Magazin
Süteménykavalkád Erzsébetlakon

Erzsébetlakon immár tizenegyedik alkalommal szervezte meg a helyi Nők Klubja a többi falusi szervezettel karöltve az Édes Napot, amely az idén volt a leglátogatottabb. A versenyzők száma is tetőzött, ugyanis harminc női szervezet, klub vett részt, és nemcsak a környező falvakból, hanem távolabbról, Vajdaság minden tájáról érkeztek. Minden csoport hozta a települése közkedvelt házi, hagyományos süteményeit, a nagyanyáink receptjei szerint elkészítetteket.

A szervezők nem titkolt szándéka az volt, hogy a háziasszonyok előkerítsék a régi szakácskönyveket, és azokból készítsenek kalácsokat. A szépen kidíszített standok, asztalok csak úgy roskadoztak a sok finomságtól, az ügyes asszonyok a legszebb kézimunkáikat is elhozták, és azokat is közszemlére bocsátották. Persze a hagyományos sütemények mellett voltak modernebb változatok is, vagy akár gyerekcsalogató édességek, azokat versenyen kívül lehetett fogyasztani.

A nézelődők - főleg édesszájúak voltak - nagy élvezettel kóstolgatták a portékákat, recepteket csereberéltek, közben voltak, akik meglelték a régen vágyott ízeket, a gyermekkorukat idéző sütemények sokaságából válogathattak.

Arra senki sem vállalkozott, hogy megszámolja, hányféle kalács volt az idei Édes Napon, de annyi bizonyos, hogy a zsűri tagjai végül megbirkóztak a kihívással. Minden versenyeztetett darab sütit végigkóstolva meghozták a döntésüket, ami szerint a legízletesebb készítményt a pirosi Bácsi Aranka hozta, mégpedig a szentjánoskenyeres bejglivel nyert. A második helyezett lett a muzslyai Gera Erzsébet, aki a tökös kalácsával érdemelte ki a díjat, míg a harmadik helyre került az ugyancsak muzslyai Oláh Eszter mézes pitéje. A legszebb standokat is díjazták, így a legszebb asztalért a muzslyai Nők Klubja kapta az első díjat, második helyezett lett az écskai Nők Klubja, míg a harmadik legszebb standot a ópázovai csapat tagjai alakították ki.

A rendezvénnyel joggal elégedettek a szervezők, hiszen egy kis kultúrműsorral gazdagították a programot az iskolás diákok, az egyesületek táncosai, és bizony közönségből sem volt hiány.

Kónya-Kovács Otília

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Agrármesekönyvet adott ki a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) a mezőgazdasági szakma és az agrár életforma népszerűsítésére - mondta Gyuricza Csaba, a központ főigazgatója az M1 aktuális csatornán szombaton. Hozzátette: a generációváltás előkészítését időben el kell kezdeni a mezőgazdaságban...
2018. DECEMBER 15.
[ 10:11 ]
„Ideje van a szeretetnek” címmel tartanak ádventi jótékonysági koncertet december 16-án, vasárnap 18 órai kezdettel a zentai Művelődési Házban, a Vöröskereszt zentai szervezete és a helyi Retrosong énekegyüttes szervezésében. A zentaiak körében évek óta nagy népszerűségnek örvendő ádventi jótékonysági koncerten...
2018. DECEMBER 14.
[ 19:27 ]
A 16 és 29 év közötti fiatalok 68,2 százaléka még a szüleivel élt 2017-ben az Európai Unióban - közölte az Eurostat pénteken.Az uniós statisztikai hivatal friss felmérése szerint az arány a fiatal férfiak körében 73,3 százalék, a nőknél ennél alacsonyabb, 62,9 százalék.Bár különböző mértékben, de a tagállamok...
2018. DECEMBER 14.
[ 19:17 ]
Beolvasás folyamatban