Magazin
Ma ünnepli 93. születésnapját II. Erzsébet királynő

Elizabeth Alexandra Mary Windsor, azaz II. Erzsébet királynő ma ünnepli 93. születésnapját.

II. Erzsébet 1926. április 21-én látta meg a napvilágot Londonban. Édesapja Albert György yorki herceg, a későbbi VI. György brit király, édesanyja pedig Elizabeth Bowes-Lyon, ismertebb nevén Erzsébet királyné volt. A brit királynőnek egy húga volt, Margit, aki 2002-ben hunyt el.

1952. február 6. óta Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, valamint a nemzetközösségi királyságoknak az uralkodója, az anglikán egyház feje.

Az uralkodó 1947. november 20-án házasodott meg, férje Fülöp edinburgh-i herceg. Összesen négy gyermekük született: Károly walesi herceg, Anna brit királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf.

II. Erzsébet első nyilvános beszédére 1940-ben került sor, ami a legelső rádiószereplését jelentette. Ennek során azoknak a gyerekeknek üzent, akiket a Londont ért bombatámadások következtében evakuáltak a városból. Első hivatalos szereplése 1943-ban volt, amikor meglátogatta a gránátos gárdaezredet. következő évtől rendszeresen elkísérte a királyt és a királynét belföldi útjaikra, röviddel 18. születésnapja után pedig kinevezték állami tanácsosnak. A világháború lezárulta után az akkor még hercegnő nyilvános megjelenéseinek száma jelentősen megnövekedett.

A királynőt 1952. február 6-án koronázták meg, azaz 67 éve uralkodik, amivel a leghosszabb ideje trónon lévő brit (angol-skót) uralkodó. A leghosszabb ideig regnáló uralkodók listáján jelenleg a 13. helyet foglalja el, ahol a nők közül az első helyen szerepel, a jelenleg is élők közül pedig második a jelenlegi dalai láma után.

Az uralkodó kétszer ünnepli születésnapját: egyszer áprilisban, amikor valójában született, a "hivatalos" születésnapi ceremóniája pedig a színpompás Trooping the Colour katonai parádé, amit mindig június második szombatján tartanak. A Trooping the Colour - a csapatzászlók ceremoniális bemutatása - 1748 óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége. Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnapot mindig nyáron ünnepelhessék az alattvalók, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében. VII. Eduárd születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás miatt általában nem lehet nagyszabású szabadtéri rendezvényt tartani, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget. Ez a szokás azóta is megmaradt. (vg.hu, atv.hu, MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Óriástökök versenye Temerinben - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 19.
[ 17:02 ]
A szeptember 21-iki takarítási világnap alkalmából európai uniós kampány keretében az összes lakott kontinens több mint 80 országában összeszedik a strandokon összegyűlt, tengerbe került hulladékot - közölte az Európai Bizottság csütörtökön. Karmenu Vella, a környezetpolitikáért, a tengerügyekért és a...
2019. SZEPTEMBER 19.
[ 15:53 ]
Egy lőfegyvert és hozzá való éles lőszereket találtak a pénzügyőrök egy német autó ellenőrzésekor Röszkén - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-t. Némedi-Varga Éva, a NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense elmondta, a pénzügyőrök felfigyeltek egy...
2019. SZEPTEMBER 19.
[ 10:01 ]
Hivatali visszaélés és közokirat-hamisítás miatt emeltek vádat egy zalaegerszegi, kormányablakban dolgozó szakügyintéző ellen, aki 16 esetben, többségében külföldieknek, hamis adatokkal segített útlevelet igényelni - tájékoztatta a Zala Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-t. Pirger Csaba közölte: a...
2019. SZEPTEMBER 17.
[ 13:04 ]
Beolvasás folyamatban