Magazin
Süteménykavalkád Erzsébetlakon

Erzsébetlakon immár tizenegyedik alkalommal szervezte meg a helyi Nők Klubja a többi falusi szervezettel karöltve az Édes Napot, amely az idén volt a leglátogatottabb. A versenyzők száma is tetőzött, ugyanis harminc női szervezet, klub vett részt, és nemcsak a környező falvakból, hanem távolabbról, Vajdaság minden tájáról érkeztek. Minden csoport hozta a települése közkedvelt házi, hagyományos süteményeit, a nagyanyáink receptjei szerint elkészítetteket.

A szervezők nem titkolt szándéka az volt, hogy a háziasszonyok előkerítsék a régi szakácskönyveket, és azokból készítsenek kalácsokat. A szépen kidíszített standok, asztalok csak úgy roskadoztak a sok finomságtól, az ügyes asszonyok a legszebb kézimunkáikat is elhozták, és azokat is közszemlére bocsátották. Persze a hagyományos sütemények mellett voltak modernebb változatok is, vagy akár gyerekcsalogató édességek, azokat versenyen kívül lehetett fogyasztani.

A nézelődők - főleg édesszájúak voltak - nagy élvezettel kóstolgatták a portékákat, recepteket csereberéltek, közben voltak, akik meglelték a régen vágyott ízeket, a gyermekkorukat idéző sütemények sokaságából válogathattak.

Arra senki sem vállalkozott, hogy megszámolja, hányféle kalács volt az idei Édes Napon, de annyi bizonyos, hogy a zsűri tagjai végül megbirkóztak a kihívással. Minden versenyeztetett darab sütit végigkóstolva meghozták a döntésüket, ami szerint a legízletesebb készítményt a pirosi Bácsi Aranka hozta, mégpedig a szentjánoskenyeres bejglivel nyert. A második helyezett lett a muzslyai Gera Erzsébet, aki a tökös kalácsával érdemelte ki a díjat, míg a harmadik helyre került az ugyancsak muzslyai Oláh Eszter mézes pitéje. A legszebb standokat is díjazták, így a legszebb asztalért a muzslyai Nők Klubja kapta az első díjat, második helyezett lett az écskai Nők Klubja, míg a harmadik legszebb standot a ópázovai csapat tagjai alakították ki.

A rendezvénnyel joggal elégedettek a szervezők, hiszen egy kis kultúrműsorral gazdagították a programot az iskolás diákok, az egyesületek táncosai, és bizony közönségből sem volt hiány.

Kónya-Kovács Otília

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szentmihály: Előadás a biztonságos közlekedésről a motoros klubban - illusztráció
2018. OKTÓBER 20.
[ 22:04 ]
Muzslya: Pásztornap a hagyományok átmentéséért - illusztráció
2018. OKTÓBER 20.
[ 19:14 ]
Zenta: Megkezdődött a 2018 perces foci - illusztráció
2018. OKTÓBER 20.
[ 12:44 ]
A tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető, a dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért fogyasztásuk már kis mennyiségben is komoly, kellemetlen tüneteket okoznak: gyomorgörcsöt, hányást, hasmenést, kiszáradást - figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági...
2018. OKTÓBER 20.
[ 7:23 ]
Több százezer pók borította be hálójával a Görögország északi részén lévő Vistonida-tó partját, bokrokat, kerítéseket és kisebb fákat is beterítve mintegy ezer méter hosszan. A ritka jelenséget a biológusok a szokatlanul meleg időjárással magyarázzák.Euterpe Patetszini, a helyi természetvédelmi park biológusa...
2018. OKTÓBER 19.
[ 21:15 ]
Kiváló hangulatban zajlott le ma délelőtt a zentai Városi Sportcsarnokban a helyi Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete által I. Verseny–játék–móka Kupa címmel életre hívott mini paralimpia, azaz játékos ügyességi vetélkedő, amelyre Vajdaság több településéről is érkeztek fogyatékkal...
2018. OKTÓBER 19.
[ 16:21 ]
Beolvasás folyamatban