Kultúra
55 éves az újvidéki Magyar Tanszék: Átadták a Sinkó-díjat, felavatták a Sinkó-termet
Végel László volt a jubiláris tanszéknapi ünnepség vendége

Ötvenöt évvel ezelőtt, 1959. október 21-én tartotta meg székfoglaló beszédét Sinkó Ervin, az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék első tanszékvezetője, erre és a Bölcsészettudományi Kar fennállásának 60. évfordulójára emlékezett mai tanszéknapi ünnepségén az újvidéki intézmény. A rendezvényen átadták a Sinkó Ervin Irodalmi Díjat Csík Mónika költőnek, felavatták a Sinkó Ervin Terem tábláját, dr. Rajsli Ilona pedig képek, események, történések felvillantásával idézte fel a 60 éves Bölcsészettudományi Kar 60 évét és a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék 55 évét.

Dr. Csányi Erzsébet tanszékvezető köszöntőjében hangsúlyozta, a Magyar Tanszék Vajdaságban a magyarnyelvűség anyaintézménye, kulturális kohéziós szerepet tölt be, s identitásformáló szerepe van más tudományokkal szemben is. A tanszékvezető szavai szerint mostanáig mintegy nyolcszázan szereztek egyetemi oklevelet az újvidéki Magyar Tanszéken, ez is igazolja létjogosultságát. Csányi Erzsébet megjegyezte, a létszámstop miatt nemrégiben magyar könyvtáros nélkül maradt a tanszék könyvtára, amely Vajdaság egyik legjelentősebb hungarológiai gyűjteménye, hamarosan azonban egy docenssel bővül a tanszék tanári kara, s a következő szemesztertől egy ingázó lektor is jelen lesz az intézményben.

A rendezvényen Szilágyi Péter, a magyar nemzetpolitikai államtitkárság kapcsolattartási kabinetfőnöke Potápi Árpád János államtitkár nevében, Szenteleky Kornél sorait idézve köszöntötte a jelenlevőket. „A szívekben nyugvó tengerek, a bácskaiság mellett az egységes magyar nemzethez tartozás élményét is őrizzük meg” – hangoztatta, s hozzátette, ebben jelentős szerepe van az Újvidéken képzett magyartanároknak is.

Gara Katalin, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja hősies küzdelemnek nevezte a tanszék munkáját, s reményét fejezte ki, hogy újabb és újabb generációk nőhetnek bele ebbe a feladatba az öt és fél évtizednyi alapokra építkezve.

A tanszéknapi ünnepségen átadták a 2014. évi Sinkó Ervin Irodalmi Díjat Csík Mónika költőnek. A díjazott munkáját dr. Ispánovics Csapó Julianna, a díjat odaítélő bizottság elnöke méltatta. Csík Mónika köszönőbeszédében a szellemi vákuum, a kulturális leépülés korának nevezte a jelent, amelyben az irodalom is a szellemi erodálódás áldozatává vált. „Az irodalmi kultúra szubkultúrává vált, kiterjesztése pedig a mi feladatunk, szervezett, összehangolt munkára van szükség ennek a célnak a megvalósításához” – fogalmazott Csík Mónika, aki hangsúlyozta, egy irodalmi díj fontossága abban is rejlik, hogy nemcsak egy szerzőre, hanem az irodalomra is felhívja a figyelmet.

A tanszéknapi ünnepségen ezután Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár és Dezső János, a belgrádi Collegium Hungaricum igazgatója köszöntötte a 20 éves anyanyelvi verseny tavalyi első díjazottait és felkészítő tanárait, majd oklevelekkel díjazták a Magyar Tanszék kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatóit.

Az ünnepség részeként folytatódott a tanszék Kontaktzóna elnevezésű rendezvénysorozata is, amelynek mai vendége Végel László volt. A szenttamási születésű íróval dr. Horváth Futó Hargita, a tanszék bibliográfiasorozatának második darabjaként megjelent Végel-bibliográfia szerzője beszélgetett nem csak a műveiről, irodalmi munkásságáról, hanem többek között a Magyar Tanszékhez kötődő emlékeiről is.

A Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék meg a Bölcsészettudományi Kar alapítási évfordulói alkalmából ugyanakkor felavatták a Bölcsészettudományi Kar 123-as termében helyet kapó Sinkó Ervin Terem tábláját is.

Rizsányi Attila

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Hagyományok Háza ingyenes szabadtéri rendezvénnyel, a Nagyvárosi Folkudvarral varázsolja a fővárosba a nyári fesztiválok hangulatát július 14-től augusztus 20-ig a Budai Vigadó előtti Corvin téren. A Hagyományok Háza, a Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és továbbéltetésére létrehozott intézmény a...
2020. JÚLIUS 9.
[ 11:13 ]
Brad Pitt játssza a főszerepet David Leitch új thrillerében - írja a The Hollywood Reporter. A Iszaka Kotaro japán író Mariabitoru című könyvén alapuló, Bullet Train című filmben öt bérgyilkos egy Tokióból Moriokába tartó vonaton találja magát. Felfedezik, hogy küldetéseik összefüggésben vannak egymással. Az út...
2020. JÚLIUS 7.
[ 16:46 ]
Orbán Viktor miniszterelnök is felköszöntötte a 80. születésnapját ünneplő Tolnai Ottót, a vajdasági magyar irodalom egyik legjelentősebb alakját. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: Orbán Viktor jókívánságait és ajándékát Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja adta át...
2020. JÚLIUS 7.
[ 16:20 ]
Beolvasás folyamatban