Magazin
Süteménykavalkád Erzsébetlakon

Erzsébetlakon immár tizenegyedik alkalommal szervezte meg a helyi Nők Klubja a többi falusi szervezettel karöltve az Édes Napot, amely az idén volt a leglátogatottabb. A versenyzők száma is tetőzött, ugyanis harminc női szervezet, klub vett részt, és nemcsak a környező falvakból, hanem távolabbról, Vajdaság minden tájáról érkeztek. Minden csoport hozta a települése közkedvelt házi, hagyományos süteményeit, a nagyanyáink receptjei szerint elkészítetteket.

A szervezők nem titkolt szándéka az volt, hogy a háziasszonyok előkerítsék a régi szakácskönyveket, és azokból készítsenek kalácsokat. A szépen kidíszített standok, asztalok csak úgy roskadoztak a sok finomságtól, az ügyes asszonyok a legszebb kézimunkáikat is elhozták, és azokat is közszemlére bocsátották. Persze a hagyományos sütemények mellett voltak modernebb változatok is, vagy akár gyerekcsalogató édességek, azokat versenyen kívül lehetett fogyasztani.

A nézelődők - főleg édesszájúak voltak - nagy élvezettel kóstolgatták a portékákat, recepteket csereberéltek, közben voltak, akik meglelték a régen vágyott ízeket, a gyermekkorukat idéző sütemények sokaságából válogathattak.

Arra senki sem vállalkozott, hogy megszámolja, hányféle kalács volt az idei Édes Napon, de annyi bizonyos, hogy a zsűri tagjai végül megbirkóztak a kihívással. Minden versenyeztetett darab sütit végigkóstolva meghozták a döntésüket, ami szerint a legízletesebb készítményt a pirosi Bácsi Aranka hozta, mégpedig a szentjánoskenyeres bejglivel nyert. A második helyezett lett a muzslyai Gera Erzsébet, aki a tökös kalácsával érdemelte ki a díjat, míg a harmadik helyre került az ugyancsak muzslyai Oláh Eszter mézes pitéje. A legszebb standokat is díjazták, így a legszebb asztalért a muzslyai Nők Klubja kapta az első díjat, második helyezett lett az écskai Nők Klubja, míg a harmadik legszebb standot a ópázovai csapat tagjai alakították ki.

A rendezvénnyel joggal elégedettek a szervezők, hiszen egy kis kultúrműsorral gazdagították a programot az iskolás diákok, az egyesületek táncosai, és bizony közönségből sem volt hiány.

Kónya-Kovács Otília

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nem indul büntetőeljárás Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó férje ellen, aki a múlt hónapban meglehetősen súlyos autóbaleset részese volt. Az idén 98 esztendős Fülöpöt a királyi család kelet-angliai téli rezidenciája, Sandringham közelében érte a baleset január 17-én, amikor Land Rover Freelander...
2019. FEBRUÁR 14.
[ 13:44 ]
Hamarosan újra bevezetik a kivégzéseket Sri Lankán, ezért a helyi lapokban megjelentek az első olyan álláshirdetések, amelyekben hóhért keresnek, írja az MTI. Az országban 43 évig nem végeztek ki elítélteket. Az új jogszabályok szerint Sri Lankán a jövőben akár halálbüntetést is kaphatnak a drogbűnözők, ehhez pedig...
2019. FEBRUÁR 14.
[ 6:14 ]
Több mint 100 után újra láttak fekete párducot, sikerült felvételeket is készíteni róla Kenyában - közölte a CNN-nel a San Diegó-i állatkert biológusa. Nick Pilfold elmondta, hogy miután hallották a ritka ragadozó hírét, csapatával kameracsapdákat helyeztek ki a Laikipia megyei rezervátumba a párducpopuláció...
2019. FEBRUÁR 13.
[ 13:24 ]
Beolvasás folyamatban