Magazin
Muzslya: Ünnepeltek a Szeretetházban

Fennállásának 12. évfordulóját ünnepelte ma a muzslyai Szeretetház, az idősek napközijében, amely szerdánként működik, ekkor fogadják, várják az embereket egy kis társalgásra, beszélgetésre.

A szalézi rend tulajdonában levő házat használatra kapták tizenkét éve. Somorai Aranka, a Szeretetház megálmodója elmondta, hogy maguk végezték el, némi segítséggel, a ház tatarozását, időnként kimeszelik kívül-belül, ami javítanivaló adódik, azt megoldják, és az a tapasztalat, hogy a közös munka még jobban összekovácsolja a kis közösséget. A ház minden zugát pedig még inkább magukénak érzik, vigyáznak is rá.

Általában mintegy 25-30 idős személy jelenik meg hétről hétre a Szeretetházban, ahol rendszerint imával kezdik a délelőttöt, és utána más tartalmakkal fűszerezve kitöltik a napot, megünneplik egymás névnapját, a vallási ünnepeket is megtartják, felelevenítik a régi szokásokat, hagyományokat. A besegítő asszonyok arról is gondoskodnak, hogy uzsonna is kerüljön az asztalra, egy kis tea, kávé mellett elbeszélgetnek, együtt énekelnek, imádkoznak.

A nagybecskereki Püspökségi Caritas jóvoltából minden szerdán egy nővérke is ellátogat a Szeretetházba, aki az igénylőknek megméri a vérnyomását, a vércukorszintjét, ha szükséges, jó tanácsokkal is ellátja az időseket, vagy ha például az orvos utasításait nem értették meg, akkor abban is segít, tolmácsolja az ellenőrzések eredményeit.

A mai ünnepségre az óvodások is ellátogattak, a gyerekek dallal, verssel, körtánccal vidították fel a néniket, bácsikat.

Kónya-Kovács Otília

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Dutra-találkozót tartanak Komáromban - illusztráció
2019. JANUÁR 18.
[ 12:25 ]
Putyin és a kis sárhegyi - illusztráció
2019. JANUÁR 18.
[ 9:52 ]
Sokan látták már, de eddig senki sem tudta befogni a majdnem hét hónapja elszabadult, Betsy nevű rodeós tehenet az alaszkai Anchorage városának térségében.A jószág gazdája, Frank Koloski csütörtökön a dpa német hírügynökségnek elmondta: Betsy tavaly júniusban tűnt el karámjából, s azóta a város közelében fekvő...
2019. JANUÁR 18.
[ 8:35 ]
A vörös húsok és a cukor globális átlagfogyasztásának felére csökkentése, valamint a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és magvak fogyasztásának megkétszerezése jelenti a kulcsot az emberek és a bolygó egészségének megőrzéséhez - állítják kutatók.A szakemberek szerint az úgynevezett Planetary Health (A Föld...
2019. JANUÁR 18.
[ 7:31 ]
Romlott a Bledi-tó ökológiai állapota a növekvő turizmus, a fürdőzők és a horgászok számának gyarapodása miatt - figyelmeztettek szlovén limnológusok. A Bledi tó Szlovénia második legnagyobb tava Júliai-Alpokban, vízének minősége hosszú ideig közepes vagy jó volt.Špela Remec Rekar limnológus, a szlovén...
2019. JANUÁR 17.
[ 19:57 ]
Beolvasás folyamatban