Magazin
Fontos a téli madáretetés

Télen sokkal nehezebb a megfelelő, energiadús táplálék beszerzése, ezért a felállított etetőket szívesen látogatják az itthon maradt madarak. Ha elkezdjük az etetést, nem szabad abbahagyni.

A madarak a hideg, szürke késő őszi, téli napok színfoltjai az ablakunk előtt, amelyek hasznot is hajtanak, mivel tavasztól őszig összeszedik a rovarokat és a gyommagvakat a kertekben, parkokban, fasorokban – írja a hirado.hu. A madáretetés azonban felelősséggel is jár: bizonyos szabályokat be kell tartanunk annak érdekében, hogy ezek az élőlények ne szenvedjenek kárt, illetve a nem megfelelő eleség vagy adagolás miatt ne pusztuljanak el – mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

A világon elsőként 125 éve, 1893. november 20-án Magyarországon jött létre a Madártani Intézet, amelynek első vezetője Hermann Ottó volt. Feladata elsősorban a madárvonulás kutatása és a madárfajok gazdasági jelentőségének megállapítása volt. Ezt a munkát folytatja 1974 óta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Több tucat madárfajt vendégelhetünk meg

Az eleségeket három csoportba soroljuk: magvak, állati zsiradékok (kacsa-, liba, sertésháj, sertés zsírszalonna), különböző gyümölcsök (alma, bogyósok). Azonban kenyeret és péksütemény maradékot semmiképpen ne tegyünk ki a madaraknak. A szóvivő hangsúlyozta, hogy nagyon fontos az itatás is, főleg keményebb fagyok idején. Az etetéssel és az itatással több tucat madárfajt csalhatunk az etetőkhöz.

A legfontosabb téli madáreleség a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete (ipari) napraforgó, amibe érdemes apró szemű magvakat: kölest, muhart stb. keverni. A napraforgó és a köles (valamint egyéb apró szemű mag) mellett természetesen a natúr (nem sózott, nem pörkölt) dió, fekete dió, mogyoró, földimogyoró, kesudió, pisztácia stb. is potenciális téli madáreleség. Ezek az olajos magvak jóval drágábbak a napraforgónál, ezért inkább kiegészítőként alkalmazhatóak az etetőkön.

Az olajos magvakhoz hasonlóan fontos téli etetőanyag az állati zsiradék: a kacsa-, liba- és sertésháj; a sertés zsírszalonna; a faggyú; a főzéssel sótlanított étkezési szalonna; a ma már széles körben árusított cinkegolyó; lágysajt- vagy vajtégla.

Az olajos magvak és az állati zsiradék mellett gyümölccsel, elsősorban a legolcsóbb almával is etessünk. Ezeket lehetőleg szúrjuk fel bokrok és fák ágcsonkjaira, de néhány szemet a talajra is tehetünk, így a madarak hóeséskor és azt követően is hozzáférhetnek, míg a földre szórt élelem mindaddig elérhetetlen számukra, amíg el nem takarítjuk a havat. Az almát gyakorlatilag minden lágyevő, tehát rovarokat (is) fogyasztó madár kedveli, így nagy segítséget nyújthat a szokatlan módon áttelelő madaraknak, például a barátposzátának is.

A szakértő kiemelte, hogy a vízimadarakat azonban szigorúan tilos etetni, mert ez életveszélyes viselkedésváltozást idéz elő náluk – nem vonulnak el, és a vizekbe fagynak –, a kenyértáplálék miatt pedig hiánybetegségek alakulhatnak ki, amelyek miatt idővel el is pusztulhatnak.

Ne hagyjuk abba az etetést

Ha elkezdtük az etetést, akkor lehetőleg ne hagyjuk abba, főleg ne a leghidegebb téli napokon. Ha tudjuk előre, hogy ebben az időszakban hosszabb időre elutazunk, akkor hagyjuk lassan kiürülni az etetőt. Így a madarak látják, hogy fogy a táplálék az etetőből, és egy részük más lelőhely után néz.

A madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára, évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, és ezt véletlenül éppen a tél leghidegebb időszakában tesszük, a madarak nehéz helyzetbe kerülhetnek. Az etetőre járó kistestű, gyakran alig 4,5 - 10 gramm (!) körüli testtömegű madarak számára -10 Celsius alatti hőmérsékleten a túlélés gyakran arról szól, tartalékaik csak arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát. Ha másnap nem tudnak eleget táplálkozni az alig 5-6 órányi nappali periódusban, például azért, mert nem töltöttük fel az etetőt, könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjszakán.

Orbán Zoltán megjegyezte, hogy gyakran összekeverik a madárodút a madáretetővel. Míg az odú a madarak fészkelő- és éjszakai pihenőhelyéül szolgál, addig az etetők táplálkozást segítő eszközök. Az odúk nem alkalmasak etetésre, ne ezekben kínáljunk eleséget. Az etetést az első tartósabb fagyok beálltától, november végétől a kitavaszodásig folytathatjuk, de legkésőbb április elejétől már ne helyezzünk ki semmit az etetőkbe. A nyári etetés már káros lehet az énekesmadaraknak.

Ragadozómadarak és emlősök is megjelenhetnek az etetők körül

Elhangzott, a lakott helyek vonzók a madarak számára, mert egyes fajok ezeken a területeken könnyebben találnak élelmet. A szóvivő elmondta, hogy még Budapesten, a tízemeletes házak erkélyen kihelyezett madáretetőt is legalább hat-nyolc madárfaj látogathatja. Szén- és kék cinege, két verébfaj, öt-hat pintyféle, rigók, harkályok és csuszkák tűnhetnek fel leginkább az etetők körül. De a vonuló szajkók is megjelenhetnek az ablakunk előtt.

Az apró madarak olyan ragadozókat is az etetőhöz csalhatnak, mint a karvaly és a héja, de a földre szórt vagy elhullott magokból, gyümölcsökből táplálkozó egerek, pockok a baglyokat is oda vonzhatják, és helyenként a mókusok is lakmározhatnak – magyarázta. (hirado.hu, mme.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A lehullott és a még várható csapadék hatására árhullámok vonulnak le a Dunán és a Tisza vízrendszerében – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden. A Közép-Európa felett örvénylő ciklon hatására hétfőn a Duna-vízgyűjtő bajor és osztrák részvízgyűjtőin területi átlagban igen jelentős...
2019. MÁJUS 21.
[ 18:09 ]
Műanyaggal volt tele annak a bálnának a gyomra, amelyet Szicíliánál mosott partra a víz – jelentette be vasárnap a Greenpeace környezetvédelmi szervezet. A hétéves ámbráscet tetemét pénteken fedezték fel a szicíliai Cefalu partján. Giorgia Monti, a Greenpeace aktivistája elmondta: az utóbbi öt hónapban ez volt az...
2019. MÁJUS 20.
[ 19:32 ]
Több mint egy hétig keresték a 73 éves szabadkai Nikola Mandarićot, azonban már csak a holttestét találták meg vasárnap délután. Az idős férfi eltűnését május 12-én jelentette a családja, miután már egy napja keresték. Mandarić szombaton kerékpárral indult el otthonról, hogy a gyógyszereket kiváltsa. 14 ezer dinár...
2019. MÁJUS 20.
[ 15:29 ]
Beolvasás folyamatban