Kultúra
Magyarcsernye: Könyvbemutató a Gyöngyösbokréta és Durindó fesztivál jegyében
Megkezdődtek a Gyönygyösbokréta és Durindó kísérőrendezvényei
Betűméret:             

Mezei Zsuzsanna Kistordába két úton kell bemenni című, a tordai tamburazenekar múltjával és jelenével foglalkozó könyv bemutatóját tartották szombaton este Magyarcsernyén és ezzel megkezdődtek a LIX. Gyöngyösbökréta és XLVI. Durindó fesztivál kísérőrendezvényei, melynek idei helyszíne Magyarcsernye, s az Ady Endre Művelődési Egyesület a házigazdája.

A könyv szerzőjével, Mezei Zsuzsannával Bacsik Lőrinc Natália magyartanárnő beszélgetett a magyarcsernyei színházteremben, ahol fellépett és élményeiről mesélt a tordai Samu zenekar is, így a rendezvény zenés-nótás est is volt egyben.

"A mai világban minden felgyorsul, nemcsak a technika fejlődik óriási léptekkel, hanem az emberek sem érnek rá semmire. Az információ áradata lep el bennünket, csak kapkodjuk a fejünket ide-oda, de nagyon kevés dolog jut el a szívünkig, lelkünkig. Ezért döntöttem így, hogy régi életünk egyik fontos kísérőjéről, a tamburazenéről, a zenészekről összegyűjtsem azt, amit még ma fel lehet lelni róluk, amíg vannak emlékezők, és amíg vannak, akik játsszák és szeretik a tamburazenét. Tordán különösen nagy hagyománya van a tamburazenekaroknak. A zenészekkel folytatott beszélgetésemből , akik sokszor egy generáció utolsó tagjai, sok mindent megtudunk a tordai tamburazenekar múltjáról és jelenéről is" - tudtuk meg a szerzőtől.

A könyv egyik részét a lejegyzett beszélgetések teszik ki, a másik pedig válogatás a 25 éves Tordai Újságból. Az olvasók nosztalgiázhatnak egy eltűnt világról vagy betekintést nyerhetnek a falusi szórakozás lehetőségeibe a múlt század folyamán.

A könyvben megjelent képeket a hangszerekről Barna Nóra készítette a tordai tájházban.

A 400 példányban megjelent könyvhöz jár egy 3,5 órás hanganyag is, a Samu tamburazenekar előadásában.

A könyv a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi- Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásának köszönhetően jelenhetett meg.

A fesztivál következő kísérő rendezvényét május 30-án, kedden tartják 10 órai kezdettel a Petőfi Sándor Általános Iskolában Kör, kör, ki játszik? címmel a magyarcsernyei és tóbai gyermekek részére a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózata szervezésében.

Kovács Kuszli Angéla
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elindult az első Prózamaraton - illusztráció
2023. SZEPTEMBER 21.
[ 11:57 ]
A Szenteleky-napok tanácsa tegnapi ülésén úgy döntött, hogy a Szenteleky-díjat Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas színművésznek, rendezőnek, tanárnak ítéli oda. Kovács Frigyes több színház – a Tanyaszínház, a Kosztolányi színház stb. – alapítója, a ristići éra után 1998-tól társulatvezetői munkájával...
2023. SZEPTEMBER 21.
[ 9:43 ]
Megkezdődött az 5. Határtalan Magyar Irodalom konferencia Badacsonytomajon. A rendezvényen kiemelt figyelmet fordítanak Petőfi Sándor és Madách Imre születésének 200., valamint Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulójára - mondta el Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó szerdai megnyitó beszédében. ...
2023. SZEPTEMBER 20.
[ 19:25 ]
A baglyok szaporodását segítik a költőládák címmel kell színdarabot írnia szerdán három szerzőnek az Újvidéki Színházban megrendezett vajdasági magyar drámaíróversenyen. A címet az újvidéki Magyar Szó című napilap aktuális számából véletlenszerűen húzták ki szerda reggel. Ennek alapján kell három...
2023. SZEPTEMBER 20.
[ 12:45 ]
Beolvasás folyamatban