Magazin
Kivételesen ritka képek készültek egy vadon élő fekete párducról

Will Burrard-Lucas brit természetfotós A kenyai Laikipia Wilderness Camp közelében állította fel Camtraptions kameracsapdáit. Így sikerült megörökítenie elsőként nagy felbontásban a vadon egyik illékony ragadozóját.

A felvételek azért is különlegesek, mert a korábbi fotók mind távolról készültek gyenge minőségű ösvényfigyelő kamerákkal.

Noha a fekete párducok (a normál színezetű leopárdok vagy párducok sötét színű, úgynevezett melanisztikus változatai) ikonikus élőlények, ennek ellenére nagyon kevés vadon élő fekete párducról készült fényképet ismerünk.

Ennek nemcsak az az oka, hogy a leopárdok rendkívül rejtőzködő életmódot folytatnak és nagyon nehéz őket megpillantani, hanem az is, hogy a leopárdoknak csak kicsiny töredéke fekete színű.

A fekete párducok általában sűrű erdőkben élnek, ahol a sötét színezetük valószínűleg segít beolvadni az árnyékos környezetbe. A legtöbb feketepárduc-észlelés ezért Ázsia erdeiben történt. Afrikában azonban rendkívül ritkán fordulnak elő melanisztikus leopárdok.

Nicholas Pilfold, a San Diegó-i állatkert szakértője és a Laikipia állambeli leopárdmegőrző program vezető kutatója elmondta, hogy sokszor hallották, hogy él fekete párduc a területen, de a létezésüket nem sikerült megerősíteni jó minőségű fényképekkel.

Ezért is fontosak a most készült képek, amelyek külön értéke, hogy rendkívül részletesek és művésziek. Majdnem 100 év óta ezek az első hiteles képek egy afrikai fekete párducról, és ez az egyetlen hely, ahol jelenlegi ismereteink szerint Afrikában él fekete párduc.

Az eredményeket és a Camtraptions kameracsapdával készült képeket nemrég publikálták a Journal of African Ecology folyóiratban, a fotók készítésének története pedig elolvasható Will Burrard-Lucas blogján. (origo.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A kora reggeli órákban a Leskovac és Đorđevo közötti vasútvonalon a Srbija Kargo tehervonatja összeütközött egy kis teherautóval, amely megpróbált áthajtani a leengedett félsorompó mellett. A balesetért felelős sofőr megsérült, közölte az Infrastrukture železnice Srbije. A közlekedési baleset egy olyan...
2019. AUGUSZTUS 22.
[ 11:05 ]
Boris Johnson brit kormányfő élettársától, Carrie Symondstól megtagadták az amerikai vízumot - jelentette a New York Post című amerikai napilap. A lap értesülései szerint Symondstól feltehetően azért tagadták meg a beutazást, mert tavaly Szomáliföldön - a Szomáliához tartozó, ám de facto önálló államként...
2019. AUGUSZTUS 22.
[ 8:41 ]
Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. A kutatásról beszámoló The Irish Post...
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 20:48 ]
Beolvasás folyamatban