Kultúra
Kiállítás a belgrádi Collegium Hungaricumban: A szabadság fotósa – Jean-Pierre Pedrazzini

A szabadság fotósa – Jean-Pierre Pedrazzini címmel kiállítás nyílt tegnap este a belgrádi Collegium Hungaricumban az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 58. évfordulója alkalmából.

„A mai kiállítást azoknak szenteltük, akikre büszkék vagyunk: a magyar forradalom hőseinek és áldozatainak. Köztük volt az a bátor, fiatal francia fotóriporter is, akinek a fényképeit egyenesen Párizsból hozattuk el ide” – emelte ki Dezső János, a belgrádi magyar kulturális intézet igazgatója a tegnapi kiállításmegnyitón.

Az akkor 29 éves Jean-Pierre Pedrazzini a Paris Match francia magazint tudósította. A kiállításon azok a fotók láthatók, amelyeket 1956 októberének négy forradalmi napján készített, mielőtt maga is halálos sebet nem kapott volna. Több tucat fekete-fehér technikával készült felvétel látható a kiállításon, amelyek a budapesti utcákon dúló harcokat, a forradalmárok és szovjet tankok összecsapásait rögzítették. Az egyik képen egy nő látható, amint éppen kitépi a kommunista címert a magyar nemzeti lobogó közepéből, a másikon egy szovjet könyvesboltból összegyűjtött könyveket égetnek, Pedrazzini lefotózta az ételosztás pillanatait, de az egyik forradalmár temetését is.

„Ezek a fényképek a brutális rezsim legbrutálisabb arcát mutatják be” – fogalmazott Dezső János.

A kiállítás november 4-ig lesz látogatható. (Beta)

***

Jean-Pierre Pedrazzini Párizsban született 1927. január 30-án. Huszonegy évesen került a népszerű francia képes hetilaphoz, a Paris Match-hoz, melynek hamarosan vezető fotóriportere lett. Tíz év alatt bejárta a világot, Indokínától Egyiptomig, az Északi-sarktól a Kaukázusig. A magyar forradalom hírére Pedrazzini azonnal Magyarországra indult, ahova 1956. október 27-én érkezett meg. Másnap már Mosonmagyaróváron fényképezte a sortűz áldozatainak temetését, majd ezt követően utazott Budapestre, ahol a tűzszünet és általános amnesztia kihirdetése után, a megkönnyebbült pesti utcákon készített életképeket. Képein a közeli tragédia emlékét és a remény felvillanását jelenítette meg. Október 30-a reggelén, amikor megtudta, hogy a Köztársaság téren újabb összecsapások kezdődtek, odasietett. Egy lelőtt fiatal fiú segítségére szaladt, amikor 14 golyó fúródott és roncsolta szét lábait, hasát és gerincét. A sérült riportert a gondos ápolás és a többszöri műtét se tudta megmenteni: 1956. november 7-én, 29 éves korában hunyt el Franciaországban. Egész Franciaország megsiratta, alakja a párizsi szerkesztőségben eszménykép lett, sírja zarándokhely. Kollégái nevezték el „a szabadság fotósának”.

Jean-Pierre Pedrazzini egyike azon kevésszámú személyeknek, akik posztumusz lettek a Francia Becsületrend lovagjai.

2003 őszén a magyar kormány érdemrendet adományozott Pedrazzini családjának a Nemzeti Múzeumban tiszteletére rendezett kiállítás alkalmából.

A kiállításon az ’56-os forradalom és szabadságharc során készült képeiből láthatnak válogatást.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Hagyományok Háza ingyenes szabadtéri rendezvénnyel, a Nagyvárosi Folkudvarral varázsolja a fővárosba a nyári fesztiválok hangulatát július 14-től augusztus 20-ig a Budai Vigadó előtti Corvin téren. A Hagyományok Háza, a Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és továbbéltetésére létrehozott intézmény a...
2020. JÚLIUS 9.
[ 11:13 ]
Brad Pitt játssza a főszerepet David Leitch új thrillerében - írja a The Hollywood Reporter. A Iszaka Kotaro japán író Mariabitoru című könyvén alapuló, Bullet Train című filmben öt bérgyilkos egy Tokióból Moriokába tartó vonaton találja magát. Felfedezik, hogy küldetéseik összefüggésben vannak egymással. Az út...
2020. JÚLIUS 7.
[ 16:46 ]
Orbán Viktor miniszterelnök is felköszöntötte a 80. születésnapját ünneplő Tolnai Ottót, a vajdasági magyar irodalom egyik legjelentősebb alakját. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: Orbán Viktor jókívánságait és ajándékát Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja adta át...
2020. JÚLIUS 7.
[ 16:20 ]
Beolvasás folyamatban