Kultúra
Elhunyt Sava Stepanov
Betűméret:             

Életének 73. évében tegnap Újvidéken váratlanul elhunyt Sava Stepanov művészettörténész, műkritikus.

Belgrádban diplomált a Bölcsészkar művészettörténet szakán, majd tanulmányai elvégzését követően az újvidéki Matica srpska képtárában kezdett el dolgozni. Első képzőművészeti szövegei a nyolcvanas évek elején jelentek meg. Kis híján fél évszázadon keresztül a vajdasági, de az egykori jugoszláv térség kortárs művészetét kísérte árgus figyelemmel, de nem csak a művészeti események krónikása volt, hanem aktív résztvevője, alakítója, szervezője is.

Nem túlzás azt állítani, hogy szinte valamennyi vajdasági művészt, élőt és holtat ismert és számon tartott. Bela Durancival közösen feltérképezték, nem ritkán fel is tárták a Vajdaság területén egykor és ma élők és alkotók művészetét, megmentve őket így a megsemmisítő feledéstől. “Sava Stepanov kritikai műhelyében elég hely jutott mindenkinek, aki komolyan gondolta a művészetet”, írta róla megemlékezésében dr. Danilo Vuksanović.

1977 és 1981 között az újvidéki Ifjúsági Tribün képzőművészeti szalonját vezette.1979 és 1993 között az újvidéki nagyposta melletti legendás Fotó Galériát irányította, ahol akkoriban nem csak az ország, de a világ legjobb fotósainak alkotásai is láthatók voltak. Később, 1993 és 2010 között a Zlatno oko Vizuális Központ igazgatója, 2011 és 2014 között a Vajdasági Művelődési Közont (ma Miloš Crnjanski nevét viseli) Most (Híd) galériáját vezette.

2019-ben értékes kortárs művészeti gyűjteményét a Matica srpska Galériának ajándékozta.

Nyugdíjba vonulását követőek is folytatta a munkát. A Vajdasági Művelődési Intézet kiadásában 2013-ban jelent meg a Rajzról és rajzolókról és 2014-ben a Művészet határok nélkül című tanulmánykötete.

Évekig együttműködött az újvidéki Bel Art Galériával, és dédelgetett álma vált valóra, amikor közösen létrehozták a Dunai dialógusok elnevezésű kortárs művészeti fesztivált, amelynek művészeti vezetője volt, s amely keretében számos külföldi, többek között kortárs magyarországi művész alkotását is bemutatta a vajdasági közönségnek. Tevékenységéért 2019-ben Teodor Pavlović Életmű-díjat kapott.

Munkája révén nagyon sokat tett azért, hogy megismertesse a kortárs szerbiai művészetet Magyarországon és a magyar művészetet Szerbiában. Ebbéli tevékenységét kiállítások sora tanúsítja. Egyik ilyen volt az a 2022-es tárlat, amelyet a budapesti Magyar Műhely Galériában rendezett, a Művészet határok nélkül projektum keretében, s amelyen a Budapesten élő és alkotó vajdasági képzőművészek, Bálind István, Milorad Krstić, dr. Máriás, Siflis András és Szombathy Bálint alkotásait mutatta be a pesti, majd később az újvidéki közönségnek, kiemelve, ezeknek az alkotóknak a művészetét a magyar és a jugoszláv kulturális térség egyaránt alakította.

Hihetetlen munkabírású és fáradhatatlanul lelkes, elképesztő tárgyi tudású ember volt. Azon a napon távozott közülünk, amikor a Miloš Crnjanski Vajdasági Kulturális Központnál megjelent a Konjović jelenség című monográfiája. Ma meg éppen egy kiállítást kellett volna megnyitnia Belgrádban.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megnyílt az Ünnepi Könyvhét - illusztráció
2024. JÚNIUS 13.
[ 17:42 ]
Az Újvidéken működő Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ ma este telt ház előtt tartotta meg évadzáró rendezvényét az újvidéki Petőfi Sándor Művelődési Központ termében. A színes és színvonalas bemutatkozó rendezvényen a Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ...
2024. JÚNIUS 12.
[ 22:41 ]
Meghalt Françoise Hardy francia énekesnő és színésznő, a hatvanas évek stílusikonja. 80 évesen, a rákkal folytatott hosszú küzdelme után meghalt Françoise Hardy francia énekesnő és színésznő. "Anya elment" – fia, Thomas Dutronc csak ennyit írt a közösségi oldalakon régi közös fotójuk mellé. Françoise...
2024. JÚNIUS 12.
[ 14:37 ]
Jövőre jelenik meg a Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood és Becstelen brigantyk című filmjeiről készülő két elemző kötet, amelynek szerzője a filmes szakíró, Jay Glennie - számolt be róla kedden a Deadline.com hollywoodi hírportál alapján az MTI. A könyveket a Little, Brown kiadóházhoz tartozó Voracious...
2024. JÚNIUS 12.
[ 11:29 ]
Beolvasás folyamatban