Magazin
Kivételesen ritka képek készültek egy vadon élő fekete párducról

Will Burrard-Lucas brit természetfotós A kenyai Laikipia Wilderness Camp közelében állította fel Camtraptions kameracsapdáit. Így sikerült megörökítenie elsőként nagy felbontásban a vadon egyik illékony ragadozóját.

A felvételek azért is különlegesek, mert a korábbi fotók mind távolról készültek gyenge minőségű ösvényfigyelő kamerákkal.

Noha a fekete párducok (a normál színezetű leopárdok vagy párducok sötét színű, úgynevezett melanisztikus változatai) ikonikus élőlények, ennek ellenére nagyon kevés vadon élő fekete párducról készült fényképet ismerünk.

Ennek nemcsak az az oka, hogy a leopárdok rendkívül rejtőzködő életmódot folytatnak és nagyon nehéz őket megpillantani, hanem az is, hogy a leopárdoknak csak kicsiny töredéke fekete színű.

A fekete párducok általában sűrű erdőkben élnek, ahol a sötét színezetük valószínűleg segít beolvadni az árnyékos környezetbe. A legtöbb feketepárduc-észlelés ezért Ázsia erdeiben történt. Afrikában azonban rendkívül ritkán fordulnak elő melanisztikus leopárdok.

Nicholas Pilfold, a San Diegó-i állatkert szakértője és a Laikipia állambeli leopárdmegőrző program vezető kutatója elmondta, hogy sokszor hallották, hogy él fekete párduc a területen, de a létezésüket nem sikerült megerősíteni jó minőségű fényképekkel.

Ezért is fontosak a most készült képek, amelyek külön értéke, hogy rendkívül részletesek és művésziek. Majdnem 100 év óta ezek az első hiteles képek egy afrikai fekete párducról, és ez az egyetlen hely, ahol jelenlegi ismereteink szerint Afrikában él fekete párduc.

Az eredményeket és a Camtraptions kameracsapdával készült képeket nemrég publikálták a Journal of African Ecology folyóiratban, a fotók készítésének története pedig elolvasható Will Burrard-Lucas blogján. (origo.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Húsvéthétfő - illusztráció
2019. ÁPRILIS 22.
[ 7:14 ]
A sok évszázados hagyománynak megfelelően ezüstpénzeket ajándékozott kiválasztott alattvalóinak nagycsütörtökön a brit uralkodó. II. Erzsébet királynő húsvétvasárnap ünnepli 93. születésnapját, és ennek megfelelően 93 férfi és 93 nő vehette át a legősibb angol királyi rezidencia, a London nyugati határában...
2019. ÁPRILIS 18.
[ 19:41 ]
Az első fürdőzők már birtokba vették csütörtök reggel a Zalakarosi Fürdő teljes körűen felújított gyógykertjét és az ott található medencét, amit a gyógycentrumot érintő felújítás első ütemeként avattak fel. Cziráki László, a Zalakarosi Fürdő vezérigazgatója a csütörtöki átadáson elmondta: tavaly...
2019. ÁPRILIS 18.
[ 12:35 ]
A muzslyai Road Flyers Motoros Klub tagjai az idén is meglátogatták a gyerekeket a muzslyai Hófehérke óvodában, illetve a Sava Kovačević helyi közösség Tücsök óvodájában. A húsvéti ünnepek előtt már hagyománnyá vált, hogy a motorosok a Nyuszit is magukkal viszik, ebben az esetben Grujin Krisztina bújt a nyusziruhába,...
2019. ÁPRILIS 18.
[ 11:32 ]
Beolvasás folyamatban