Kultúra
Kiállítás a belgrádi Collegium Hungaricumban: A szabadság fotósa – Jean-Pierre Pedrazzini
Betűméret:             

A szabadság fotósa – Jean-Pierre Pedrazzini címmel kiállítás nyílt tegnap este a belgrádi Collegium Hungaricumban az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 58. évfordulója alkalmából.

„A mai kiállítást azoknak szenteltük, akikre büszkék vagyunk: a magyar forradalom hőseinek és áldozatainak. Köztük volt az a bátor, fiatal francia fotóriporter is, akinek a fényképeit egyenesen Párizsból hozattuk el ide” – emelte ki Dezső János, a belgrádi magyar kulturális intézet igazgatója a tegnapi kiállításmegnyitón.

Az akkor 29 éves Jean-Pierre Pedrazzini a Paris Match francia magazint tudósította. A kiállításon azok a fotók láthatók, amelyeket 1956 októberének négy forradalmi napján készített, mielőtt maga is halálos sebet nem kapott volna. Több tucat fekete-fehér technikával készült felvétel látható a kiállításon, amelyek a budapesti utcákon dúló harcokat, a forradalmárok és szovjet tankok összecsapásait rögzítették. Az egyik képen egy nő látható, amint éppen kitépi a kommunista címert a magyar nemzeti lobogó közepéből, a másikon egy szovjet könyvesboltból összegyűjtött könyveket égetnek, Pedrazzini lefotózta az ételosztás pillanatait, de az egyik forradalmár temetését is.

„Ezek a fényképek a brutális rezsim legbrutálisabb arcát mutatják be” – fogalmazott Dezső János.

A kiállítás november 4-ig lesz látogatható. (Beta)

***

Jean-Pierre Pedrazzini Párizsban született 1927. január 30-án. Huszonegy évesen került a népszerű francia képes hetilaphoz, a Paris Match-hoz, melynek hamarosan vezető fotóriportere lett. Tíz év alatt bejárta a világot, Indokínától Egyiptomig, az Északi-sarktól a Kaukázusig. A magyar forradalom hírére Pedrazzini azonnal Magyarországra indult, ahova 1956. október 27-én érkezett meg. Másnap már Mosonmagyaróváron fényképezte a sortűz áldozatainak temetését, majd ezt követően utazott Budapestre, ahol a tűzszünet és általános amnesztia kihirdetése után, a megkönnyebbült pesti utcákon készített életképeket. Képein a közeli tragédia emlékét és a remény felvillanását jelenítette meg. Október 30-a reggelén, amikor megtudta, hogy a Köztársaság téren újabb összecsapások kezdődtek, odasietett. Egy lelőtt fiatal fiú segítségére szaladt, amikor 14 golyó fúródott és roncsolta szét lábait, hasát és gerincét. A sérült riportert a gondos ápolás és a többszöri műtét se tudta megmenteni: 1956. november 7-én, 29 éves korában hunyt el Franciaországban. Egész Franciaország megsiratta, alakja a párizsi szerkesztőségben eszménykép lett, sírja zarándokhely. Kollégái nevezték el „a szabadság fotósának”.

Jean-Pierre Pedrazzini egyike azon kevésszámú személyeknek, akik posztumusz lettek a Francia Becsületrend lovagjai.

2003 őszén a magyar kormány érdemrendet adományozott Pedrazzini családjának a Nemzeti Múzeumban tiszteletére rendezett kiállítás alkalmából.

A kiállításon az ’56-os forradalom és szabadságharc során készült képeiből láthatnak válogatást.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Elhunyt 80 éves korában Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja - tudatta a család vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Eötvös Pétert türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 13:17 ]
Sziveri János emléknapot rendezett tegnap a költő nevét viselő Művészeti Színpad, immár 31. alkalommal gyűltek össze a költő ismerősei, tisztelői, hogy születésnapjához közeledve emlékezzenek rá. Két helyszínen koszorúztak. Elsőként Sziveri János mellszobránál mondott méltató beszédet Mák Andrea, a muzslyai...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 11:55 ]
Beolvasás folyamatban