Magazin
XIII. Kukoricafesztivál: Ez a rendezvény a hagyományokat őrzi a felejtéstől

Tizenhárom évvel ezelőtt, amikor a Tisza Néptáncegyesület életre hívta a Kukoricafesztivált, feltehetőleg még ők sem gondolták, hogy az évek alatt egy olyan színvonalas és eseményekben gazdag rendezvényt teremtenek, amely három napra gyűjtőhelyévé válik mindazoknak, legyen szó kicsikről, nagyokról és idősekről, akik bármely formában kőtődnek, érdeklődnek, vagy akár művelik hagyományaink bármely formáját.

Tóth Ágnes, a Tisza Néptáncegyesület elnökének bevallása szerint, amikor útjára indították a fesztivált, az egyesület tizedik évfordulóján, olyan rendezvényt tűztek ki célul, amely a községben eddig még nem szerepelt, így esett a választás a kukoricára, annak betakarításához köthető hagyományaink és népszokásaink bemutatására és népszerűsítésére.

„A mi fesztiválunk gyerekközpontú, ezt tudni kell róla, és a kukoricához kapcsolódó, a kukoricához kapcsolatos munkához fűztük hozzá a játékokat, a vetélkedőket, ezek például a kukoricafosztás, a kukoricamorzsolás, tehát a lényeg, hogy testközelbe kerüljenek a természettel, ha már másként nem tudnak, így ismerkedjenek meg a kukoricával, és érezzék azt, hogy nem olyan egyszerű ám, hogy az asztalra kerül bármi, ami mondjuk kukoricából készül” - nyilatkozta Tóth Ágnes, az egyesület elnöke.

A három napos programsorozat pénteken Tandi Andrea magyarkanizsai babakésztő műveiből álló kiállítás megnyitójával indult a Művészetek Házában, karöltve a Készíts bábut! elnevezésű képzőművészeti pályázat beérkezett alkotásainak bemutatásával.

Szombaton már kora reggel énekes-táncos hívogatóval csábították a viseletbe öltözött táncosok az embereket a kisparkba, ahol kézműves kirakodóvásár, üstben főtt kukorica, görhéből készült ételek és különböző alkotóműhelyek várták a résztvevőket. A gyermekvetélkedők, az előadások, a koncert és hangszerbemutató, a tökvicsori-faragás, a folk-koncertek, a hazai és vendég néptánc együttesek bemutatója mind a rendezvény szerves részét képezte a fő napon.

A fesztivál szervezésében rengeteg néptáncos szülő, fesztiválkedvelő helyi vett részt, köztük Nagy Ferenc is, aki elmondása szerint annak idején családi körben, kézzel takarította be a kukoricát, és jó érzéssel tölti el, hogy a fesztivál létrejöttével a hagyományok nem merülnek teljesen feledésbe.

„Amikor még nem voltak gépek, mint mostanában, anno kézzel szedtük a kukoricát, azt is hajasan, letörtük, kocsival hazavittük minél előbb, a szárat levágtuk, másnap a szárat bekötöttük. Amikor felszáradt a harmat másnap megint kimentünk, újabb kocsival felszedtünk és így minden nap. Az állatoknak akkor szemesen adtuk a kukoricát, mint takarmányt, amit most nem esznek meg így a jószágok, a görhének és a kenyérnek daráltuk csak meg. A levelet leették a tehenek, a szárával fűtöttünk, a csumát pedig édesanyám csak akkor használta a katlan alá, nem csutkát, hanem csumát, amikor nagymosás volt. Be volt fogva a munkába a család apraja-nagyja, mindenkinek megvolt a maga teendője, a gyerekek például a morzsoláskor a csutkán rajta maradt szemeket szedegették le, de besegítettek a fosztáskor, a górézáskor is. A nagymama pedig, ilyenkor a kötőzsebbe szedegette össze a szemeket kint a kukoricaföldben, úgy hogy az egész család kivette a részét a munkából”, mesélte.

Az est a szokásokhoz híven a vajdasági népzenészek gálaműsorával, majd táncházzal zárult a Bajkó zenekarral és Sőregi Annával. A Modern Folking projekt részeként így az első Fonó Klubot Magyarkanizsán, a Kukoricafesztiválon rendezték meg.

A zárónap a néptáncosoké, ugyanis ma délután a Művészetek Házában a meghívott külföldi és hazai néptáncegyüttesek közös gálaműsorát tekinthetik meg az érdeklődők.

Bartok Zsófia

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában járt ma Kollár Árpád, a zentai születésű, de az anyaországban élő költő, Dániel András, meseíró, illusztrátor és Csepregi János író, a MISZJE, a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület vezetője, akik elbeszélgettek a diákokkal. A látogatásuk apropója...
2019. MÁJUS 22.
[ 19:04 ]
Vajdaság több településéhez hasonlóan Zentán is érdekes programokkal, köztük különféle tájékoztató előadásokkal és foglalkozásokkal várják majd az érdeklődőket a Születés hete alkalmából. A Tisza-parti település programjai május 22-én kezdődnek és 26-án zárulnak. Május 22-én, szerdán, 16 órai kezdettel...
2019. MÁJUS 22.
[ 10:30 ]
Vádat emelt a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség egy okmányirodai ügyintéző ellen, aki mintegy kétszáz hamis útlevelet és személyazonosító igazolványt állított ki nem uniós polgároknak 2015 júniusa és 2016 decembere között - közölte a fővárosi főügyész szerdán az MTI-vel. Ibolya Tibor a...
2019. MÁJUS 22.
[ 10:16 ]
Beolvasás folyamatban