Kultúra
Elhunyt Bora Todorović színművész
Betűméret:             

Ma reggel a belgrádi Klinikai Központban elhunyt Bora Todorović, az egyik legismertebb szerb színész.

A belgrádi sajtó nemrég arról cikkezett, hogy a 84 éves korában elhunyt színész korábban vakbélműtéten esett át, majd a lábadozás idején rosszul lett és kómába esett. A vizsgálatok után derült ki, hogy agyvérzést kapott.

Todorović 1930-ban született Belgrádban, szülei tanítók voltak. Gépészetet tanult, de ez hamarosan elhagyta a színitanulmányok kedvéért. Jozo Laurenčić osztályában tanult a szerb illetve a jugoszláv színjátszás olyan megkerülhetetlen alakjaival, mint Ljuba Tadić, Slobodan Perović, Marko Todorović.

Kevesen tudják, hogy a szerb színjátszás egyik legnagyobb alakjának számító Mira Stupica öccse volt, de gyermekei Srđan Todorović és Dana Todorović ugyancsak ezt az életpályát választották.

Színházi pályáját a Belgrádi Drámai Színházban kezdte, de nem sokkal később nővérével, Mira Stupicával és annak férjével, Bojan Srupicával Zágrábba költözött, ahol négy éven keresztül a Horvát Nemzeti Színház sorait erősítette.

Belgrádba való visszatérését követően 1983-ig az Atelje 212 tagja volt, ahol számos felejthetetlen alakítással írta be nevét a színház történetébe.

A filmvásznon is gyakori vendég volt, számos jugoszláv, majd szerb filmben nyújtott emlékezetes alakítást.

Színészi pályafutását nem kerülték el a díjak sem, több hazai és külföldi elismerést kapott, a Profiban (Profesionalac) nyújtott alakításáért 2003-ban Cannes-ban megkapta a fesztivál nagydíját is, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szombaton nyílik a Szép Szó tábor - illusztráció
2022. AUGUSZTUS 4.
[ 16:24 ]
Az énekes a szombati varsói fellépését szakította félbe, hogy az ukrajnai háborúról és a demokráciát érő fenyegetésről beszéljen, írja a hvg.hu. „Az Ukrajnában zajló háború egy hazugságon alapuló abszurditás” – jelentette ki a 70 éves énekes az oroszok inváziójára és a támadások mondvacsinált ürügyére...
2022. AUGUSZTUS 1.
[ 19:47 ]
Hegyesi arcok a címe annak a most megjelent kötetnek, melyet az Anna-napi rendezvénysorozat keretében pénteken este mutattak be az iskola ebédlőjében. A teljesség igénye nélkül, 29 kishegyesit mutat be a könyv. „Kishegyes Vajdaság egyik legszegényebb községe, de talán ezen könyv azt mutatja, hogy milyen gazdag is egyben:...
2022. JÚLIUS 30.
[ 11:45 ]
A hivatalos közlés szerint 2024-ben ismét kinyitják a látogatók, a turisták és az istentiszteletre érkezők előtt a Notre-Dame kapuját - adta hírül a BBC-re hivatkozva a hvg.hu. A székesegyház tetőszerkezete három évvel ezelőtt égett le, jelentős károkat okozva az épület más részeiben is. Azóta zajlik a katedrális...
2022. JÚLIUS 29.
[ 19:24 ]
Beolvasás folyamatban