Magazin
Paskó atya elviszi a luxembourgi Gasztronómiai Világbajnokságra a vajdasági ízeket
Paskó Csaba a Vajdaság turisztikai kínálatának gasztronómiai részét szeretné versenyzésével népszerűsíteni a világban

November 24-étől 28-áig rendezik meg Luxembourgban a Gasztronómiai Világbajnokságot (Culinary Word Cup 2018), amelyen az idén a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség jóvoltából Paskó Csaba kelebiai plébános is részt vehet szakácsként, hogy képviselje a Kárpát-medence magyarságát, illetve azon belül külön is Vajdaságot. Ötfogásos menüsort készít majd el egyéni versenyzőként, s hogy népszerűsítse a vajdasági specialitásokat, a kispiaci kecskesajtot és a nálunk népszerű vajalját is felhasználja majd.

A versenyen való részvételről, a felkészülésről, a menüsorról a szabadkai városháza előcsarnokában megtartott sajtótájékoztatóján számolt be mentora, Varga Károly abszolút világbajnok séf és csapattársai, a Békés Megyei Culinary Team tagjainak a társaságában.

– A táplálkozás a kultúránk része, ahogy ezt a szakácskönyvem bevezetőjében leírtam. Elmondtam azt is, hogy gasztronómiával foglalkozni nem az élvezetek hajszolását jelenti, hanem megismerni egy nép, nemzet, ország vagy táj kultúrájának gasztronómiával kapcsolatos részét – mondta bevezetőjében Paskó Csaba. – Mint ahogyan nem kell ez embernek költőnek lennie, hogy élvezni tudjon egy verset, ugyanúgy nem kell mesterszakácsnak sem lennie ahhoz, hogy az ember megértse egy étel ízes eredetiségét és finomságát. Loyolai Szent Ignácnak van egy mondása: Mindent Isten nagyobb dicsőségére! Én ezt a szakácskönyvembe ügy ültettem át, hogy mandulával töltött csokigolyóval is lehet magasabb célokat szolgálni. Nekem legalábbis ez a célom. Akik engemet ismernek, pontosan tudják, hogy elsősorban pap vagyok. Ez egy életállapot nálam. Ezen kívül zenével is foglalkozom, a szabadkai egyházmegye zenei igazgatója vagyok, illetve zenét oktatok. Gasztronómiával gyermekkorom óta szerettem volna foglalkozni, s az elmúlt 10 évben alkalmam volt rá, hogy ebben maximálisan elmélyüljek, a legtöbbet kihozzam magamból ezen a téren.

A világ egyik legrangosabb gasztronómiai versenyén Paskó Csaba egyéni versenyzőként szerepel majd november 25-én. A menüsor összeállításában Varga Károly segíti, aki 2010-ben már megnyerte ezt a világbajnokságot.

– Magyarországnak három világbajnoka van, akik elhozták az abszolút első díjat, köztük mentorom, Varga Károly, aki a Békés Megyei Culinary Team-nek is a csapatkapitánya. Ambrus György, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke a másik, akinek köszönettel tartozom. Két évvel ezelőtt elfogadott, és kísérőként ott lehettem az erfurti szakácsolimpián, beletekinthettem abba az összetett és hihetetlenül kemény munkába, amit megkövetel egy ilyen verseny, idén pedig elfogadtak mint saját csapattagjukat és mint versenyzőt. Én sosem tagadtam, hogy magyar vagyok, s azt sem hogy vajdasági. Így élem meg saját identitásomat. Amikor szakácsként szerepelek Luxembourgban, csakis úgy tudom azt megtenni, ha Vajdaságot viszem bele a versenybe. A trendi gasztronómia, modern technológiák, alapanyagok között ott szerepel a kispiaci kecskesajt és a bácskai sült vaj, azaz a vajalja, ami, mint egy nagy kompozíció része fog megjelenni annak az összetett és kerek programnak, amit egy nagyon komoly nemzetközi zsűri értékel majd. Szeressük meg, ami a miénk. Szerbek, magyarok, horvátok együtt élünk, és hihetetlen gazdagságon osztozunk. Akár az Osztrák-Magyar Monarchia gyökereiről van is szó, vagy akár a balkáni hatásról, ezek olyan találkozások voltak, amelyek csak pozitív dolgokat hoztak, és gazdagították a gasztronómiához kapcsolódó kulturális kincsünket, amit ezen a vidéken is tetten lehet érni. Ismerjük meg, szeressük meg és mutassuk meg másoknak is mindezt – fogalmazott Paskó atya.

A kelebiai plébános egyéniben versenyez, amikor is a következő öt fogást készíti majd el:

Előételnek vízi kedvenceket készít: enyhén füstölt lazac, marinírozott fésűkagyló, garnélás, avokádós, beluga lencsés salátával, citrusos vinegrettel. Levesként egy zöld elixírt tálal majd fel: mentás cukorborsó, zöld spárga, angol zeller krémleves, ropogós bazsalikomos tempúrában sült vajdasági kecskesajttal. A meleg előétel, amivel készül: fiatal fogolymell sous-vide kacsamáj „lepellel”, tárkonyos havasi cseresznye mártással, batáta textúrákkal, rozéboros vadkörte pürével. A főétel a borókás vadnyúlduett lesz: nyúlgerinc-filé baconszalonnában sütve, vargányagombás nyúlhús krokett, kakukkfüves jus-vel, bácskai sült vajban párolt zsenge zöldségekkel. Desszertként az erdő kincseit tálalja fel: belga csokoládés, gesztenyés desszertvariáció, piros bogyós gyümölcsökkel „csokis avar” homoktövis fagylalttal, fekete ribizlis Cassis mártással.

Lesz továbbá négy vendégváró falat. A hideg változatban a következő kettő: libamáj tokajiaszú-nektárban marinírozva, préselt libahús konfittal, balzsamecetes füge lekvárral, diós brióssal; illetve a másik: tengeri hal „bonbon” fermentált kapros uborkával, limettes tápióka, tonhaltatár, füstölt lazacpisztráng halmousse, kaviárral, wasabi mangós chilis chatney-vel. A két meleg változat: malac-szűz sous vide mangalica „kéregben” mediterrán lecsóval, pirított polentával, dijoni mustáros jus, valamint: Cheddar sajtos rókagomba ropogós, zöldfűszeres brokkoli „mohával” quinoa magvas morzsában frittírozva, violetta-burgonya pürével, vérnarancsos bébicékla jogonéz mártogatóval.

Paskó Csaba szerint, hogy mindezt megfelelően el tudja készíteni, ahhoz nagyon sokat kellett tanulnia.

– Sokat köszönhetek a csapattársaknak, hisz a jó pap az holtig tanul! Nekem még nagyon sokat kell tanulnom, nagyon sok elsajátítani valóm van a gasztronómia területén. Mindez benne van a teremtett világban, Isten nekünk teremtette, csak tőlünk függ, mennyire ismerjük meg, s mennyire tesszük mások számára is vonzóvá. Nekem pedig éppen ez a célom, s ha ezzel egy picit hozzájárulok Vajdaság gasztronómiájának a megismertetéséhez, a turizmus fejlesztéséhez, akkor már az egész megérte.

A Békés Megyei Culinary Team jóvoltából Paskó atya felkészítése a versenyre már hónapok óta zajlik Szentesen. Ambrus György, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke ezt mondta délvidéki tanítványukról és a csapatáról:

– Szívesen látjuk Paskó atyát a körünkben a luxembourgi világbajnokságon, amire már hatodszor kaptunk meghívást. Hála Istennek, a világ gasztronómiája ismeri a Békés Megyei Culinary Team-et, ugyanis a legutóbbi versenyen minden kollégám dobogós helyezést ért el. 2010-ben Varga Károly nyerte a luxemburgi gasztronómiai világbajnokság (Culinary World Cup) egyéni versenyét, abszolút világbajnoki címet kapott és ő hozhatta haza a 60 kilós világkupát. Ez azt jelenti, hogy 52 nemzet 2500 versenyzője közül ő lett a legjobb. Méltán voltunk büszkék, hogy ez az ember az, aki a világ egyik legnagyobb séfje, büszkén mondhatjuk a felkészítőnknek.

Ambrus György ajándékként egy Békés Megyei Culinary Team szakács öltözéket adott át Paskó atyának azokkal a szavakkal, hogy a táskában hagyjon egy kis helyet szabadon, egy esetleges világbajnoki éremnek.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Meghibásodott egy tengerjáró hajó hajtóműve Norvégia partjai közelében, ezért a fedélzeten tartózkodó több mint 1300 embert ki kell menteni – közölte szombaton a norvég rendőrség. A Viking Sky nevű hajó irányíthatatlanul sodródik a szárazföld felé, és vészjelzést adott le. A hajó a Viking Cruises csoport...
2019. MÁRCIUS 23.
[ 17:47 ]
A jövő hétvégén, március 31-én, vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előreállítani az órát, ekkor kezdődik a nyári időszámítás. Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez a tagállami fenntartások miatt már biztosan nem tartható,...
2019. MÁRCIUS 23.
[ 15:39 ]
A másodfokon eljáró Szegedi Törvényszék bírói tanácsa jogerős végzésével mellőzte Magda Marinko feltételes szabadságra bocsátását. Juhászné Prágai Erika, a bíróság szóvivője pénteken az MTI-nek elmondta, a törvényszék osztotta az első fokon eljáró Szegedi Járásbíróság nyomozási bírójának...
2019. MÁRCIUS 22.
[ 17:42 ]
Beolvasás folyamatban