Kultúra
55 éves az újvidéki Magyar Tanszék: Átadták a Sinkó-díjat, felavatták a Sinkó-termet
Végel László volt a jubiláris tanszéknapi ünnepség vendége

Ötvenöt évvel ezelőtt, 1959. október 21-én tartotta meg székfoglaló beszédét Sinkó Ervin, az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék első tanszékvezetője, erre és a Bölcsészettudományi Kar fennállásának 60. évfordulójára emlékezett mai tanszéknapi ünnepségén az újvidéki intézmény. A rendezvényen átadták a Sinkó Ervin Irodalmi Díjat Csík Mónika költőnek, felavatták a Sinkó Ervin Terem tábláját, dr. Rajsli Ilona pedig képek, események, történések felvillantásával idézte fel a 60 éves Bölcsészettudományi Kar 60 évét és a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék 55 évét.

Dr. Csányi Erzsébet tanszékvezető köszöntőjében hangsúlyozta, a Magyar Tanszék Vajdaságban a magyarnyelvűség anyaintézménye, kulturális kohéziós szerepet tölt be, s identitásformáló szerepe van más tudományokkal szemben is. A tanszékvezető szavai szerint mostanáig mintegy nyolcszázan szereztek egyetemi oklevelet az újvidéki Magyar Tanszéken, ez is igazolja létjogosultságát. Csányi Erzsébet megjegyezte, a létszámstop miatt nemrégiben magyar könyvtáros nélkül maradt a tanszék könyvtára, amely Vajdaság egyik legjelentősebb hungarológiai gyűjteménye, hamarosan azonban egy docenssel bővül a tanszék tanári kara, s a következő szemesztertől egy ingázó lektor is jelen lesz az intézményben.

A rendezvényen Szilágyi Péter, a magyar nemzetpolitikai államtitkárság kapcsolattartási kabinetfőnöke Potápi Árpád János államtitkár nevében, Szenteleky Kornél sorait idézve köszöntötte a jelenlevőket. „A szívekben nyugvó tengerek, a bácskaiság mellett az egységes magyar nemzethez tartozás élményét is őrizzük meg” – hangoztatta, s hozzátette, ebben jelentős szerepe van az Újvidéken képzett magyartanároknak is.

Gara Katalin, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja hősies küzdelemnek nevezte a tanszék munkáját, s reményét fejezte ki, hogy újabb és újabb generációk nőhetnek bele ebbe a feladatba az öt és fél évtizednyi alapokra építkezve.

A tanszéknapi ünnepségen átadták a 2014. évi Sinkó Ervin Irodalmi Díjat Csík Mónika költőnek. A díjazott munkáját dr. Ispánovics Csapó Julianna, a díjat odaítélő bizottság elnöke méltatta. Csík Mónika köszönőbeszédében a szellemi vákuum, a kulturális leépülés korának nevezte a jelent, amelyben az irodalom is a szellemi erodálódás áldozatává vált. „Az irodalmi kultúra szubkultúrává vált, kiterjesztése pedig a mi feladatunk, szervezett, összehangolt munkára van szükség ennek a célnak a megvalósításához” – fogalmazott Csík Mónika, aki hangsúlyozta, egy irodalmi díj fontossága abban is rejlik, hogy nemcsak egy szerzőre, hanem az irodalomra is felhívja a figyelmet.

A tanszéknapi ünnepségen ezután Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár és Dezső János, a belgrádi Collegium Hungaricum igazgatója köszöntötte a 20 éves anyanyelvi verseny tavalyi első díjazottait és felkészítő tanárait, majd oklevelekkel díjazták a Magyar Tanszék kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatóit.

Az ünnepség részeként folytatódott a tanszék Kontaktzóna elnevezésű rendezvénysorozata is, amelynek mai vendége Végel László volt. A szenttamási születésű íróval dr. Horváth Futó Hargita, a tanszék bibliográfiasorozatának második darabjaként megjelent Végel-bibliográfia szerzője beszélgetett nem csak a műveiről, irodalmi munkásságáról, hanem többek között a Magyar Tanszékhez kötődő emlékeiről is.

A Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék meg a Bölcsészettudományi Kar alapítási évfordulói alkalmából ugyanakkor felavatták a Bölcsészettudományi Kar 123-as termében helyet kapó Sinkó Ervin Terem tábláját is.

Rizsányi Attila

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nem is lehetne aktuálisabb sorral indítani ma egy éneket, mint hogy „Nem úgy van most, mint volt régen”. A népzenészek, népdalénekesek még jó ideig nem fognak tudni úgy muzsikálni, ahogy eddig, de a közös ének még így is, az otthonokból is, szívbe markolóan szól. A megszületett videó egyben arra is emlékeztet, hogy...
2020. MÁJUS 25.
[ 11:17 ]
Bemutatósorozatra készül a Madách Színház az interneten; a premiereket élőben, a színészek lakásáról közvetítik. Június 4-én Carol Rocamora Örökké fogd a kezem című műve, június 11-én Bernard Slade Jövőre veled ugyanitt című komédiája látható. A Madách Színház élőben az ön otthonában című...
2020. MÁJUS 24.
[ 16:46 ]
Az új iskolaévben elektronikus úton történik a jelentkezés az óbecsei Petar Konjović Alapfokú Zeneiskolába. Az idén 45 diák számára adott a bejutási lehetőség a meghirdetett hat szakirányra: zongorára, hegedűre, harmonikára, gitárra, tamburára, klarinétre, illetve szólóénekre. Jelentkezni a következő linken lehet:...
2020. MÁJUS 22.
[ 21:44 ]
Beolvasás folyamatban