Magazin
Egy szerb férfi 17 hónapot töltött börtönben, mert összetévesztették egy horvát személlyel

Egy szerb férfi, Ivan Božović (48) 17 hónapot töltött egy olasz börtönben, mert ugyanúgy hívják és ugyanakkor született, mint egy horvát férfi, akit kábítószer-kereskedelem miatt kerestek.

A szerb férfit hat és fél év börtönbüntetésre ítélték, amiből 17 hónapot le is ült, mielőtt kiderült, hogy összekeverték a valódi elkövetővel, írja a Corriere della Sera olasz lap.

A tévedés miatt Olaszország 130 ezer euró kártérítést ítélt meg a férfinak.

Ivan Božovićot 2012. november 25-én tartóztatták le a szlovéniai határon, s gyorsan kiadták Olaszországnak. Ezután bírósági eljárás indult ellene, amelyben bűnösnek találták kábítószer-csempészetben való részvétel miatt, és hat és fél év börtönbüntetésre ítélték.

Próbálta megmagyarázni, hogy kereskedőként érkezett Olaszországba, s hogy soha nem volt szökevény, és háromszor kérelmezte szabadon bocsátását, de mindig elutasították.

Letartóztatása után 17 hónappal derült ki, hogy nem a körözött személyről van szó, hanem egy azonos nevű személyről, s megállapították, hogy mindkét férfi 1970. december 28-án született.

A tévedés állítólag azért történt, mert az útlevelében másik azonosító szám állt.

Božović törvénytelen letartóztatása miatt 300 ezer euró kártérítést kért, a milánói bíróság viszont 130 ezer eurót ítélt meg neki.

A Corriere della Sera azt írja, Božović „egy egykori szarajevói ügyész fia és egy egykori miniszterelnök lányának a férje”, de nevüket nem említi. (Tanjug, B92)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Új lakók a Palicsi Állatkertben - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 17.
[ 22:23 ]
Cserkésztoborzót tartottak Muzslyán - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 16.
[ 20:11 ]
Motorzúgástól és hangos zenétől visszhangzott a vásártér környéke. A Topolyai Napok rendezvénysorozat egyik utolsó akkordjaként a Piac Közvállalat parkolójában Tuning&Stiling elnevezéssel különleges járművek kiállítását szervezték meg. Egészen egyedi, megdöbbentő és furcsa járművek is láthatóak voltak....
2018. SZEPTEMBER 16.
[ 16:56 ]
A muzslyai Szűz Mária Szent Neve templomban tanévnyitó szentmisét celebrált ma Kalapis Sztoján atya, plébános, aki a szentírásból vett gondolatok tükrében, Szent Pál apostolt idézte. A többi között a lélek gyümölcseiről szólt, az erényeket vette számba, amelyek által minden gyerek, minden felnőtt jobbá válhat, ha...
2018. SZEPTEMBER 16.
[ 15:41 ]
Trópusi viharrá szelídült péntek éjszakára a Florence hurrikán, de változatlanul veszélyes, több halálos áldozatot követelt. Észak-és Dél-Karolina part menti településein térdig ér a víz, óránként 100-110 kilométeres szél süvít, fákat csavar ki tövestől, áradnak a folyók. A vihar eddig öt halálos áldozatot...
2018. SZEPTEMBER 15.
[ 7:47 ]
Beolvasás folyamatban