75 éves jubileuma jegyében tegnap este ünnepélyesen megkezdődött a XXI. Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozata.

Elsőként egy kiállítás nyílt meg, amelyen a 75 éves Petőfi Sándor ME életéből láthattak képkockákat, fotókat az egybegyűltek. A megnyitóbeszédében Sutus Áron, a VMMSZ elnöke méltatta a jubileumot.

- Hogyha egy idővonalat próbálnánk felrajzolni, akkor azt jelenti, hogy a lobogó megmaradásvágynak a máig tartó hatása az, ami egybe tartja ezt az egyesületet, ami a tordai magyarság kulturális, művelődési, de közösségi életére is olyan hatással bír, és ebben példaadó Torda. Jövőt lehet tervezni, megpróbálja az egyesület azt, hogy a szülőföldet úgy nyújtsa át a felnövekvő generációnak, hogy oda érdemes visszatérni. Talán ez a legnagyobb feladat a mában - mondta Sutus Áron.

A tordai művelődési egyesület színházterme ezen az eseményen is teljesen megtelt, összegyűltek a helybeliek, de a környékbeliek is, hogy útjára bocsájtsák a Tordai Művelődési Napokat. Dobai János, polgármester köszöntötte az egybegyűlteket.

- A hagyományokhoz híven mindig a Magyar Kultúra Napja alkalmából tartjuk a megnyitó műsorunkat, amely az idén rendkívüli, hisz egybeesik a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület 75. évfordulójával, amire külön büszkék vagyunk, hogy már ilyen múltú a kultúregyesületünk, el kell azonban mondani azt is, hogy a kultúrélet mintegy 125 évre nyúlik vissza, hisz valamikor még az 1880-as évek végén megalakult a dalárda, és valójában attól kezdve számíthatjuk, hogy aktív kultúrélet folyik Tordán - mondta Dobai János.

A rendezvénysorozat nyitóműsorán Fremond Árpád, az MNT elnöke mondott ünnepi köszöntőt.

- Minden dicséret megilleti a tordaiakat, itt ezt a szórványközösséget, hiszen évekre visszamenőleg megszervezik ezt a rendezvénysorozatot. Nagyon fontos az, hogy identitásunk megmaradása szempontjából, megőrzése szempontjából őrizzük a kultúránkat, de nem elég csak erőt meríteni elődeinkből, akik megőrizték számunkra a kultúrát, hanem azon is dolgoznunk kell, hogy a mostani fiatalok, a mai fiatalok őrizzék és az ő számukra átadjuk a hagyományainkat, hiszen csak így tud a kultúra fennmaradni, és csak így tud a közösség megmaradni - nyilatkozta Fremond Árpád, az MNT elnöke.

Az ünnepi műsor a Himnusszal kezdődött, majd a Petőfi Sándor ME apraja-nagyja fellépett, bemutatkozott az egyesület három tánccsoportja, a két citerazenekar, a leánykórus, az asszonykórus, továbbá a Juhász zenekar, a volt egyesületi tagok, Nagy Szabina, Fejős Julianna és Molnár József pedig nótacsokrokkal színesítették a műsort, akiket a Samu és Rice zenekar kísért. Az ünnepségen a jubileum jegyében díszokleveleket osztottak mindazoknak, akik bármilyen módon hozzájárultak a művelődési egyesület munkájához.

A Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozata az elkövetkező hetekben, két hónapon keresztül szerteágazó, gazdag programmal kedveskedik az érdeklődőknek.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Zenei ősbemutató Magyarkanizsán - illusztráció
2024. ÁPRILIS 15.
[ 8:51 ]
Meghalt Eleanor Coppola, aki dokumentálta férje, Francis Ford Coppola néhány ikonikus mozija, köztük az Apokalipszis most elkészítését, és aki filmes családjukat nevelte. 87 éves volt. Coppola 2024. április 12-én halt meg családja körében, otthonában, a kaliforniai Rutherfordban − jelentették be hozzátartozói egy...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 22:47 ]
A nagykikindai Egység ME színházterme egészen megtelt ma este, amikor kiosztották a Vajdasági Amatőr Színjátszók 28. Találkozójának díjait. Az egybegyűlteket Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke köszöntötte, majd a házigazdák nevében Tóth Ramóna, az Egység ME elnök asszonya üdvözölte a...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 22:37 ]
83 éves korában, hosszan tartó betegség után meghalt a legendás olasz divattervező, Roberto Cavalli. Életének 83. évében elhunyt Roberto Cavalli olasz divattervező – írja a The Sun. A legendás tervező egy ideje már beteg volt. Roberto Cavalli 1940. november 15-én született Firenzében. Gyermekként árván maradt, apját...
2024. ÁPRILIS 12.
[ 22:16 ]
Beolvasás folyamatban