Kultúra
Sinkovits Péterre emlékeztek az írótársai
Betűméret:             

Péntek este a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában Fedélzeti napló(k) Sinkovits Péterrel… címmel a 2023-ban elhunyt zentai költő, író, újságíró és szerkesztővel való „közös utazásaikat” idézték fel írótársai: Hernyák Zsóka, Kovács Jolánka, Móger Tímea, Nagy Abonyi Árpád, Sándor Zoltán, Szögi Csaba és Beszédes István személyesen, Balogh István és Sári László irodalmárok pedig szöveget küldve, amiket Kónya-Kovács Otília a Vajdasági Rádió és Televízió és több más vajdasági magyar médium újságírója tolmácsolt.

Az est folyamán emellett bemutatták Sinkovits Péter a zEtna Kiadó gondozásában megjelent Fedélzeti napló címet viselő posztumusz verseskötetét is.

Beszédes István, a zEtna Kiadó vezetője és az azonos címet viselő internetes irodalmi folyóirat szerkesztője hírportálunknak nyilatkozva a bemutatott könyv kapcsán elmondta, hogy Sinkovits Péter ebben a kötetében összefoglalta és le is zárta költői életművét, mert a hátralévő idejében már prózával akart foglalkozni és egy regényen dolgozott.

– Egy érdekes, a szerző által redukált válogatott körről van szó, aminek nem véletlenül ez a címe, mivel egy utazásról van benne szó. Gyakorlatilag egy költői kalandozásról, egy életútról és különböző benyomásokról, amit jól megszerkesztett és össze is foglalt – mesélte és megjegyezte, hogy az estét nem szívesen nevezné emlékezésnek, mivel a fülekben még mindig ott csengenek a zentai költővel folytatott párbeszédjeik, hiszen Sinkovits Péter egy nagyon jó közösségi ember volt, aki nagyon sokat tett a zenéért, és nem egy különböző tájakról Zentára látogató irodalmárral szőt barátságot.

– Egy egészen életigenlő vállalkozás, költői és írói vállalkozás volt az övé, de emberként is egy nagyon kapcsolatcentrikus volt, így nagyon sokunkat szelídített össze, hogy egy békés, együttműködő közösség legyünk – méltatta a zentai költőt Beszédes István.

Az esten fellépő írótársak közül Móger Tímea doroszlói költő, író, újságíró idézte fel a Vajdaság Mának a zentai költővel kialakított kapcsolatát.

– Az emlékezés az mindig nehéz, amennyiben viszont jól csináljuk, akkor felszabadító is tud lenni – jegyezte meg Móger Tímea és hozzáfűzte, hogy ő most csupa derűvel érkezett erre az emlékezésre, hiszen Sinkovits Péter egész lénye ilyen. A doroszlói költő, író és újságíró rámutatott arra is, hogy Sinkovits Péter mindig komolyan odafigyelt az ifjabb generáció képviselőire.

– Gyakorlatilag tíz éven át leveleztünk Péterrel és akár a köteteimmel, akár pedig a publicisztikáimmal kapcsolatban éles szemű meglátásai voltak. Tehát mindig lehetett rá számítani és egy biztos tollú, biztos szemű és nagylelkű embernek ismertem – mesélte Móger Tímea.

Horváth Zsolt
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megnyílt az Ünnepi Könyvhét - illusztráció
2024. JÚNIUS 13.
[ 17:42 ]
Az Újvidéken működő Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ ma este telt ház előtt tartotta meg évadzáró rendezvényét az újvidéki Petőfi Sándor Művelődési Központ termében. A színes és színvonalas bemutatkozó rendezvényen a Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ...
2024. JÚNIUS 12.
[ 22:41 ]
Meghalt Françoise Hardy francia énekesnő és színésznő, a hatvanas évek stílusikonja. 80 évesen, a rákkal folytatott hosszú küzdelme után meghalt Françoise Hardy francia énekesnő és színésznő. "Anya elment" – fia, Thomas Dutronc csak ennyit írt a közösségi oldalakon régi közös fotójuk mellé. Françoise...
2024. JÚNIUS 12.
[ 14:37 ]
Jövőre jelenik meg a Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood és Becstelen brigantyk című filmjeiről készülő két elemző kötet, amelynek szerzője a filmes szakíró, Jay Glennie - számolt be róla kedden a Deadline.com hollywoodi hírportál alapján az MTI. A könyveket a Little, Brown kiadóházhoz tartozó Voracious...
2024. JÚNIUS 12.
[ 11:29 ]
Beolvasás folyamatban