GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2014. július 24. [15:54]

Szenttamáson jártak a Gion olvasási verseny győztesei

Szenttamáson jártak a Gion olvasási verseny győztesei

Szerdán délután az esős nap ellenére megtelt a Gion Nándor Emlékház udvara gyerekekkel, ugyanis Szenttamásra látogattak a Gion Nándor Olvasási Verseny győztesei.

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete idén februárban hirdette meg az általános iskolás és középiskolás diákok számára a Gion Nándor Olvasási Versenyt, amelynek célja a diákok olvasásra való ösztönzése és a tanulók szövegértő olvasásának fejlesztése. Mivel a versenyző nemcsak saját sikeréért „küzd”, hanem a csapat eredménye érdekében is igyekszik jól teljesíteni, a versenynek közösségépítő szerepe van. A verseny résztvevői 3 fős csoportokat alakítanak. A csoport tagjai megbeszélik, hogy ki melyik könyvet olvassa el az adott listán szereplő 8-8 könyv közül, amelyek között magyar és külföldi regények is előfordulnak, közülük pedig legalább egy Gion-regény.

Viola Lujza az olvasási tábor főszervezője elmondta, hogy a táborba úgy jutnak el a gyerekek, hogy a Gion olvasási versenyen bizonyos helyezést érnek el. Az első helyezettek balatoni nyaralást kapnak a 2-5. helyezett diákok pedig egyhetes irodalmi táborban vesznek részt, amelyet az újvidéki Apáczai leánykollégiumban tartanak.

- Idén 28 gyerek jött el, a hét folyamán pedig 4 magyartanár foglalkozik velük. Elsősorban Gion-novellák elemzésével foglalkoznak, ezenkívül nyelvi-, irodalmi és logikai játékokat játszunk velük. Dózsa György évforduló van az idén, így hétfőn volt egy ehhez kapcsolódó előadás, de tervben van Móra Ferenc, ugyancsak évfordulós írónkról is egy előadás. Minden évben a tábor közepén jövünk a szenttamási Gion Nándor Emlékházba, és a gyerekek nagyon élvezik az itteni kiállítást. Esténként filmvetítések, irodalmi estek vannak, ezen kívül pedig barátkozhatnak a középiskolás "gionos" gyerekekkel, közülük az idén nyolcan jöttek el, és a fiúkollégiumban vannak elszállásolva.

Az emlékházban Drobnyik Aranka magyartanárnő foglalkozott a gyerekekkel.

- Immár negyedik éve működik együtt a Gion Emlékház a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületével, a fiatalok az egyhetes táborozás – amely a győztes diákok jutalma - egy délutánját az Emlékházban töltik. A gyerekek először a szenttamási születésű íróról hallhattak egy összefoglalót, majd megtekintették az Emlékházat. Az emléktárgyak között nézelődve egy kérdőívet töltöttek ki, amelynek kérdései a kiállított tárgyakkal voltak kapcsolatosak. Ezután közösen elbeszélgettek a válaszokról, egyet s mást megtudván Gion Nándor műveinek szereplőiről, helyszíneiről. Utána egy játékos szórakozás következett, kihívásokat tartalmazó játéksorozattal igyekeztek a szervezők megnevettetni a gyereksereget. A játékokat Gion Nándor művei ihlették, így került sor a Gergián-féle torony megépítésére, a Gion-helyszínek feltérképezésére. A rövid helytörténeti ismertető után elindultak egy szenttamási sétára, megnézték a Szívet, a Kálváriát és más helyszíneket - mondta Drobnyik Aranka, aki egyúttal reményét fejezte ki, hogy ezek az ügyes és kreatív gyerekek jól érezték magukat az író szülőfalujában.

A hátralévő két nap programját felvázolva Viola Lujza elmondta, hogy péntekre tervezik a szokásos irodalmi vetélkedőt, ami egy teszt kitöltéséből áll és 20 kérdésre kell válaszolni, melyeket a négy tanárnőtől hallottak a gyerekek a hét folyamán.

- Lesz még nyelvi-játékos kérdés, irodalmi kérdések Gion Nándor életrajzából, továbbá Dózsa Görgyről és Móra Ferencről is visszakérdezünk. Ezután a Ki mit tud? vetélkedő következik, ahol a gyerekek Gion elbeszéléseiből egy-egy részlet dramatizációját mutatják be, természetesen ahogy ők azt elképzelik. Rövid, 5-10 perces jelenetekre kell gondolni. A vetélkedő keretében lesz még szavalás és ének is, azaz mindenki azzal mutatkozik be, amit legjobban tud, a táborzárás pénteken ebéd után lesz- hallottuk a főszervezőtől.

Paraczky László


2018. február 21. [7:56]

(Belgrádi tudósítónktól)Sanja Ilić i Balkanika Nova deca című dalával képviseli majd Szerbiát a 63. Eurovíziós Dalfesztiválon idén májusban Portugáliában. A Dalfesztivál... >>

2018. február 20. [20:55]

A magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban megnyílt a Nők tárlata elnevezésű képzőművészeti és kézimunka kiállítás, amelyen kevés híján 100 vajdasági hölgy különféle... >>

2018. február 20. [9:29]

A nagybecskereki Petőfi MME berkeiben működő Art Klub szervezésében tegnap este megnyílt egy csoportos kiállítás, amelyen a péterrévei Da Vinci Polgárok Egyesületének... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.17 dinár
1 dollár 95.85 dinár
100 forint 37.83 dinár
100 dinár 264.28 forint
Heti kérdés
Ön szerint enged-e Szerbia Koszovó kérdésében az uniós csatlakozása érdekében?
Igen
Nem

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Minority SafePack - EURÓPAI VÉDELMET JOGAINKNAK!
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Magyarkanizsa: Nagy érdeklődés az ingyenes ultrahangos vizsgálatok iránt
(Vajdaság)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány