Magazin
Kivételesen ritka képek készültek egy vadon élő fekete párducról

Will Burrard-Lucas brit természetfotós A kenyai Laikipia Wilderness Camp közelében állította fel Camtraptions kameracsapdáit. Így sikerült megörökítenie elsőként nagy felbontásban a vadon egyik illékony ragadozóját.

A felvételek azért is különlegesek, mert a korábbi fotók mind távolról készültek gyenge minőségű ösvényfigyelő kamerákkal.

Noha a fekete párducok (a normál színezetű leopárdok vagy párducok sötét színű, úgynevezett melanisztikus változatai) ikonikus élőlények, ennek ellenére nagyon kevés vadon élő fekete párducról készült fényképet ismerünk.

Ennek nemcsak az az oka, hogy a leopárdok rendkívül rejtőzködő életmódot folytatnak és nagyon nehéz őket megpillantani, hanem az is, hogy a leopárdoknak csak kicsiny töredéke fekete színű.

A fekete párducok általában sűrű erdőkben élnek, ahol a sötét színezetük valószínűleg segít beolvadni az árnyékos környezetbe. A legtöbb feketepárduc-észlelés ezért Ázsia erdeiben történt. Afrikában azonban rendkívül ritkán fordulnak elő melanisztikus leopárdok.

Nicholas Pilfold, a San Diegó-i állatkert szakértője és a Laikipia állambeli leopárdmegőrző program vezető kutatója elmondta, hogy sokszor hallották, hogy él fekete párduc a területen, de a létezésüket nem sikerült megerősíteni jó minőségű fényképekkel.

Ezért is fontosak a most készült képek, amelyek külön értéke, hogy rendkívül részletesek és művésziek. Majdnem 100 év óta ezek az első hiteles képek egy afrikai fekete párducról, és ez az egyetlen hely, ahol jelenlegi ismereteink szerint Afrikában él fekete párduc.

Az eredményeket és a Camtraptions kameracsapdával készült képeket nemrég publikálták a Journal of African Ecology folyóiratban, a fotók készítésének története pedig elolvasható Will Burrard-Lucas blogján. (origo.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A rutinos utazók minden bizonnyal tudják, hogy a legjobb szállások a legfelkapottabb helyeken már jóval a turistaszezon kezdete előtt betelnek, sőt kiemelt eseményekre való utazáskor akár már egy évvel is lefoglalhatjuk a szállásunkat, ellenkező esetben hoppon maradhatunk. A szállásfoglaláshoz hasonlóan a biztosítások...
2019. FEBRUÁR 18.
[ 12:00 ]
Egy rab mentett ki egy autóba zárt egyéves csecsemőt Floridában. A szülők véletlenül zárták rá a járművet a gyerekre, de szerencsére a rab különleges "szaktudását" felhasználva kiszabadította egy ruhaakasztó segítségével. Az ABC News beszámolója szerint a rabok éppen felügyelet mellett útjavítási...
2019. FEBRUÁR 18.
[ 7:57 ]
Negyedik alkalommal szervezte meg a Torkos csütörtök elnevezésű rendezvényét a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ, amelyen hagyományos disznótoros ételeket kóstolhattak az érdeklődők. A mulatsággal egybekötött rendezvényen a talpalávalót a Fokos és Csalóka zenekar tagjaiból álló együttes...
2019. FEBRUÁR 16.
[ 21:31 ]
Beolvasás folyamatban