Magazin
III.Tiszaszentmiklósi fux-bajnokság: Végleg „elkelt” a vándorserleg
Egy helyi házaspár, Szabácsi János és Zsuzsanna harmadszor is megnyerte a versenyt

A tiszaszentmiklósi Piros Tulipán magyar hagyományőrző és környezetvédő egyesület szervezésében ma tartották meg a III. Fux-bajnokságot a faluban. Az egyedi kártyajátékra ezúttal 12 kétfős csapat jelentkezett.

A fux egy olyan egyedi kártyajáték, amelyet nálunk, de szélesebb környezetünkben is kizárólag Tiszaszentmiklóson játszanak a magyar és a lengyel populáció tagjai. Máshol nem is ismerik. Tiszaszentmiklós az egyetlen olyan vajdasági település, ahol nagyobb lélekszámú lenyel poluláció él. Ennek eredményeként szoros kapcsolatot ápol a falu Lengyelország belgrádi nagykövetségével, a lengyelországi Wisla városával pedig gyümölcsöző együttműködést tart fenn.

A fuxot magyar kártyával játsszák, hatos leosztásban, és egy bizonyos szinten a hetesezésre vagy a filkózásra hasonlít. Színre színt kell dobni, de fontos a kártyalapok nominális értéke is. A szabályokat nem könnyű elmagyarázni, de egy kis gyakorlattal könnyen belejön az ember – állítják a versenyzők, ennek ellenére a kivülállónak nehéz megértenie egy olyan kártyajátéknak a lényegét, amelyet „madzagokra” játszanak és úgynevezett „lyukakat” is írnak, amelyek az első játékban nem számítanak, de a másodikban már igen. A nominális értéknél az a lényeg, hogy valamelyik csapat 60-on felül teljesítsen, mert akkor nyer, és akkor is, ha öt madzagot szerzett.

A fuxot valamikor a fél falu játszotta. A koraesti órákban a tiszaszentmiklósi házak előtt még az utcán is fuxot játszottak az emberek, de akkor is ezzel ütötték agyon az időt a falubeliek, amikor rossz idő volt és nem lehetett dolgozni a földeken. A televízió térhódítása sajnos visszaszorította a fuxot, egyre kevesebbet és kevesebben játszották, és csak a Vajdasági Magyar Szövetség tiszaszentmiklósi helyi szervzetének köszöbhető, hogy nem merült feledésbe, amely 2016-ban, a pártsejt 20. születésnapjának tiszteletére - természetesen hagyományteremtő szándékkal - megszervezte az I. Fux-bajnokságot. Akkor 19, tavaly 16 páros nevezett be a versenyre.

A ma megtartott versenyt a Piros Tulipán a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával és helyi segítők jóvoltából szervezte meg. Farsangi időszak lévén első ízben egy farsangi felvonulást is szerveztek, amelyen a helybeli gyerekek színesnél színesebb jelmezekben vonultak végig az utcákon és igyekeztek elűzni a telet. A fux-versenyre a farsangolás után, a helyi vadászotthon nagytermében került sor.

A résztvevők többsége az eddigi versenyeken is ott volt és főleg olyanokból tevődött össze, akik gyerek koruk óta fuxoznak. Örvendetes azonban, hogy már a fiatalok is kezdenek érdeklődni iránta, ami reményt ad arra, hogy ezek az évente egyszer megrendezésre kerülő versenyek még tömegesebbek, kedveltebbek legyenek.

A fux-bajnokságot 2016 és 2017 után immár harmadik alkalommal a tiszaszentmiklósi Szabácsi házaspár nyerte. János és Zsuzsanna ezúttal sem talált legyőzőre, s ezzel végérvényesen elhódította a verseny vándorserlegét, a szervezőknek jövőre újról kell gondoskodniuk.

A négyesdöntőben szereplő csapatok további sorrendje: 2. a Kertész Albert - Tóth Erzsébet testvérpár, 3. a Tosztás Ferenc – Sava Čalaketić, 4. pedig a Hajnal Erzsébet - Lénárt János alkotta csapat.

Az első három helyezett arany-, ezüst- és bronzérmeket kapott.

A rendezvény a délutáni órákban közös ebéddel és jó hangulatú társalgással fejeződött be.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Farsangi táncház Magyarkanizsán - illusztráció
2019. FEBRUÁR 22.
[ 18:32 ]
Ötvenkét százalékkal csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása három év alatt Kalifornia államban, ahol 2015-ben vezették be az egészséget károsító italok megadóztatását - derítették ki a Kaliforniai Egyetem kutatói. A szakemberek szerint az eredmények azt jelzik, hogy az adók jó eszközök lehetnek az elhízás,...
2019. FEBRUÁR 22.
[ 12:31 ]
Csütörtöktől látható a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet előcsarnokában Szabó Nóra különleges ékszerkiállítása. Szabó Nóra fiatal újságíró több mint tíz éve foglalkozik ékszerkészítéssel. Eleinte csak kedvtelésből, barátaival együtt próbálkozott „dekoratívat, csajosat, vagányt, mindenfélét...
2019. FEBRUÁR 22.
[ 5:54 ]
Szerda este az Egyesült Államokban is eltemették Andy Vajnát. A kaliforniai szertartáson részt vett a magyarországi temetésen beszédet mondó Arnold Schwarzenegger, a színész Kurt Russell, valamint zenész barátja, Leslie Mandoki, aki szintén ott volt a budapesti temetésen is. A zárt körű búcsúztatást a Pierce Brothers...
2019. FEBRUÁR 21.
[ 13:38 ]
Beolvasás folyamatban