Magazin
Zentai diákok a környezetvédelemért: „Ültess fát! Védd a természetet!"

A Kárpát-medencei SzékelyKapuk – ZöldKapuk elnevezésű rendezvény keretében pénteken este tartották meg a zentai Városi Múzeumban a mórahalmi Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány környezetvédelmi és képzőművészeti akcióját, amelyen a Zöldülj Zenta! nevű iskolai diákcsoport tagjai mutatkoztak be plakátokkal, felolvasásokkal, énekléssel. A csoport tagjai főként a Thurzó Lajos Általános Iskola tanulói és középiskolások, vezetőjük pedig Sambert Belec Anikó rajztanárnő.

A tanulók több témát is feldolgoztak az éghajlatváltozás, a globális felmelegedés, a légszennyezés, a fák értékei, az erdők életközössége szempontjából. A kidolgozott plakátokon képekben fogalmazták meg a problémákat, míg az est folyamán beszéltek is az emberiséget mind jobban érintő kérdésekről.

Sokkal több fát kellene ültetnünk – hangsúlyozta Sambert tanárnő, elmondva azt is, hogy az akcióban részt vevő gyerekek már környezettudatosabban élnek. A pénteki bemutatkozó műsorukban közreműködött Kónya Sándor megzenésített versekkel, Mucsi Gábor okleveles közegészségügyi mérnök, aki a légszennyezésről beszélt a jelenlévőknek, hiszen különösen aktuális a levegő állapota ilyenkor télen, a fűtésidényben.

A fiatalok a plakátokat és előadásaikat már több helyszínre is elvitték, fontos számukra, hogy sokan elgondolkodjanak a környezetük helyzetén. A Zöldülj Zenta! csoport munkájáról, a pályázat működéséről néhány szót szólt Horvát László nyugalmazott tanár, aki a tanárok és dikákok munkáját méltatta.
A Kárpát-medencei SzékelyKapuk – ZöldKapuk című program célja elsősorban a magyarországi és a határon túli iskolák pedagógusai és diákjai a környezeti neveléssel, a néphagyománnyal, a társadalomépítő és emberbaráti tevékenységgel kapcsolatos együttműködésének elősegítése és támogatása.

Rúzsa Mária

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hőhullámtól szenved az Egyesült Államok keleti partvidéke, több helyen a 40-43 Celsius fokot is meghaladja a hőmérséklet. A CBS televízió jelentése szerint a Dél-Karolinától az északi Maine államig terjedő és mintegy 150 millió embert érintő kánikula vasárnap négy ember halálát követelte: négyen hunytak el...
2019. JÚLIUS 21.
[ 22:34 ]
4,3-as erősségű földrengés rázta meg vasárnap kilenc óra körül Bosznia-Hercegovinát, a rengéseket Újvidéken is érezni lehetett. Később egy 4,2-es földrengést is észleltek az ország Montenegróval közös határánál. Az első földrengés epicentruma 14 kilométerre északnyugatra volt Tuzlától, jelentette az EMSC...
2019. JÚLIUS 21.
[ 11:25 ]
Sokkal jobban vannak a több mint egy héttel ezelőtt Horvátországban súlyos közlekedési balesetet szenvedett magyar-horvát család tagjai. Közben kiderült, hogy a balesetet okozó Ozren M. valószínűleg nem mobilozott a balest időpontjában, ám ahogy megtörtént az ütközés, felhívta apját. A magyar származású apát...
2019. JÚLIUS 20.
[ 17:32 ]
Beolvasás folyamatban