Kultúra
A hétvégén tartják Adán a Gyöngyösbokrétát és a Durindót
Betűméret:             

A hétvégén rendezik meg Adán a magyar néptáncosok és népzenészek legnagyobb vajdasági seregszemléjét, a LX. Gyöngyösbokréta és a XLVII. Durindó Fesztivált.

A mai Gyöngyösbokrétán harminchárom vajdasági táncegyüttes mutatkozik be, s vendégfellépőket is érkeztek Gyergyóalfaluból, Debrecenből és Komlóról.

A fesztivált dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nyitotta meg, aki elmondta, értékelni kell azt, ami értéknek illetve azt is, ami eredménynek számít. Szeretnénk megőrizni identitásunkat és a hagyományainkat, átörökítve az utánunk érkezőknek - tette hozzá a pártelnök a Pannon RTV tudósítása szerint.

„Én sem mondhatok mást és fogalmazhatok másként, mint ahogy azt Pásztor István tette az LII. Gyöngyösbokrétán Csantavéren, amikor azt mondta, hogy ez a rendezvény fokmérője az életerőnek, mert itt látszik, hogy az itteni magyarság gyökérzete milyen állapotban van és abból mi sarjad. Látni fogjuk a következő órákban és holnap, hogy ebből a gyökérzetből mi sarjad. Ünnepeljük azt, hogy az ünnepség folytonossága nem kérdés sem a résztvevők, sem a szervezők számára és hogy az anyagi hátteret is tudjuk biztosítani” – hangoztatta Pásztor Bálint.

Az esemény megnyitóján beszédet mondott Tóbiás József, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője is.

A vasárnapi Durindón 125 fellépőre számítanak. Az énekes csoportok az adai római katolikus templomban, a zenekarok pedig a Színházteremben mutatják be tudásukat.

A Fesztivál főszervezője az Adai Vadvirág Hagyományápoló Kör, de a kétnapos program létrehozásában a helyi közreműködők és a szomszédos települések művelődési egyesületei, mint az adai Aranykapu Művelődési Egyesület, a moholi Csobolyó Művelődési Egyesület és a törökfalui Százszorszép Művelődési Egyesület is kivették részüket.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megnyílt az Ünnepi Könyvhét - illusztráció
2024. JÚNIUS 13.
[ 17:42 ]
Az Újvidéken működő Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ ma este telt ház előtt tartotta meg évadzáró rendezvényét az újvidéki Petőfi Sándor Művelődési Központ termében. A színes és színvonalas bemutatkozó rendezvényen a Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ...
2024. JÚNIUS 12.
[ 22:41 ]
Meghalt Françoise Hardy francia énekesnő és színésznő, a hatvanas évek stílusikonja. 80 évesen, a rákkal folytatott hosszú küzdelme után meghalt Françoise Hardy francia énekesnő és színésznő. "Anya elment" – fia, Thomas Dutronc csak ennyit írt a közösségi oldalakon régi közös fotójuk mellé. Françoise...
2024. JÚNIUS 12.
[ 14:37 ]
Jövőre jelenik meg a Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood és Becstelen brigantyk című filmjeiről készülő két elemző kötet, amelynek szerzője a filmes szakíró, Jay Glennie - számolt be róla kedden a Deadline.com hollywoodi hírportál alapján az MTI. A könyveket a Little, Brown kiadóházhoz tartozó Voracious...
2024. JÚNIUS 12.
[ 11:29 ]
Beolvasás folyamatban