Kultúra
Makovecz Imre grafikái a belgrádi Magyar Kulturális Intézetben

A belgrádi Collegium Hungaricum és a Magyar Művészeti Akadémia szervezésében „... összekötni az eget és a földet..." címmel Makovecz Imre építész grafikáiból nyílik kiállítás Belgrádban.

A tárlatot november 6-án, csütörtökön 18 órakor Turi Attila építész, kurátor, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja nyitja meg.

Makovecz Imre munkáinak tárlata 2014. november 27-éig hétköznaponként 10 és 16 óra között lesz látogatható a belgrádi Collegium Hungaricumban, a Gračanička utca 14-es szám alatt.

***

Makovecz Imre (1935–2011) Kossuth-díjas magyar építész „…összekötni az eget és a földet…” címmel 30 szabadkézi rajzából látható kiállítás a belgrádi Magyar Kulturális Intézetben november végéig. A tárlaton 108 vetített képről is megismerkedhet munkásságával az érdeklődő.

A kiállítás címe idézet Makovecz Imrétől, aki azt írta, az építészet igazi kalandja, hogy hogyan tudja az eget és a földet összekapcsolni. Szerinte egy épületnek úgy kell kinéznie, mintha az alapja a földből nőtt volna ki, a teteje pedig az égből ereszkedett volna alá. Ő az organikus építészet legfontosabb magyar képviselője, akit nemzetközileg is számon tartanak. A kiállításon a rajzok egyik fele a Lehetett volna… sorozatból való. Ezek ihletője Karl Blossfeldt (1865–1932) német fotográfus növényekről – gubó, levél, virág, szőrös termés, inda – készített képei. Az építész ezeket a fotókat tovább gondolta, ebből született az Atlantisz metamorfózisa, amelyben a növényvilágot építészeti alkotásokkal vegyíti. Makovecz Imre az 1970-es, 80-as években a népi építészetet tanulmányozta, és a növények gazdag formavilágából is merített épületeinek tervezésekor, de nem díszítményként használta a flórát, hanem az épület szerves részeként. A rajzok másik fele részben a meg nem valósult terveit mutatja be, mint például a felső-krisztinavárosi templom.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Brad Pitt játssza a főszerepet David Leitch új thrillerében - írja a The Hollywood Reporter. A Iszaka Kotaro japán író Mariabitoru című könyvén alapuló, Bullet Train című filmben öt bérgyilkos egy Tokióból Moriokába tartó vonaton találja magát. Felfedezik, hogy küldetéseik összefüggésben vannak egymással. Az út...
2020. JÚLIUS 7.
[ 16:46 ]
Orbán Viktor miniszterelnök is felköszöntötte a 80. születésnapját ünneplő Tolnai Ottót, a vajdasági magyar irodalom egyik legjelentősebb alakját. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: Orbán Viktor jókívánságait és ajándékát Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja adta át...
2020. JÚLIUS 7.
[ 16:20 ]
Nem tartják meg augusztusban a nagy szerbiai fesztiválokat . Erről értesítették ma a közvéleményt közös nyilatkozat formájában a szervezők. A szervezők olyan álláspontra helyezkedtek, hogy a megszokott formában semmiképpen sem rendezik meg az újvidéki Exitet, a belgrádi Beer Festet, Lovefestet, továbbá a niši Nisville...
2020. JÚLIUS 6.
[ 18:14 ]
Beolvasás folyamatban