GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2014. július 26. [22:11]

A néma mesterektől sokat lehet tanulni

Gion Nándor Olvasási Tábor Újvidéken

A néma mesterektől sokat lehet tanulni
A tábor résztvevői

A júliusi táborok sorát a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében a Gion Nándor Olvasási Tábor zárta, melyet július 21. és 26. között tartottak az Apáczai Diákotthon leánykollégiumában az általános iskolás korosztálynak, a fiúkollégiumban pedig a középiskolásoknak.

Az iskolaév folyamán zajlik a tavaszonként meghirdetett Gion Nándorról elnevezett olvasási verseny. Nyolc meghatározott regényből, elbeszéléskötetből a háromtagú csapatoknak hat könyvet kell elolvasniuk, és erről számot is adni. A döntő november folyamán volt. Az általános iskolások két korosztályban versenyeztek: az 5-6. és a 7-8. osztályosok. A legjobban teljesítő csapatok balatoni nyaralást kaptak jutalmul. Ezek a fiatalabb korcsoportban a topolyai és az ürményházi tanulók (Majlát Ágota és Viola Lujza diákjai) voltak. Az idősebbeknél a zentagunarasiak utazhatnak Zánkára (Üveges Gizella tanulói).

A második, harmadik, negyedik és ötödik helyezettek a Gion Olvasási Tábort kapták jutalmul.

Itt a hét folyamán négy magyartanárnő foglalkozott a 28 gyerekkel: Kollár Mária, Brindza Ildikó, Dulka Gyöngyi és Viola Lujza.

Délelőttönként három foglalkozáson vett részt minden csoport: Gion novellákat elemeztek és dramatizáltak, irodalmi, nyelvi és logikai játékokat játszottak, melyeknek célja a szókincsbővítés volt. A Dózsa György évforduló kapcsán megismerkedtek a parasztvezér ábrázolásával a magyar irodalomban, a Móra Ferenc évforduló viszont jó alkalom volt fölfrissíteni az íróról tanultakat.

Az ebéd utáni pihenőt még egy-két foglalkozás követte, majd kézműveskedtek az érdeklődők. Volt egy költői est: az ifjú Kiss Tamással találkoztak a táborlakók. Szerdán Szenttamásra kirándultak a Gion Nándor Emlékházba, csütörtökön délután pedig Újvidékkel ismerkedtek.

A tábort a szokásos vetélkedő, jelenetek előadása és Ki mit tud? zárta.

Sok jól fölkészült gyerek teljesített magas szinten. Kiemelném a három legjobbat: Bartok Beatrix Temerinből (3. helyezett, Nemes Ildikó tanítványa), Balla Réka Doroszlóról (2. helyezett, Brindza Ildikó tanítványa), és Vajda Lívia Magyarcsernyéről (1. helyezett, Lőrinc Natália tanítványa).

A fiatalok többsége a következő évi olvasási versenyen is indulni fog. Sőt! Van olyan is, aki a balatoni nyaralás helyett mindenképpen az újvidéki tábort választaná, ha módjában állna!

A főszervező Viola Lujza volt.

V.L.


2018. február 21. [7:56]

(Belgrádi tudósítónktól)Sanja Ilić i Balkanika Nova deca című dalával képviseli majd Szerbiát a 63. Eurovíziós Dalfesztiválon idén májusban Portugáliában. A Dalfesztivál... >>

2018. február 20. [20:55]

A magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban megnyílt a Nők tárlata elnevezésű képzőművészeti és kézimunka kiállítás, amelyen kevés híján 100 vajdasági hölgy különféle... >>

2018. február 20. [9:29]

A nagybecskereki Petőfi MME berkeiben működő Art Klub szervezésében tegnap este megnyílt egy csoportos kiállítás, amelyen a péterrévei Da Vinci Polgárok Egyesületének... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.17 dinár
1 dollár 95.85 dinár
100 forint 37.83 dinár
100 dinár 264.28 forint
Heti kérdés
Ön szerint enged-e Szerbia Koszovó kérdésében az uniós csatlakozása érdekében?
Igen
Nem

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Minority SafePack - EURÓPAI VÉDELMET JOGAINKNAK!
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Magyarkanizsa: Nagy érdeklődés az ingyenes ultrahangos vizsgálatok iránt
(Vajdaság)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány