Magazin
Kétezer eurós jutalom a kőve vésett felirat megfejtéséért

Kétezer eurós jutalmat ajánlott fel egy Franciaország nyugati részén fekvő falu annak, aki segít megfejteni egy 230 éves, kőbe vésett feliratot.

A 20 soros írást néhány éve fedezték fel a bretagne-i Plougastel mellett egy sziklatömbbe vésve, de eddig senkinek nem sikerült rájönnie, hogy mit jelent. Az írásban a francia betűk némelyikét fordítva vagy fejre állítva vésték a kőbe. A szövegben skandináv típusú O-betűk is szerepelnek. A feliratban két dátum látható: 1786 és 1787, ami alapján néhány évvel a francia forradalom kitörése előtt keletkezhetett.

A kőre egy hajó rajzát is rávésték, vitorlával és árboccal, valamint egy szent szívet, amelyet egy kereszttel jelöltek meg. A helyi tudósok a szöveg megfejtésével nem nagyon jutottak semmire. Némelyikük szerint régi breton vagy baszk írás lehet, ésaz is felmerült, hogy aki bevéste, félig írástudatlan volt.A betűkkel a szavak hangjait próbálta leírni, úgy, ahogy hallotta azokat. A szöveg egy darabja így szól: ROC AR B . DRE AR GRIO SE EVELOH AR VIRIONES BAOAVEL. Egy másik sor pedig így olvasható: OBBIIE: BRISBVILAR ... FROIK . AL. Egy elmélet szerint a felirat a tengeri védelem kiépítésével foglalkozhat. A Bresti-öböl védelmére az 1780-as években épült a környéken egy erőd, amelynek maradványai még mindig láthatók. 1783-ig ugyanis Franciaország és Anglia háborúban álltak egymással.

Dominique Cap, Plougastel polgármestere elmondta, hogy az általuk felkért történészek és archeológusok nem tudták megfejteni a feliratot. Ezért gondoltak arra, hogy talán a világ más táján egy szakértő segíteni tud. „Ahelyett, hogy feladnánk, inkább versengésre hívunk” – mondta.

Az egyiptomi hieroglif írás megfejtőjéről, Jean-Francois Champollionról elnevezett Champollion-rejtély Plougastel-Daoulas-ban című versenyre a helyi polgármesteri hivatalnál lehet regisztrálni. A jelentkezők megkapják a feliratról készült fényképeket. A kihívásra máris több százan jelentkeztek. A megfejtéseket novemberig várják, akkor egy zsűri választja ki a legjobbnak tűnő megoldást. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Fatolvajokat fogtak Péterrévén - illusztráció
2019. OKTÓBER 18.
[ 16:00 ]
Két migránst találtak a vámosok a horgosi határátkelőn fagyasztott gyümölcsök között rejtőzködve egy hűtőkocsiban – közölte a Vámigazgatóság. Feltételezik, hogy akkor rejtőzködtek el az árú között, amíg a jármű a vámra várt. Ugyancsak Horgosnál, egy másik kamionban, amely Nagy-Britanniába szállított...
2019. OKTÓBER 17.
[ 20:40 ]
Harminc lőfegyvert, köztük két géppisztolyt, hangtompítókat, lőszereket találtak a pénzügyőrök egy szerb férfinál Röszkén - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-t. Némedi-Varga Éva, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense...
2019. OKTÓBER 16.
[ 10:14 ]
Két betörőt tartóztattak le Szabadkán. A két középkorú férfi egymástól függetlenül hajtotta végre a bűncselekményeket. A rendőrségi közlemény szerint alapos a gyanú, hogy a szabadkai I. K. (1973) idén szeptemberben betört egy városszéli házba, megtámadta a tulajdonost, majd 21 ezer dinárt és 250 eurót vitt...
2019. OKTÓBER 15.
[ 10:49 ]
Beolvasás folyamatban