Kultúra
Cinema Total 4
Megkezdődött a rendezvénysorozat Berlinben
Megkezdődött szombaton este a berlini magyar kulturális intézetben, a Collegium Hungaricum épületében a Cinema Total elnevezésű filmes szakmai rendezvénysorozat, amelyet a német fővárosban zajló nemzetközi filmfesztiválhoz, a Berlináléhoz időzítve tartanak, immár negyedik alkalommal.
A Collegium Hungaricum Berlin (CHB) épületében az elmúlt évekhez hasonlóan ismét nagy tömeg gyűlt össze, a vendégeket magyar filmalkotásokból kiragadott részletek várták a falakon elhelyezett képernyőkön. Az idei Cinema Total február 16-ig várja az érdeklődőket, a fórum a magyar filmvilág mellett helyet biztosít a közép-európai régió, így az osztrák, a szlovák, a szerb és a román filmszakmának is.
"Szükségünk van a szomszédokra, hogy együttműködjünk, hogy együtt készítsünk filmeket, hogy együtt gondolkozzunk" - mondta köszöntőjében Can Togay János, a CHB vezetője. "A filmvilág egyfelől csupa fantázia. Másfelől viszont iparág is" - jegyezte meg.
Can Togay János kitért arra, hogy a 61. Berlinálén két magyar alkotás is versenyben van. Tarr Béla A torinói ló című alkotással a játékfilmes programban, míg Kárpáti György Mór az Erdő című filmmel a rövidfilmek mezőnyében reménykedhet díjban.
A szombati megnyitón Claudia Schmied osztrák kulturális miniszter és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár mellett Szlovákia, valamint Magyarország berlini nagykövete is részt vett. A két diplomata a Cinema Total fővédnöke.
Az est folyamán a vendégek láthatták Törőcsik Mari videoüzenetét. A művésznő említést tett arról, hogy bár a cannes-i fesztiválon többször is járt, nyolc filmjét is vetítették, Berlinbe még egyszer sem jutott el. A Cinema Total szervezői szerették volna, ha a színésznő díszvendégként részt vesz a rendezvénysorozaton, de ez Törőcsik Mari zsúfolt programja miatt végül nem valósulhatott meg.
Az est vendégei között volt Gryllus Dorka színésznő, aki a Meseautó című klasszikus film híres dalát énekelte el. A CHB épületében tartott est egyben a Magyar Filmunió hagyományos Berlinale-fogadása is volt. A megnyitón Koltai Lajos rendező szólt a vendégekhez. Az Oscar-díjra is jelölt művész legújabb filmtervéről elmondta, hogy Jeremy Irons brit színésszel készül közös munkára, a forgatókönyvet már a napokban "összeolvassák" Londonban.
A szerdán záruló rendezvénysorozatról szólva Can Togay János kiemelte, hogy olyan platformot akartak életre hívni, amely kapcsolatépítésre és a filmes szakma előtt álló kérdések körbejárására is alkalmas.
A Cinema Total 4 egyik leginkább várt programja az a vasárnapi kerekasztal-beszélgetés, amelyre Andrew Vajna kormánybiztost, Kőrösi Zoltánt, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) kuratóriumának elnökét, Bokor Attilát, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetőjét, Cséfalvay Zoltánt, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárát, Bereczki Csabát, az MMKA nemzetközi igazgatóját, valamint Simon Perryt, az ACE (Ateliers du Cinema Européen) vezetőjét és Henrik Bo Nielsent, a Dán Filmintézet irányítóját is várják. (MTI)
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Pénteken mutatják be a Romani Film Fest keretében az Alla Zingara címmel készült dokumentumfilmet, amely a világhírű, mégis sajátosan magyar 100 Tagú Cigányzenekar és muzsikusainak életébe kalauzolja el a nézőket. A másfél éven át forgatott, különleges képi világú zenés filmben a közönség megismerheti a 100...
2019. MÁJUS 20.
[ 11:58 ]
Tízszeres áron, 22,4 ezer dollárért (6,5 millió forint) kelt el egy papírtányér, amelyre Kurt Cobain, a Nirvana együttes énekese írta fel egy előadás dalainak sorrendjét – közölte a Julien's amerikai online aukciósház. A használt papírtányért szombaton árverezték el New Yorkban. Előzetesen csak kétezer dollárt...
2019. MÁJUS 19.
[ 17:11 ]
Nemes Jeles László Napszállta című filmje nyerte el a France Culture francia kulturális közrádió diákzsűrijének díját, amelyet a 72. cannes-i fesztiválon adtak át vasárnap. A 2015-ben alapított elismerést hatszáz francia diák ítélte oda a csatorna által felkért szakmai zsűri által kiválasztott öt,...
2019. MÁJUS 19.
[ 14:19 ]
Beolvasás folyamatban