Magazin
Nepál: Az idei mászószezonban már három áldozata van a Mount Everestnek
Betűméret:             

Meghalt két külföldi hegymászó a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest meghódítására tett kísérlet közben - jelentették be hétfőn a nepáli hatóságok.

Kuriki Nobukazu 36 éves japán hegymászó, aki már megmászta hat kontinens legmagasabb hegyét és feljutott két nyolcezres csúcsra Nepálban is, a nyolcadik kísérletet tette arra, hogy egyedül és oxigénpalack nélkül meghódítsa a 8848 (más mérés szerint 8850) méteres Csomolungmát.

A nepáli illetékesek szerint a legendás japán alpinistát holtan találták sátrában 7000 méter fölötti magasságban.

Kuriki híres volt cudar körülmények között végrehajtott magányos téli csúcstámadásairól, Japánban jelentős rajongótábor követte minden lépését.

A Mt. Everesttel sosem volt szerencséje, a meghódítására 2012-ben tett negyedik kísérlete közben 8230 méteres magasságban két napot töltött egy gödörben, ahol a mínusz 20 fokos hidegben megfagytak az ujjbegyei, közülük kilencet amputálni kellett. Hatodik kísérlete közben 7400 méteres magasságban belázasodott.

Vasárnap Georgi Petkov 63 éves macedón hegymászó vesztette életét az Everesten, halálának körülményeiről nem közöltek részleteket.

Egy nepáli serpával együtt immár három halottja van Nepálban az idei mászószezonnak, amely május végéig tart. A katmandui hatóságok 346 mászóengedélyt adtak ki erre az idényre.

Közben a Himalája egy másik csúcsánál, a 8027 méteres Sisapangma oldalában a hegyimentők felhagytak Bulgária egyik legismertebb hegymászója, a Bojan Petrov keresésével. A 45 éves férfi május 3-án tűnt el, 7500 méteres magasságban.

A zoológus képzettségű alpinista nemcsak hegymászóként volt híres, hanem azokról a megpróbáltatásokról is, amelyeket átélt. Túlélt egy rákbetegséget, majd inzulinfüggő cukorbeteg lett, két éve pedig kómába esett, amikor vadon élő növények tanulmányozása közben Bulgáriában elgázolta egy autó. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A közösségi közlekedésben az elmúlt évtizedek legjelentősebb tarifareformját hajtja végre az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), valamint a MÁV-VOLÁN-csoport. Március elsejétől teljesen új rendszer váltja fel a napjainkra már talán nehezen áttekinthető, idejétmúlt kedvezményrendszert. Az új tarifarendszer...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 23:00 ]
Szerbiában is nemrég lépett életbe az új jogszabály, miszerint súlyos, megismételt közlekedési szabálysértés esetén a vezetőtől elkobozhatják a járművet. Hát nem ez történt egy 36 éves szerb férfival Ausztriában! Történetesen ott is nemrég vezették be a büntetésnek ezt a fajtáját. A Kronen Zeitung híre alapján...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 22:17 ]
Ron DeSantis floridai kormányzó hétfőn aláírta azt a törvényt, mely szerint a 14 év alattiak egyáltalán nem használhatják a közösségi médiát, a 14 és 15 éveseknek pedig szülői hozzájáruláshoz kötik a használatát – írja a Reuters tudósítására hivatkozva a porfolio.hu. A törvény értelmében a 14 év alattiak...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 22:04 ]
Beolvasás folyamatban