Magazin
Zentai diákok a környezetvédelemért: „Ültess fát! Védd a természetet!"

A Kárpát-medencei SzékelyKapuk – ZöldKapuk elnevezésű rendezvény keretében pénteken este tartották meg a zentai Városi Múzeumban a mórahalmi Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány környezetvédelmi és képzőművészeti akcióját, amelyen a Zöldülj Zenta! nevű iskolai diákcsoport tagjai mutatkoztak be plakátokkal, felolvasásokkal, énekléssel. A csoport tagjai főként a Thurzó Lajos Általános Iskola tanulói és középiskolások, vezetőjük pedig Sambert Belec Anikó rajztanárnő.

A tanulók több témát is feldolgoztak az éghajlatváltozás, a globális felmelegedés, a légszennyezés, a fák értékei, az erdők életközössége szempontjából. A kidolgozott plakátokon képekben fogalmazták meg a problémákat, míg az est folyamán beszéltek is az emberiséget mind jobban érintő kérdésekről.

Sokkal több fát kellene ültetnünk – hangsúlyozta Sambert tanárnő, elmondva azt is, hogy az akcióban részt vevő gyerekek már környezettudatosabban élnek. A pénteki bemutatkozó műsorukban közreműködött Kónya Sándor megzenésített versekkel, Mucsi Gábor okleveles közegészségügyi mérnök, aki a légszennyezésről beszélt a jelenlévőknek, hiszen különösen aktuális a levegő állapota ilyenkor télen, a fűtésidényben.

A fiatalok a plakátokat és előadásaikat már több helyszínre is elvitték, fontos számukra, hogy sokan elgondolkodjanak a környezetük helyzetén. A Zöldülj Zenta! csoport munkájáról, a pályázat működéséről néhány szót szólt Horvát László nyugalmazott tanár, aki a tanárok és dikákok munkáját méltatta.
A Kárpát-medencei SzékelyKapuk – ZöldKapuk című program célja elsősorban a magyarországi és a határon túli iskolák pedagógusai és diákjai a környezeti neveléssel, a néphagyománnyal, a társadalomépítő és emberbaráti tevékenységgel kapcsolatos együttműködésének elősegítése és támogatása.

Rúzsa Mária

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Meghibásodott egy tengerjáró hajó hajtóműve Norvégia partjai közelében, ezért a fedélzeten tartózkodó több mint 1300 embert ki kell menteni – közölte szombaton a norvég rendőrség. A Viking Sky nevű hajó irányíthatatlanul sodródik a szárazföld felé, és vészjelzést adott le. A hajó a Viking Cruises csoport...
2019. MÁRCIUS 23.
[ 17:47 ]
A jövő hétvégén, március 31-én, vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előreállítani az órát, ekkor kezdődik a nyári időszámítás. Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez a tagállami fenntartások miatt már biztosan nem tartható,...
2019. MÁRCIUS 23.
[ 15:39 ]
A másodfokon eljáró Szegedi Törvényszék bírói tanácsa jogerős végzésével mellőzte Magda Marinko feltételes szabadságra bocsátását. Juhászné Prágai Erika, a bíróság szóvivője pénteken az MTI-nek elmondta, a törvényszék osztotta az első fokon eljáró Szegedi Járásbíróság nyomozási bírójának...
2019. MÁRCIUS 22.
[ 17:42 ]
Beolvasás folyamatban