Kultúra
Elhunyt Bora Todorović színművész

Ma reggel a belgrádi Klinikai Központban elhunyt Bora Todorović, az egyik legismertebb szerb színész.

A belgrádi sajtó nemrég arról cikkezett, hogy a 84 éves korában elhunyt színész korábban vakbélműtéten esett át, majd a lábadozás idején rosszul lett és kómába esett. A vizsgálatok után derült ki, hogy agyvérzést kapott.

Todorović 1930-ban született Belgrádban, szülei tanítók voltak. Gépészetet tanult, de ez hamarosan elhagyta a színitanulmányok kedvéért. Jozo Laurenčić osztályában tanult a szerb illetve a jugoszláv színjátszás olyan megkerülhetetlen alakjaival, mint Ljuba Tadić, Slobodan Perović, Marko Todorović.

Kevesen tudják, hogy a szerb színjátszás egyik legnagyobb alakjának számító Mira Stupica öccse volt, de gyermekei Srđan Todorović és Dana Todorović ugyancsak ezt az életpályát választották.

Színházi pályáját a Belgrádi Drámai Színházban kezdte, de nem sokkal később nővérével, Mira Stupicával és annak férjével, Bojan Srupicával Zágrábba költözött, ahol négy éven keresztül a Horvát Nemzeti Színház sorait erősítette.

Belgrádba való visszatérését követően 1983-ig az Atelje 212 tagja volt, ahol számos felejthetetlen alakítással írta be nevét a színház történetébe.

A filmvásznon is gyakori vendég volt, számos jugoszláv, majd szerb filmben nyújtott emlékezetes alakítást.

Színészi pályafutását nem kerülték el a díjak sem, több hazai és külföldi elismerést kapott, a Profiban (Profesionalac) nyújtott alakításáért 2003-ban Cannes-ban megkapta a fesztivál nagydíját is, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hetvenhét éves korában Zürichben elhunyt Bruno Ganz svájci színész a Berlin fölött az ég felejthetetlen angyalának alakítója, A bukás című filmben pedig Hitler megformálója. A művész hosszú betegség után, szombatra virradóra hunyt el otthonában, családja körében. A német nyelvterület színművészetének egyik...
2019. FEBRUÁR 16.
[ 15:58 ]
Király Ernő vajdasági néprajzkutató, zeneszerző születésének századik évfordulójára emlékeztek tegnap este a belgrádi Collegium Hungaricumban. Király avantgárd szerzeményiből a Studio6 együttes adott hangversenyt, melynek vendégeként Ladik Katalin újvidéki születésű performer, színésznő és a budapesti Sőrés Zsolt,...
2019. FEBRUÁR 15.
[ 19:15 ]
Felháborodást keltett Horvátországban az oktatási minisztérium döntése, mely szerint lekerült az ajánlott olvasmányok listájáról Anne Frank naplója - közölte a helyi sajtó. Csütörtökön mintegy háromezren írták alá azt a petíciót, amelyben az iskolai programba való visszahelyezését követelik. "Anne Frank...
2019. FEBRUÁR 14.
[ 19:32 ]
Beolvasás folyamatban