Kultúra
Kézműves alkotók kiállítását nyitották meg Zentán
Betűméret:             

A Vajdasági Magyar Művelődési Házban megnyílt a VMMI és a Hagyományok Háza vajdasági hálózata által szervezett tanfolyamokon készített alkotásokat felvonultató kiállítás.

Kovács Nádi Karolina, a VMMI és a Hagyományok Háza vajdasági hálózatának munkatársa, a kiállítás rendezője hírportálunknak nyilatkozva elmondta, hogy a rendezvényen a négy képzésük ideje alatt készült alkotásokat tekinthetik meg a látogatók. Mindenekelőtt a VMMI által a Csoóri Sándor Alap támogatásával megrendezett fazekas képzésen született munkákat.

–Tavaly az adventi időszakban kezdtük meg ezt a képzést karácsonyra hangolódással, és januárban indult meg valójában a fazekas munka a műhelyünkben, aminek a végén hatan vizsgáztak le sikeresen Orcsik Csaba fazekas népi iparművész és Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató muzeológus előtt – mesélte a VMMI munkatársa, aki ezt követően az idén tavasszal Temerinben kosárfonó képzést is megrendezték, amelynek az alkotásait Temerinben mutatják be december végén.

A VMMI és a Hagyományok Háza vajdasági hálózata az idén először a bútorfestő tanfolyamot is szervezett, ami iránt hatalmas volt az érdeklődés, ami továbbra sem lankadt, mivel már a jövő évi tanfolyamuk is betelt.

A ma megnyílt kiállításon a viseletkészítők is bemutatkoztak.

Kovács Nádi Karolina velük kapcsolatban elmondta, hogy mivel ők már túl vannak egy 220 órás képzésen és egy összeszokott csapatról van szó, így a számukra az idén nem szerveztek képzést.

– Minden évben, amire csak lehet, arra pályáznak, és részt vesznek mindenféle megmérettetésen, zsűrizésen. Most A kékfestés csodái elnevezésű pályázatra készült munkáik láthatóak itt, illetve volt egy zalai pályázat is, amin részt vettek – nyilatkozta Kovács Nádi Karolina, aki elmondta azt is, hogy jövőre a bútorfestő tanfolyamot biztos, hogy megrendezik Bácskossuthfalván, emellett folytatják a viseletkészítők mentorálását, illetve a kosárfonók esetében is elindítják ezt. E mellett nyári tábort is szerveznek, ahol majd 5–6 mesterséget tanulhatnak meg a résztvevők,

A zentai kiállításon egyébként 35 alkotó 135 alkotását állították ki.

A kiállítást Kormányos Katona Gyöngyi, a VMMI megbízott igazgatója nyitotta meg.

Kormányos Katona Gyöngyi beszédében elmondta, hogy a kiállításon látszik, az alkotók nagyon szép munkát végeztek, majd pedig kiemelte, hogy mai digitális világunkban is igen lényeges a hagyományok ápolása.

– Nem csak azért, hogy megőrizzük a kultúránkat, hanem azért is, mert a helyi értékek, a kulturális és szellemi hagyományok, a hozzájuk kapcsolódó közösségi élet mind hozzájárulnak ahhoz, hogy itt közösségben tudjunk gondolkodni. Az emberek tevékeny részvételével felderíthetjük a hagyományos örökségeket és mindezt integráljuk a saját mindennapi életünkbe. Így járulunk hozzá az értékőrzéshez, értékátadáshoz és értékmentéshez. A múltbeli dolgoknak köszönhetjük saját mai világunkat – ecsetelte, majd pedig rámutatott, hogy az örökségvédelem, ezen belül a népi kézművesség akár versenyképes munkahelyeket is teremthet, de bekapcsolódhat akár a kulturális turizmusba, a vidékfejlesztésbe, társadalmi elismertséget hozhat.

– Személyiségformáló, identitásalakító – jegyezte meg a VMMI megbízott igazgatója, majd pedig emlékeztetett, hogy a Hagyományok Háza vajdasági hálózata és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet 2019-ben hívta életre először a viseletkészítő tanfolyamot, ahol a csoport tagjai akkor a hét hónapig tartó továbbképzés során alapismereteket szerezhettek a magyar népviseleti ruhadarabokról, megtanulhatták a különböző tájegységek, társadalmi rétegződések, az életkor és alkalmak szerinti öltözködés jellegzetességeit, a leggyakoribb női és férfi ruhadarabok elkészítésének módját és a szabási és varrási technikákat. Megtanulták reprezentálni az eredeti, hagyományos ünnepi öltözékeket, valamint azok modern feldolgozásait is. A viseletkészítés mellett tervezői kurzuson is részt vehettek az érdeklődők, elsajátíthatták, hogyan lehetne a paraszt és a polgári viseleteket megújítani, az egyszerű, alkalmi ruhákat modernebbé, ünnepélyesebbé tenni a díszítőművészet elemeivel.

Kormányos Katona Gyöngyi Babits Mihály idézetével zárta beszédjét. Kihangsúlyozta, hogy: „múlt nélkül nincs jövő, s minnél gazdagabb a múlttal, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe.”

A kiállítást december 7-éig tekinthetik meg az érdeklődők a VMMI munkaideje alatt, hétköznaponként 7–14 óráig.

Horváth Zsolt
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ilma Rakusa, Ladik Katalin, Mohácsi István, Mohácsi János és Nagy Gabriella kapja idén a Déry-díjat. A magyar irodalmi élet egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező szakmai elismerését a Déry Tibor Alapítvány évente ítéli oda. A kitüntetést pénteken adják át a díjazottaknak - közölték a szervezők az...
2023. DECEMBER 1.
[ 9:28 ]
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség az idei évben is felhívja a kiadókat, kiadói tevékenységet is ellátó szervezeteket, hogy vegyenek részt a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázaton, amelyet a Szövetség az év legszebben gondozott magyar nyelvű vajdasági könyveinek társadalmi elismeréseként alapított. A pályázaton...
2023. NOVEMBER 29.
[ 12:06 ]
Válogatás a Szabadkai Városi Múzeum szerzeményeiből 2014 – 2023 címmel nyílik kiállítás november 30-án, csütörtökön 18 órai kezdettel a Szabadkai Városi Múzeum időszaki kiállítótermében. A tárlattal a Szabadkai Városi Múzeum megnyitásának 75. évfordulóját ünneplik meg. A kiállítást a tárlat kurátorai,...
2023. NOVEMBER 28.
[ 22:31 ]
Beolvasás folyamatban