Kultúra
Könyvfesztivál - Ungvári Tamás újraírta a Beatles-bibliát
Ungvári Tamás újraírta az először 1969-ben kiadott Beatles-bibliáját, amely a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra időzítve jelenik meg a Scolar Kiadó gondozásában. Az író az MTI-nek elmesélte, mi késztette újragondolni a gombafejűek történetét.
"A könyv először 1969-ben jelent meg, igyekeztem bemutatni a Beatles kulturális sorsát, mindazt, amit az együttes a zenefelfogásban, az ifjúságpolitikában, a droghoz való viszonyban vagy éppen a hirdetési piacon jelentett. Azóta csaknem fél évszázad telt el, a Beatles-jelenség viszont szinte megfagyott az időben, klasszikussá vált. Az új kiadással azt akartam megvizsgálni, miként változott meg egy kulturális ikon sorsa az emberi tudatban" - fejtette ki a szerző.
Az Új Beatles-biblia tartalmazza az 1969-es könyvben szereplő anyag jelentős részét, ám Ungvári azt számos helyen plusz információkkal, érdekes kiegészítésekkel - például Hoffmann Dezsőről, a Beatles magyar származású hivatalos fotósáról, a menedzser Brian Epstein halálának körülményeiről, Mahesh Maharishi jógiról, Lennon és Brigitte Bardot rossz emlékű randevújáról - látta el.
Az író felidézte az MTI-nek, hogy a Beatles-bibliát - amely 1969-ben a Gondolat kiadónál látott napvilágot - megjelenésekor egy személye ellen irányuló, megrendelt újságcikk alapján a párt be akarta tiltani, ő azonban ezt megtudta. Ungvári még Aczél Györggyel is beszélt, akit valahogy sikerült meggyőznie arról, hogy könyve nem lázítja a magyar ifjúságot, így a cikk végül nem jelent meg a párt lapjában, és a kötet a boltokba kerülhetett.
A könyvet sokszor utánnyomták, elképesztő példányszámot ért el, néhány év alatt mégis teljesen elfogyott a boltokból. 1982-ben - már Lennon halála után - a Zeneműkiadó ismét megjelentette; az a kiadás tartalmazott néhány új fejezetet, ám ezeket a mostani verzióból Ungvári kihagyta. Indoklása szerint akkor túl sokat beszélt saját magáról, az 1969-es könyv születésének körülményeiről, fogadtatásáról, utóéletéről. Hozzátette: ezt akkor szükségesnek érezte, ma már azonban nem, és úgy gondolja, tévedés, ha a szerző van az előtérben.
A kötetet a megjelenés 25. évfordulóján, 1994-ben változatlan formában újra kiadta a Korrekt Kiadó.
"Azért nem bővítettem már akkor, mert még nem álltam készen rá, nem láttam át, mit is kellene megírnom. Ez egy hosszú érés folyamata volt. Rájöttem, hogy a hatvanas évek volt a világ reménységének a középpontja, mert akkor nőtt fel a második világháború utáni első nemzedék, ám ezután a hetvenes évek vérbe borultak, az életigenlésre erőszak volt a válasz, tüntető diákokra lőttek, meggyilkolták a népből kinőtt vezéreket és beköszöntött a csalódás kora, amely a mai napig tart. A Beatles időnként rettenetes dolgokat művelt, elsősorban a kábítószerrel, de az erőszakot soha nem pártolta, John Lennon életműve például erőszakellenes tüntetések sorozata. Elsősorban azt akartam hozzáírni a Beatles-sztorihoz, hogy a reménység hogyan foszlott semmivé" - mondta Ungvári Tamás.
A Beatles-biblia már 1969-ben sem csak egy rockjelenségről szólt, hiszen az író kulturális kontextusba helyezte a gombafejűek sztoriját. Az elmúlt négy évtizedben számtalan könyv jelent meg a Beatlesről, sok közülük magyarul is olvasható; csak a zenekar kalózkiadásának komoly irodalma van.
"Mielőtt eltökéltem magam a könyv megírására, Amerikában beszereztem minden fontosat a szinte átláthatatlan Beatles-szakirodalomból. Hazatérésem előtt a legvaskosabb kötettől igyekeztem megszabadulni, ám hiába akartam otthagyni, mindig utánam hozták, még a taxisofőr is. Aztán kiderült, hogy a kétszáz Beatles-könyvből éppen az az egy, Albert Goldman +rockfilozófus+ The Lives of John Lennon című, az USA-ban 1988-ban megjelent kötete mondott számomra valamit, a szerzőnek ugyanis remek érzéke van a paródiához" - idézte fel Ungvári Tamás.
Mint megjegyezte, Goldman miatt is szerette volna az új bibliát a "fenséges" és az "ironikus" közötti sávba helyezni, és reméli, hogy sikerült.
"Goldman könyve Lennonról szól, akit én is a többi Beatle elé helyezek. McCartney képzett zenész és jó komponista, számomra érthetetlenül még ma is dolgozik, pedig lassan 70 éves. Harrison is nagyon tehetséges gitáros és dalszerző volt, mégsem mérhető Lennonhoz, aki nemcsak zenélni tanult meg, hanem filozófus volt, képtelenül művelt, és szerintem az angol irodalom titkos hagyományainak volt az örököse, remek kis krokikat írt. Lennonnak kijutott a rosszból a hetvenes években, hiszen békeharcosként és egykori kábítószer-élvezőként nagyon sokáig nem kapott állandó letelepedési engedélyt az Egyesült Államokban, majd 1980-ban akkor lőtte le egy őrült rajongója, amikor éppen visszatért egy kiváló lemezzel" - fejtette ki Ungvári Tamás.
Az új kiadást számos ritka Beatles-fotó színesít. Ungvári azt mondja, olyan felvételeket szeretett volna, amelyek valóban újszerűek a magyar olvasóközönség számára.
Mint elmondta, a rock ma már egyáltalán nem érinti meg, mivel annak klasszikus története régen véget ért, tízezer iskolára, stílusra esett szét, új nyelvek születtek és a műfaj nem képes kifejteni korábbi óriási hatását, kulturális értelemben pedig kereskedelmi termékké, celebüzletté változott.
Nyolc évvel Paul McCartney budapesti koncertjét követően idén június 28-án Ringo Starr is fellép a Sportarénában.
"Természetesen elmegyek megnézni, és azt várom, hogy jól elszórakoztat majd. Vele egyébként találkoztam" - mondta végül Ungvári Tamás az MTI-nek.
Az Új Beatles-biblia pénteki bemutatójára a magyar könnyűzene olyan kiválóságai kaptak meghívást, mint Bródy János, Kóbor János, Presser Gábor vagy Zorán. (MTI)
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Végel László irodalmi munkásságának szentelik azt a kétnapos nemzetközi tudományos konferenciát, amely ma kezdődik az újvidéki Bölcsészettudományi Karon.A konferencia bevezetőjeként szerb és magyar nyelven felolvassák Konrád György Kérdezd, olvasd Végel Lászlót, nem bánod meg című esszéjét.Az esemény első napján...
2018. MÁJUS 24.
[ 10:18 ]
Május 24-én, csütörtökön este fél nyolctól a Zentai Magyar Kamaraszínházban vendégszerepel a budapesti Udvari Kamaraszínház, amely a Tizennyolc című előadásával érkezik a Tisza-parti településre.„A magyar történelmet tanultuk, egészen az I. világháborúig. Ott megállt a világ, megállt a tananyag, eltűnt minden...
2018. MÁJUS 23.
[ 18:35 ]
Nyolcvanöt évesen elhunyt Philip Roth, a kortárs amerikai irodalom egyik legnagyobb alakja. Halálát helyi idő szerint kedd este jelentette az amerikai média, Roth egy New York-i kórházban halt meg kedden szívelégtelenségben.Huszonöt könyve jelent meg, legismertebb művei az 1959-es Isten veled, Columbus, az 1969-es A Portnoy-kór...
2018. MÁJUS 23.
[ 8:18 ]
Beolvasás folyamatban