Magazin
Torzított koponyán hordott diadémok és gonoszűző szempárok
Vasárnapig látható a Fekete ház arany- és ezüstkincs kiállítása
Betűméret:             

Vasárnapig látogatható a szegedi Fekete ház ősi arany- és ezüstkincs kiállítása. A tárlaton találkozhatunk gonoszelűző szempárokkal, a hunok torzított koponyáin hordott diadémokkal és a dák királyi udvar kincseivel is. A több, mint ezer darabból álló kollekció január 20-ig várja az érdeklődőket.

Különleges arany- és ezüstkincseket láthatnak az érdeklődők a szegedi Fekete házban július óta. A több, mint ezer darab káprázatos tárgy többezer év ezüst- és aranyművességét öleli át és bemutatja a csodálatos tárgyak mögött rejlő történeteket, titkokat is.

A kiállításon látható például több gonoszelűző szempár: a peretui vezéri sírban talált edények egyikére helyezték el a különleges szemeket, míg az agighioli fejedelmi sír esetében egy sisakról mered a látogatókra a szigorú tekintet. A szempárokat azért tették temetkezéskor az elhunyt mellé, hogy elűzzék a gonosz, ártó szellemeket.

Az ékszerek, viseleti tárgyak között találjuk azokat az aranyból készült csodálatos karpereceket, melyek a dák királyi dinasztia tulajdonában voltak. A leletek újkori története igazán kalandos: nemesfém-tolvajok két tucat karperecet loptak el bő tíz évvel ezelőtt a régészeti lelőhelyről. Amikor elfogták őket, azt állították, hogy az ékszerek nem eredetiek, hanem egy ismerősük készítette őket nem régiben görög aranypénzek beolvasztásával. A hazugságra szerencsére fényt derítettek a szakemberek, így a karperecek megmenekültek, a rablók pedig elnyerték méltó büntetésüket.

A különleges ékszerek sorát bővítik a hun korból származó diadémok, melyeket a hun asszonyok a homlokukon hordtak. Ebben az időszakban előszeretettel alkalmazták a koponyatorzítás eljárását: a csecsemők fejét elkötötték, hogy lapos homlokuknak köszönhetően felnőtt korukban mongoloid vonásokkal rendelkezzenek. A koponyatorzítás nem járt agykárosodással, habár a kisgyermekek valószínűleg nehezen viselték a folyamatos kötést a fejükön.

Az ősi arany- és ezüstkincs kiállítás a 19-20. században a mai Románia területén előkerült értékes, izgalmas leleteket mutatja be. A tárlat január 20-án, vasárnap 18 órakor zárja be kapuit a Fekete házban.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiában is nemrég lépett életbe az új jogszabály, miszerint súlyos, megismételt közlekedési szabálysértés esetén a vezetőtől elkobozhatják a járművet. Hát nem ez történt egy 36 éves szerb férfival Ausztriában! Történetesen ott is nemrég vezették be a büntetésnek ezt a fajtáját. A Kronen Zeitung híre alapján...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 22:17 ]
Ron DeSantis floridai kormányzó hétfőn aláírta azt a törvényt, mely szerint a 14 év alattiak egyáltalán nem használhatják a közösségi médiát, a 14 és 15 éveseknek pedig szülői hozzájáruláshoz kötik a használatát – írja a Reuters tudósítására hivatkozva a porfolio.hu. A törvény értelmében a 14 év alattiak...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 22:04 ]
Az elmúlt hétvége során a kelebiai és gradinai határátkelőn a vámvizsgálatok során mintegy 70 ezer euró értékű aranyat foglaltak le - közölte a szerb Vámigazgatóság. A szerb vámosok a kelebiai határátkelőnél egy autóbusz ellenőrzése során a sofőr zsebében különösen értékes arany érméket találtak. A Ferenc...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 14:23 ]
Beolvasás folyamatban