Magazin
Egy szerb férfi 17 hónapot töltött börtönben, mert összetévesztették egy horvát személlyel

Egy szerb férfi, Ivan Božović (48) 17 hónapot töltött egy olasz börtönben, mert ugyanúgy hívják és ugyanakkor született, mint egy horvát férfi, akit kábítószer-kereskedelem miatt kerestek.

A szerb férfit hat és fél év börtönbüntetésre ítélték, amiből 17 hónapot le is ült, mielőtt kiderült, hogy összekeverték a valódi elkövetővel, írja a Corriere della Sera olasz lap.

A tévedés miatt Olaszország 130 ezer euró kártérítést ítélt meg a férfinak.

Ivan Božovićot 2012. november 25-én tartóztatták le a szlovéniai határon, s gyorsan kiadták Olaszországnak. Ezután bírósági eljárás indult ellene, amelyben bűnösnek találták kábítószer-csempészetben való részvétel miatt, és hat és fél év börtönbüntetésre ítélték.

Próbálta megmagyarázni, hogy kereskedőként érkezett Olaszországba, s hogy soha nem volt szökevény, és háromszor kérelmezte szabadon bocsátását, de mindig elutasították.

Letartóztatása után 17 hónappal derült ki, hogy nem a körözött személyről van szó, hanem egy azonos nevű személyről, s megállapították, hogy mindkét férfi 1970. december 28-án született.

A tévedés állítólag azért történt, mert az útlevelében másik azonosító szám állt.

Božović törvénytelen letartóztatása miatt 300 ezer euró kártérítést kért, a milánói bíróság viszont 130 ezer eurót ítélt meg neki.

A Corriere della Sera azt írja, Božović „egy egykori szarajevói ügyész fia és egy egykori miniszterelnök lányának a férje”, de nevüket nem említi. (Tanjug, B92)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szobrot emeltek Montenegróban Titónak - illusztráció
2018. DECEMBER 18.
[ 14:45 ]
Új-Zélandon 2020-ban, a következő általános választással egy időben ügydöntő népszavazást tartanak a marihuána legalizálásáról - jelentette be kedden a wellingtoni kormány. A népszavazás része annak a megállapodásnak, amelynek alapján a Zöld Párt támogatásáról biztosította a kormányt vezető Munkáspártot.A Zöld...
2018. DECEMBER 18.
[ 9:28 ]
A Design Terminal által támogatott CollMot Entertainment látványos drónos akcióját ezer meghívott vendég követte végig a Buckingham Palota kertjében.Látványos drón-showt mutatott be CollMot Entertainment a Buckingham Palota kertjében, A nyolc perces londoni karácsonyi műsor 40 drón felhasználásával készült, a közelgő...
2018. DECEMBER 17.
[ 17:57 ]
Oroszországban 18 évről 21-re emelnék a töményszesz-fogyasztás alsó korhatárát. Az intézkedés már jövő februárban életbe léphet.A fiatalkori ivászat nem csak az egészséget rongálja, hanem hat a viselkedésre is, és meghatározza a jövőbeli alkoholfogyasztási szokásokat is – indokolta a javaslatot az orosz...
2018. DECEMBER 16.
[ 18:57 ]
Beolvasás folyamatban