Kultúra
Könyvfesztivál - Ungvári Tamás újraírta a Beatles-bibliát
Betűméret:             
Ungvári Tamás újraírta az először 1969-ben kiadott Beatles-bibliáját, amely a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra időzítve jelenik meg a Scolar Kiadó gondozásában. Az író az MTI-nek elmesélte, mi késztette újragondolni a gombafejűek történetét.
"A könyv először 1969-ben jelent meg, igyekeztem bemutatni a Beatles kulturális sorsát, mindazt, amit az együttes a zenefelfogásban, az ifjúságpolitikában, a droghoz való viszonyban vagy éppen a hirdetési piacon jelentett. Azóta csaknem fél évszázad telt el, a Beatles-jelenség viszont szinte megfagyott az időben, klasszikussá vált. Az új kiadással azt akartam megvizsgálni, miként változott meg egy kulturális ikon sorsa az emberi tudatban" - fejtette ki a szerző.
Az Új Beatles-biblia tartalmazza az 1969-es könyvben szereplő anyag jelentős részét, ám Ungvári azt számos helyen plusz információkkal, érdekes kiegészítésekkel - például Hoffmann Dezsőről, a Beatles magyar származású hivatalos fotósáról, a menedzser Brian Epstein halálának körülményeiről, Mahesh Maharishi jógiról, Lennon és Brigitte Bardot rossz emlékű randevújáról - látta el.
Az író felidézte az MTI-nek, hogy a Beatles-bibliát - amely 1969-ben a Gondolat kiadónál látott napvilágot - megjelenésekor egy személye ellen irányuló, megrendelt újságcikk alapján a párt be akarta tiltani, ő azonban ezt megtudta. Ungvári még Aczél Györggyel is beszélt, akit valahogy sikerült meggyőznie arról, hogy könyve nem lázítja a magyar ifjúságot, így a cikk végül nem jelent meg a párt lapjában, és a kötet a boltokba kerülhetett.
A könyvet sokszor utánnyomták, elképesztő példányszámot ért el, néhány év alatt mégis teljesen elfogyott a boltokból. 1982-ben - már Lennon halála után - a Zeneműkiadó ismét megjelentette; az a kiadás tartalmazott néhány új fejezetet, ám ezeket a mostani verzióból Ungvári kihagyta. Indoklása szerint akkor túl sokat beszélt saját magáról, az 1969-es könyv születésének körülményeiről, fogadtatásáról, utóéletéről. Hozzátette: ezt akkor szükségesnek érezte, ma már azonban nem, és úgy gondolja, tévedés, ha a szerző van az előtérben.
A kötetet a megjelenés 25. évfordulóján, 1994-ben változatlan formában újra kiadta a Korrekt Kiadó.
"Azért nem bővítettem már akkor, mert még nem álltam készen rá, nem láttam át, mit is kellene megírnom. Ez egy hosszú érés folyamata volt. Rájöttem, hogy a hatvanas évek volt a világ reménységének a középpontja, mert akkor nőtt fel a második világháború utáni első nemzedék, ám ezután a hetvenes évek vérbe borultak, az életigenlésre erőszak volt a válasz, tüntető diákokra lőttek, meggyilkolták a népből kinőtt vezéreket és beköszöntött a csalódás kora, amely a mai napig tart. A Beatles időnként rettenetes dolgokat művelt, elsősorban a kábítószerrel, de az erőszakot soha nem pártolta, John Lennon életműve például erőszakellenes tüntetések sorozata. Elsősorban azt akartam hozzáírni a Beatles-sztorihoz, hogy a reménység hogyan foszlott semmivé" - mondta Ungvári Tamás.
A Beatles-biblia már 1969-ben sem csak egy rockjelenségről szólt, hiszen az író kulturális kontextusba helyezte a gombafejűek sztoriját. Az elmúlt négy évtizedben számtalan könyv jelent meg a Beatlesről, sok közülük magyarul is olvasható; csak a zenekar kalózkiadásának komoly irodalma van.
"Mielőtt eltökéltem magam a könyv megírására, Amerikában beszereztem minden fontosat a szinte átláthatatlan Beatles-szakirodalomból. Hazatérésem előtt a legvaskosabb kötettől igyekeztem megszabadulni, ám hiába akartam otthagyni, mindig utánam hozták, még a taxisofőr is. Aztán kiderült, hogy a kétszáz Beatles-könyvből éppen az az egy, Albert Goldman +rockfilozófus+ The Lives of John Lennon című, az USA-ban 1988-ban megjelent kötete mondott számomra valamit, a szerzőnek ugyanis remek érzéke van a paródiához" - idézte fel Ungvári Tamás.
Mint megjegyezte, Goldman miatt is szerette volna az új bibliát a "fenséges" és az "ironikus" közötti sávba helyezni, és reméli, hogy sikerült.
"Goldman könyve Lennonról szól, akit én is a többi Beatle elé helyezek. McCartney képzett zenész és jó komponista, számomra érthetetlenül még ma is dolgozik, pedig lassan 70 éves. Harrison is nagyon tehetséges gitáros és dalszerző volt, mégsem mérhető Lennonhoz, aki nemcsak zenélni tanult meg, hanem filozófus volt, képtelenül művelt, és szerintem az angol irodalom titkos hagyományainak volt az örököse, remek kis krokikat írt. Lennonnak kijutott a rosszból a hetvenes években, hiszen békeharcosként és egykori kábítószer-élvezőként nagyon sokáig nem kapott állandó letelepedési engedélyt az Egyesült Államokban, majd 1980-ban akkor lőtte le egy őrült rajongója, amikor éppen visszatért egy kiváló lemezzel" - fejtette ki Ungvári Tamás.
Az új kiadást számos ritka Beatles-fotó színesít. Ungvári azt mondja, olyan felvételeket szeretett volna, amelyek valóban újszerűek a magyar olvasóközönség számára.
Mint elmondta, a rock ma már egyáltalán nem érinti meg, mivel annak klasszikus története régen véget ért, tízezer iskolára, stílusra esett szét, új nyelvek születtek és a műfaj nem képes kifejteni korábbi óriási hatását, kulturális értelemben pedig kereskedelmi termékké, celebüzletté változott.
Nyolc évvel Paul McCartney budapesti koncertjét követően idén június 28-án Ringo Starr is fellép a Sportarénában.
"Természetesen elmegyek megnézni, és azt várom, hogy jól elszórakoztat majd. Vele egyébként találkoztam" - mondta végül Ungvári Tamás az MTI-nek.
Az Új Beatles-biblia pénteki bemutatójára a magyar könnyűzene olyan kiválóságai kaptak meghívást, mint Bródy János, Kóbor János, Presser Gábor vagy Zorán. (MTI)
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megnyílt az Ünnepi Könyvhét - illusztráció
2024. JÚNIUS 13.
[ 17:42 ]
Az Újvidéken működő Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ ma este telt ház előtt tartotta meg évadzáró rendezvényét az újvidéki Petőfi Sándor Művelődési Központ termében. A színes és színvonalas bemutatkozó rendezvényen a Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ...
2024. JÚNIUS 12.
[ 22:41 ]
Meghalt Françoise Hardy francia énekesnő és színésznő, a hatvanas évek stílusikonja. 80 évesen, a rákkal folytatott hosszú küzdelme után meghalt Françoise Hardy francia énekesnő és színésznő. "Anya elment" – fia, Thomas Dutronc csak ennyit írt a közösségi oldalakon régi közös fotójuk mellé. Françoise...
2024. JÚNIUS 12.
[ 14:37 ]
Jövőre jelenik meg a Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood és Becstelen brigantyk című filmjeiről készülő két elemző kötet, amelynek szerzője a filmes szakíró, Jay Glennie - számolt be róla kedden a Deadline.com hollywoodi hírportál alapján az MTI. A könyveket a Little, Brown kiadóházhoz tartozó Voracious...
2024. JÚNIUS 12.
[ 11:29 ]
Beolvasás folyamatban