Kultúra
A néma mesterektől sokat lehet tanulni
Gion Nándor Olvasási Tábor Újvidéken

A júliusi táborok sorát a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében a Gion Nándor Olvasási Tábor zárta, melyet július 21. és 26. között tartottak az Apáczai Diákotthon leánykollégiumában az általános iskolás korosztálynak, a fiúkollégiumban pedig a középiskolásoknak.

Az iskolaév folyamán zajlik a tavaszonként meghirdetett Gion Nándorról elnevezett olvasási verseny. Nyolc meghatározott regényből, elbeszéléskötetből a háromtagú csapatoknak hat könyvet kell elolvasniuk, és erről számot is adni. A döntő november folyamán volt. Az általános iskolások két korosztályban versenyeztek: az 5-6. és a 7-8. osztályosok. A legjobban teljesítő csapatok balatoni nyaralást kaptak jutalmul. Ezek a fiatalabb korcsoportban a topolyai és az ürményházi tanulók (Majlát Ágota és Viola Lujza diákjai) voltak. Az idősebbeknél a zentagunarasiak utazhatnak Zánkára (Üveges Gizella tanulói).

A második, harmadik, negyedik és ötödik helyezettek a Gion Olvasási Tábort kapták jutalmul.

Itt a hét folyamán négy magyartanárnő foglalkozott a 28 gyerekkel: Kollár Mária, Brindza Ildikó, Dulka Gyöngyi és Viola Lujza.

Délelőttönként három foglalkozáson vett részt minden csoport: Gion novellákat elemeztek és dramatizáltak, irodalmi, nyelvi és logikai játékokat játszottak, melyeknek célja a szókincsbővítés volt. A Dózsa György évforduló kapcsán megismerkedtek a parasztvezér ábrázolásával a magyar irodalomban, a Móra Ferenc évforduló viszont jó alkalom volt fölfrissíteni az íróról tanultakat.

Az ebéd utáni pihenőt még egy-két foglalkozás követte, majd kézműveskedtek az érdeklődők. Volt egy költői est: az ifjú Kiss Tamással találkoztak a táborlakók. Szerdán Szenttamásra kirándultak a Gion Nándor Emlékházba, csütörtökön délután pedig Újvidékkel ismerkedtek.

A tábort a szokásos vetélkedő, jelenetek előadása és Ki mit tud? zárta.

Sok jól fölkészült gyerek teljesített magas szinten. Kiemelném a három legjobbat: Bartok Beatrix Temerinből (3. helyezett, Nemes Ildikó tanítványa), Balla Réka Doroszlóról (2. helyezett, Brindza Ildikó tanítványa), és Vajda Lívia Magyarcsernyéről (1. helyezett, Lőrinc Natália tanítványa).

A fiatalok többsége a következő évi olvasási versenyen is indulni fog. Sőt! Van olyan is, aki a balatoni nyaralás helyett mindenképpen az újvidéki tábort választaná, ha módjában állna!

A főszervező Viola Lujza volt.

V.L.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt Grendel Lajos író - illusztráció
2018. DECEMBER 18.
[ 21:58 ]
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség az idei évben is várta a felterjesztéseket az általa alapított elismerésekre, így a Magyar Életfa, a Plakett és Aranyplakett díjra. Az elismerésekkel azt a hiteles őrző és teremtő munkát, a vajdasági és a Kárpát-medencei magyar közösségek összefogásáért és formálásáért,...
2018. DECEMBER 17.
[ 19:36 ]
A Moravicai Értelmiségi Fórum (MÉF) a falu szülötte Papp Dániel író, újságíró születésének 150. évfordulója jegyében szervezett szakmai konferenciát. A MÉF székházának a falán egy emléktáblát is elhelyeztek, így tisztelegve a fiatalon elhunyt író emléke előtt. A tábla leleplezését követően az Echo Gyermek- és...
2018. DECEMBER 17.
[ 16:16 ]
Sting jövőre ismét eljön a magyar fővárosba. A néhány hete a Hősök terén Shaggyvel közös koncertje után 2019. július 2-án szólóprodukcióval lép színpadra a Papp László Budapest Sportarénában. A brit világsztár My Songs című európai turnéja keretében legnépszerűbb dalait fogja előadni. A műsor felöleli...
2018. DECEMBER 17.
[ 10:12 ]
Beolvasás folyamatban