Magazin
Ma ünnepli 93. születésnapját II. Erzsébet királynő

Elizabeth Alexandra Mary Windsor, azaz II. Erzsébet királynő ma ünnepli 93. születésnapját.

II. Erzsébet 1926. április 21-én látta meg a napvilágot Londonban. Édesapja Albert György yorki herceg, a későbbi VI. György brit király, édesanyja pedig Elizabeth Bowes-Lyon, ismertebb nevén Erzsébet királyné volt. A brit királynőnek egy húga volt, Margit, aki 2002-ben hunyt el.

1952. február 6. óta Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, valamint a nemzetközösségi királyságoknak az uralkodója, az anglikán egyház feje.

Az uralkodó 1947. november 20-án házasodott meg, férje Fülöp edinburgh-i herceg. Összesen négy gyermekük született: Károly walesi herceg, Anna brit királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf.

II. Erzsébet első nyilvános beszédére 1940-ben került sor, ami a legelső rádiószereplését jelentette. Ennek során azoknak a gyerekeknek üzent, akiket a Londont ért bombatámadások következtében evakuáltak a városból. Első hivatalos szereplése 1943-ban volt, amikor meglátogatta a gránátos gárdaezredet. következő évtől rendszeresen elkísérte a királyt és a királynét belföldi útjaikra, röviddel 18. születésnapja után pedig kinevezték állami tanácsosnak. A világháború lezárulta után az akkor még hercegnő nyilvános megjelenéseinek száma jelentősen megnövekedett.

A királynőt 1952. február 6-án koronázták meg, azaz 67 éve uralkodik, amivel a leghosszabb ideje trónon lévő brit (angol-skót) uralkodó. A leghosszabb ideig regnáló uralkodók listáján jelenleg a 13. helyet foglalja el, ahol a nők közül az első helyen szerepel, a jelenleg is élők közül pedig második a jelenlegi dalai láma után.

Az uralkodó kétszer ünnepli születésnapját: egyszer áprilisban, amikor valójában született, a "hivatalos" születésnapi ceremóniája pedig a színpompás Trooping the Colour katonai parádé, amit mindig június második szombatján tartanak. A Trooping the Colour - a csapatzászlók ceremoniális bemutatása - 1748 óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége. Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnapot mindig nyáron ünnepelhessék az alattvalók, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében. VII. Eduárd születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás miatt általában nem lehet nagyszabású szabadtéri rendezvényt tartani, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget. Ez a szokás azóta is megmaradt. (vg.hu, atv.hu, MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A törökfalusi Kis Bicskei Norbert nyerte az egy tonna kukoricát a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület kiírásán, mivel nála van egy helyen a legtöbb fecskefészek. A szervezet azt a gazdaságot kereste, ahol a legtöbb füsti fecske fészkel. Szerbia területéről 44-en jelentkeztek a pályázatra. 590 fészket jelentettek...
2019. JÚNIUS 24.
[ 14:36 ]
Csak Belgrádban az év eleje óta összesen 35 személy kapott Lyme-kórt, derült ki a Városi Közegészségügyi Intézet adataiból. Az idény még csak most kezdődött, s minden negyedik kullancs fertőzött Szerbiában. Az eltávolított kullancs sürgős laboratóriumi elemzése a leggyorsabb módja annak, hogy megállapítsák,...
2019. JÚNIUS 24.
[ 14:01 ]
Nagypál Krisztina lett Magyarország Szépe 2019-ben, a showműsorral egybekötött verseny döntőjét élőben közvetítette vasárnap a Duna Televízió és a Duna World csatorna. A második udvarhölgy Csonka Rebeka, az első udvarhölgy Gaál Tímea lett. Csonka Rebeka elnyerte A legszebb mosoly címet is, a közönségdíjat Lakatos...
2019. JÚNIUS 24.
[ 6:46 ]
Beolvasás folyamatban