Kultúra
Magyarcsernye: 75 éves jubileumot ünnepelt az Ady Endre MME
Betűméret:             

Fennállásának 75. évfordulóját ünnepelte szombaton este a magyarcsernyei Ady Endre Magyar Művelődési Egyesület.

Az ünnepségen elsőként Hódi Judit, az egyesület elnöke mondott köszöntőt.

- Az idén ünnepeljük egyesületünk fennállásának 75. évfordulóját. Ez nagy esemény számunkra, ugyanis örülünk neki, hogy 75 éve mondhatni azt, hogy aktívak vagyunk, szorgalmasak, és sokat dolgoztunk. Az elmúlt tíz év volt az egyesület életében az az időszak, amikor a legaktívabbak voltunk, és ma is a legtöbb tagot számláljuk az egyesületben, ugyanis négy tánccsoportunk van, két citeracsoportunk, asszonykórusunk, felnőtt zenekarunk. Ez a 2023-as év, külön jelentőségű számunkra, ugyanis első ízben nyertük meg a Gyöngyösbokréta és a Durindó megszervezésének jogát, úgyhogy első ízben lehettünk társszervezői az eseménynek. Annak külön örülünk, hogy nagyon jól sikerült, a falu apraja-nagyja összefogott, és egy nagyon jó fesztivált tudhatunk magunk mögött. Amit még meg kell, hogy említsek, ez a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díj, amit az idén az egyesületünk megkapott, ami számunkra a megerősítést, az elismerést jelenti. Megerősít abban bennünket, hogy jól csináljuk a dolgunkat, és hogy ezt így kell tovább folytatnunk - mondta az elnök.

A jubileumi ünnepségen Kudlik Zoltán, a tartományi oktatási titkárság segédtitkára mondott ünnepi beszédet.

- Itt a szórványban halmozottan fontos az, hogy az ilyen egyesületek támogatást nyerjenek. A tartományi művelődési titkárság kisebbségügyi pályázatán pontosan az a cél, hogy az ilyen rendezvények támogatást nyerjenek, és nem csak hogy támogatást nyerjenek, hanem a tartományi forrásokból a művelődési egyesületek is meg tudjanak újulni, akár a hangtechnika, akár a színpad, akár egyéb más olyan része a művelődési házaknak, amivel fejlődni tudnak - mondta a segédtitkár.

Az ünnepségen jelen volt Sutus Áron, a VMMSZ elnöke is.

- Hálás a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség azért a közösségszervező erőért, azért a rengeteg közösségért végzett és a generációkért végzett munkáért, amelynek révén értékközösséggé kovácsolták Magyarcsernyének a fiataljait és idősebbjeit is, amelynek révén a néptáncos, a népi ének, a színjátszó élet folyamatosságát tudták biztosítani a mindenkori vezetők. Ha belegondolunk, 75 év egy nagyon hosszú időszak, főleg ha tudjuk jól, hogy 1920 után egy teljesen új helyzetben találta magát a vajdasági magyarság, és az, hogy 1948-ban a megtorlások utáni időszakban új erőre kap egy közösség, az azt hiszem, egy óriási üzenettel bír, hogy a magyarságnak jövőt kívánunk itt teremteni, erőt tudunk ezért kifejteni, és az, hogy itt a Közép-Bánságban ennek mekkora jelentősége van, illetőleg hogy meddig jutott el a 75 év alatt ez a magyar közösség. Azt hiszem, hogy az idei Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztivál mindezt már bizonyította, és bizonyította pár évvel ezelőtt az is, ahogy itt a magyarcsernyeiek pont a magyar szórványnapi központi ünnepséget megszervezték, és még azért azt hiszem, hogy sorolhatnánk ezeket az eseményeket, rendezvényeket, de egy életerős, a lehetőségekkel élni tudó magyar közösségről beszélünk - mondta Sutus Áron.

Tóth László magyarcsernyei tanácselnök egy Ady Endrét ábrázoló alkotással lepte meg az egyesületet.

- Jubileumot ünneplünk, a magyarcsernyei művelődési egyesület 75. évének fennállását ünnepeljük. Nagy dolog ez a falu számára, büszke vagyok, büszkék a magyarcsernyeiek is, hogy egy ilyen nagy civil szervezettel rendelkezünk, amely széleskörű kulturális tevékenységet folytat, amelyben foglalkoznak a kisgyerekektől kezdve az énekeseken keresztül a táncosokon egészen az asszonykórusig, szerteágazó a tevékenységük, föllépnek Vajdaság-szerte, de föllépnek külföldön is, büszkén képviselve Magyarcsernyét - mondta a tanácselnök.

Az ünnepségen felléptek a jubiláló Ady Endre MME tagjai, a Talentum Egyesület műkedvelői, és a magyarcsernyei születésű Lele József, citeraszólista, a Népművészet Mestere.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ilma Rakusa, Ladik Katalin, Mohácsi István, Mohácsi János és Nagy Gabriella kapja idén a Déry-díjat. A magyar irodalmi élet egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező szakmai elismerését a Déry Tibor Alapítvány évente ítéli oda. A kitüntetést pénteken adják át a díjazottaknak - közölték a szervezők az...
2023. DECEMBER 1.
[ 9:28 ]
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség az idei évben is felhívja a kiadókat, kiadói tevékenységet is ellátó szervezeteket, hogy vegyenek részt a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázaton, amelyet a Szövetség az év legszebben gondozott magyar nyelvű vajdasági könyveinek társadalmi elismeréseként alapított. A pályázaton...
2023. NOVEMBER 29.
[ 12:06 ]
Válogatás a Szabadkai Városi Múzeum szerzeményeiből 2014 – 2023 címmel nyílik kiállítás november 30-án, csütörtökön 18 órai kezdettel a Szabadkai Városi Múzeum időszaki kiállítótermében. A tárlattal a Szabadkai Városi Múzeum megnyitásának 75. évfordulóját ünneplik meg. A kiállítást a tárlat kurátorai,...
2023. NOVEMBER 28.
[ 22:31 ]
Beolvasás folyamatban