Magazin
Egy szerb férfi 17 hónapot töltött börtönben, mert összetévesztették egy horvát személlyel

Egy szerb férfi, Ivan Božović (48) 17 hónapot töltött egy olasz börtönben, mert ugyanúgy hívják és ugyanakkor született, mint egy horvát férfi, akit kábítószer-kereskedelem miatt kerestek.

A szerb férfit hat és fél év börtönbüntetésre ítélték, amiből 17 hónapot le is ült, mielőtt kiderült, hogy összekeverték a valódi elkövetővel, írja a Corriere della Sera olasz lap.

A tévedés miatt Olaszország 130 ezer euró kártérítést ítélt meg a férfinak.

Ivan Božovićot 2012. november 25-én tartóztatták le a szlovéniai határon, s gyorsan kiadták Olaszországnak. Ezután bírósági eljárás indult ellene, amelyben bűnösnek találták kábítószer-csempészetben való részvétel miatt, és hat és fél év börtönbüntetésre ítélték.

Próbálta megmagyarázni, hogy kereskedőként érkezett Olaszországba, s hogy soha nem volt szökevény, és háromszor kérelmezte szabadon bocsátását, de mindig elutasították.

Letartóztatása után 17 hónappal derült ki, hogy nem a körözött személyről van szó, hanem egy azonos nevű személyről, s megállapították, hogy mindkét férfi 1970. december 28-án született.

A tévedés állítólag azért történt, mert az útlevelében másik azonosító szám állt.

Božović törvénytelen letartóztatása miatt 300 ezer euró kártérítést kért, a milánói bíróság viszont 130 ezer eurót ítélt meg neki.

A Corriere della Sera azt írja, Božović „egy egykori szarajevói ügyész fia és egy egykori miniszterelnök lányának a férje”, de nevüket nem említi. (Tanjug, B92)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Zenta: Nyári táborok a Logiscool programozóiskolában - illusztráció
2018. JÚNIUS 21.
[ 21:00 ]
Megszületett Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök első gyermeke - adta hírül a BBC News. A 37 éves Ardern a második a választott kormányfők közül, aki gyermeket hozott a világra hivatali ideje alatt.A miniszterelnök csütörtök reggel ment be egy aucklandi kórházba, négy nappal a szülés várható időpontja után.Hivatali...
2018. JÚNIUS 21.
[ 8:56 ]
Előzetes letartóztatásba helyezték hétfőn az Audi német autógyártó társaság igazgatótanácsának elnökét a tulajdonos Volkswagen csoport (VW) dízelbotrányával összefüggésben. A müncheni ügyészség közleménye szerint Rupert Stadlert bűncselekmény nyomai eltüntetésének veszélye miatt kellett előzetes...
2018. JÚNIUS 18.
[ 12:16 ]
Bevonult a börtönbe hétfőn Inaki Urdangarin, a spanyol király sógora, akit öt év és tíz hónapos börtönbüntetésre ítéltek jogerősen közpénz elsikkasztása, csalás, hűtlen kezelés és befolyással való üzérkedés miatt.Urdangarin a Madridtól 108 kilométerre északra fekvő Brieva börtönben kezdi meg büntetésének...
2018. JÚNIUS 18.
[ 11:32 ]
Beolvasás folyamatban