Kultúra
Megkezdődött a XXI. Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat
Betűméret:             

A Magyar Kultúra napja, valamint a tordai Petőfi Sándor ME 75 éves jubileuma jegyében tegnap este ünnepélyesen megkezdődött a XXI. Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozata.

Elsőként egy kiállítás nyílt meg, amelyen a 75 éves Petőfi Sándor ME életéből láthattak képkockákat, fotókat az egybegyűltek. A megnyitóbeszédében Sutus Áron, a VMMSZ elnöke méltatta a jubileumot.

- Hogyha egy idővonalat próbálnánk felrajzolni, akkor azt jelenti, hogy a lobogó megmaradásvágynak a máig tartó hatása az, ami egybe tartja ezt az egyesületet, ami a tordai magyarság kulturális, művelődési, de közösségi életére is olyan hatással bír, és ebben példaadó Torda. Jövőt lehet tervezni, megpróbálja az egyesület azt, hogy a szülőföldet úgy nyújtsa át a felnövekvő generációnak, hogy oda érdemes visszatérni. Talán ez a legnagyobb feladat a mában - mondta Sutus Áron.

A tordai művelődési egyesület színházterme ezen az eseményen is teljesen megtelt, összegyűltek a helybeliek, de a környékbeliek is, hogy útjára bocsájtsák a Tordai Művelődési Napokat. Dobai János, polgármester köszöntötte az egybegyűlteket.

- A hagyományokhoz híven mindig a Magyar Kultúra Napja alkalmából tartjuk a megnyitó műsorunkat, amely az idén rendkívüli, hisz egybeesik a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület 75. évfordulójával, amire külön büszkék vagyunk, hogy már ilyen múltú a kultúregyesületünk, el kell azonban mondani azt is, hogy a kultúrélet mintegy 125 évre nyúlik vissza, hisz valamikor még az 1880-as évek végén megalakult a dalárda, és valójában attól kezdve számíthatjuk, hogy aktív kultúrélet folyik Tordán - mondta Dobai János.

A rendezvénysorozat nyitóműsorán Fremond Árpád, az MNT elnöke mondott ünnepi köszöntőt.

- Minden dicséret megilleti a tordaiakat, itt ezt a szórványközösséget, hiszen évekre visszamenőleg megszervezik ezt a rendezvénysorozatot. Nagyon fontos az, hogy identitásunk megmaradása szempontjából, megőrzése szempontjából őrizzük a kultúránkat, de nem elég csak erőt meríteni elődeinkből, akik megőrizték számunkra a kultúrát, hanem azon is dolgoznunk kell, hogy a mostani fiatalok, a mai fiatalok őrizzék és az ő számukra átadjuk a hagyományainkat, hiszen csak így tud a kultúra fennmaradni, és csak így tud a közösség megmaradni - nyilatkozta Fremond Árpád, az MNT elnöke.

Az ünnepi műsor a Himnusszal kezdődött, majd a Petőfi Sándor ME apraja-nagyja fellépett, bemutatkozott az egyesület három tánccsoportja, a két citerazenekar, a leánykórus, az asszonykórus, továbbá a Juhász zenekar, a volt egyesületi tagok, Nagy Szabina, Fejős Julianna és Molnár József pedig nótacsokrokkal színesítették a műsort, akiket a Samu és Rice zenekar kísért. Az ünnepségen a jubileum jegyében díszokleveleket osztottak mindazoknak, akik bármilyen módon hozzájárultak a művelődési egyesület munkájához.

A Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozata az elkövetkező hetekben, két hónapon keresztül szerteágazó, gazdag programmal kedveskedik az érdeklődőknek.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat kulturális és területfejlesztési dimenzióját egyaránt fontosnak nevezte Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szombaton Veszprémben, sajtótájékoztatón. A miniszter szerint abból adódóan, hogy egy csaknem kétszázezer lakosú térség...
2023. JANUÁR 21.
[ 13:42 ]
Január 23-a és 27-e között tartja az Újvidéki Színház "születésnapi hetét", számoltak be pénteki sajtótájékoztatójukon. Az igazi nagy ünnep jövőre lesz az 1973-ban megalakult Újvidéki Színház megalakulásának 50. születésnapja alkalmából, az idén viszont január 27-én a színház első bemutatójának,...
2023. JANUÁR 20.
[ 22:10 ]
Megtanulni nem lehet, születni kell rá, véli saját szakmájáról Szalai Attila szabadkai karikaturista. Megközelítőleg 5 ezer rajza jelent meg eddig nyomtatásban vajdasági és magyarországi lapokban. Csütörtökön Karikatúrakaleidoszkóp címmel nyílt meg kiállítása a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban. A válogatásban...
2023. JANUÁR 20.
[ 10:38 ]
Beolvasás folyamatban