Kultúra
Makovecz Imre grafikái a belgrádi Magyar Kulturális Intézetben

A belgrádi Collegium Hungaricum és a Magyar Művészeti Akadémia szervezésében „... összekötni az eget és a földet..." címmel Makovecz Imre építész grafikáiból nyílik kiállítás Belgrádban.

A tárlatot november 6-án, csütörtökön 18 órakor Turi Attila építész, kurátor, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja nyitja meg.

Makovecz Imre munkáinak tárlata 2014. november 27-éig hétköznaponként 10 és 16 óra között lesz látogatható a belgrádi Collegium Hungaricumban, a Gračanička utca 14-es szám alatt.

***

Makovecz Imre (1935–2011) Kossuth-díjas magyar építész „…összekötni az eget és a földet…” címmel 30 szabadkézi rajzából látható kiállítás a belgrádi Magyar Kulturális Intézetben november végéig. A tárlaton 108 vetített képről is megismerkedhet munkásságával az érdeklődő.

A kiállítás címe idézet Makovecz Imrétől, aki azt írta, az építészet igazi kalandja, hogy hogyan tudja az eget és a földet összekapcsolni. Szerinte egy épületnek úgy kell kinéznie, mintha az alapja a földből nőtt volna ki, a teteje pedig az égből ereszkedett volna alá. Ő az organikus építészet legfontosabb magyar képviselője, akit nemzetközileg is számon tartanak. A kiállításon a rajzok egyik fele a Lehetett volna… sorozatból való. Ezek ihletője Karl Blossfeldt (1865–1932) német fotográfus növényekről – gubó, levél, virág, szőrös termés, inda – készített képei. Az építész ezeket a fotókat tovább gondolta, ebből született az Atlantisz metamorfózisa, amelyben a növényvilágot építészeti alkotásokkal vegyíti. Makovecz Imre az 1970-es, 80-as években a népi építészetet tanulmányozta, és a növények gazdag formavilágából is merített épületeinek tervezésekor, de nem díszítményként használta a flórát, hanem az épület szerves részeként. A rajzok másik fele részben a meg nem valósult terveit mutatja be, mint például a felső-krisztinavárosi templom.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nem is lehetne aktuálisabb sorral indítani ma egy éneket, mint hogy „Nem úgy van most, mint volt régen”. A népzenészek, népdalénekesek még jó ideig nem fognak tudni úgy muzsikálni, ahogy eddig, de a közös ének még így is, az otthonokból is, szívbe markolóan szól. A megszületett videó egyben arra is emlékeztet, hogy...
2020. MÁJUS 25.
[ 11:17 ]
Bemutatósorozatra készül a Madách Színház az interneten; a premiereket élőben, a színészek lakásáról közvetítik. Június 4-én Carol Rocamora Örökké fogd a kezem című műve, június 11-én Bernard Slade Jövőre veled ugyanitt című komédiája látható. A Madách Színház élőben az ön otthonában című...
2020. MÁJUS 24.
[ 16:46 ]
Az új iskolaévben elektronikus úton történik a jelentkezés az óbecsei Petar Konjović Alapfokú Zeneiskolába. Az idén 45 diák számára adott a bejutási lehetőség a meghirdetett hat szakirányra: zongorára, hegedűre, harmonikára, gitárra, tamburára, klarinétre, illetve szólóénekre. Jelentkezni a következő linken lehet:...
2020. MÁJUS 22.
[ 21:44 ]
Beolvasás folyamatban