Kultúra
Szenttamáson jártak a Gion olvasási verseny győztesei

Szerdán délután az esős nap ellenére megtelt a Gion Nándor Emlékház udvara gyerekekkel, ugyanis Szenttamásra látogattak a Gion Nándor Olvasási Verseny győztesei.

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete idén februárban hirdette meg az általános iskolás és középiskolás diákok számára a Gion Nándor Olvasási Versenyt, amelynek célja a diákok olvasásra való ösztönzése és a tanulók szövegértő olvasásának fejlesztése. Mivel a versenyző nemcsak saját sikeréért „küzd”, hanem a csapat eredménye érdekében is igyekszik jól teljesíteni, a versenynek közösségépítő szerepe van. A verseny résztvevői 3 fős csoportokat alakítanak. A csoport tagjai megbeszélik, hogy ki melyik könyvet olvassa el az adott listán szereplő 8-8 könyv közül, amelyek között magyar és külföldi regények is előfordulnak, közülük pedig legalább egy Gion-regény.

Viola Lujza az olvasási tábor főszervezője elmondta, hogy a táborba úgy jutnak el a gyerekek, hogy a Gion olvasási versenyen bizonyos helyezést érnek el. Az első helyezettek balatoni nyaralást kapnak a 2-5. helyezett diákok pedig egyhetes irodalmi táborban vesznek részt, amelyet az újvidéki Apáczai leánykollégiumban tartanak.

- Idén 28 gyerek jött el, a hét folyamán pedig 4 magyartanár foglalkozik velük. Elsősorban Gion-novellák elemzésével foglalkoznak, ezenkívül nyelvi-, irodalmi és logikai játékokat játszunk velük. Dózsa György évforduló van az idén, így hétfőn volt egy ehhez kapcsolódó előadás, de tervben van Móra Ferenc, ugyancsak évfordulós írónkról is egy előadás. Minden évben a tábor közepén jövünk a szenttamási Gion Nándor Emlékházba, és a gyerekek nagyon élvezik az itteni kiállítást. Esténként filmvetítések, irodalmi estek vannak, ezen kívül pedig barátkozhatnak a középiskolás "gionos" gyerekekkel, közülük az idén nyolcan jöttek el, és a fiúkollégiumban vannak elszállásolva.

Az emlékházban Drobnyik Aranka magyartanárnő foglalkozott a gyerekekkel.

- Immár negyedik éve működik együtt a Gion Emlékház a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületével, a fiatalok az egyhetes táborozás – amely a győztes diákok jutalma - egy délutánját az Emlékházban töltik. A gyerekek először a szenttamási születésű íróról hallhattak egy összefoglalót, majd megtekintették az Emlékházat. Az emléktárgyak között nézelődve egy kérdőívet töltöttek ki, amelynek kérdései a kiállított tárgyakkal voltak kapcsolatosak. Ezután közösen elbeszélgettek a válaszokról, egyet s mást megtudván Gion Nándor műveinek szereplőiről, helyszíneiről. Utána egy játékos szórakozás következett, kihívásokat tartalmazó játéksorozattal igyekeztek a szervezők megnevettetni a gyereksereget. A játékokat Gion Nándor művei ihlették, így került sor a Gergián-féle torony megépítésére, a Gion-helyszínek feltérképezésére. A rövid helytörténeti ismertető után elindultak egy szenttamási sétára, megnézték a Szívet, a Kálváriát és más helyszíneket - mondta Drobnyik Aranka, aki egyúttal reményét fejezte ki, hogy ezek az ügyes és kreatív gyerekek jól érezték magukat az író szülőfalujában.

A hátralévő két nap programját felvázolva Viola Lujza elmondta, hogy péntekre tervezik a szokásos irodalmi vetélkedőt, ami egy teszt kitöltéséből áll és 20 kérdésre kell válaszolni, melyeket a négy tanárnőtől hallottak a gyerekek a hét folyamán.

- Lesz még nyelvi-játékos kérdés, irodalmi kérdések Gion Nándor életrajzából, továbbá Dózsa Görgyről és Móra Ferencről is visszakérdezünk. Ezután a Ki mit tud? vetélkedő következik, ahol a gyerekek Gion elbeszéléseiből egy-egy részlet dramatizációját mutatják be, természetesen ahogy ők azt elképzelik. Rövid, 5-10 perces jelenetekre kell gondolni. A vetélkedő keretében lesz még szavalás és ének is, azaz mindenki azzal mutatkozik be, amit legjobban tud, a táborzárás pénteken ebéd után lesz- hallottuk a főszervezőtől.

Paraczky László

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kápolnává alakítják annak a zágoni tölgyfának a kiszáradt törzsét, amelyet a hagyomány szerint Mikes Kelemen édesapja ültetett a család portáján - írja hétfőn a Krónika napilap. Az egyszerre két ember befogadására alkalmas kápolna kialakítása folyamatban van, erre Mónus Béla magyarországi fafaragóművész kapott...
2018. JÚLIUS 16.
[ 13:17 ]
Brian Cox és Rade Šerbedžija színművészek vették át a 25. palicsi filmfesztivál életműdíját, a szabadkai mozi legendás szülőatyjáról elnevezett Lifka Sándor-díjat. A hagyományoktól eltérően a díjátadót az egyhetes filmmustra második napján tartották meg a fesztivál védjegyévé vált palicsi szabadtéri...
2018. JÚLIUS 16.
[ 8:59 ]
Július 8. és 15. között szervezték meg Zentán a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Tizenegyedik Táborát. Az idén több mint negyven vajdasági, magyarországi és felvidéki, színművészetért rajongó fiatal töltötte ezt az egy hetet kitartó munkával.A tábor befejezéseként vasárnap a Művelődési Ház...
2018. JÚLIUS 15.
[ 17:08 ]
Beolvasás folyamatban