Magazin
Lakodalom van Muzslyán

A muzslyai RÉMUSZ hagyományápolók egyesülete 14. alkalommal szervezte meg a Muzslyai lakodalom elnevezésű rendezvényét, azzal a céllal, hogy a régi hagyományokat, a néhai lakodalmi szokásokat megőrizzék, és az utókornak megőrizzék.

A délelőtt folyamán a rendezvény keretében lakodalmi disznópaprikás főzésében mérettetett meg 22 benevezett csapat. Vendégek érkeztek nemcsak a környékről, hanem még távolabbról is, így Romániából és Magyarországról is voltak részvevők, mégpedig Ótelekről, illetve Gyöngyösről.

A hagyományos, lakodalmi aprósütemények versenyét is megejtették, az édes kalácsokból 42-t kóstolt végig a zsűri, míg a sós sütemények mezőnyében 15 kaláccsal versenyeztek a hölgyek. Emellett a jó itókákból sem volt hiány, ezúttal is sokféle nedűt, házi pálinkát bírált el az erre szakosodott zsűri.

A rendezvényt hivatalosan Kovács Elvira, parlamenti képviselő nyitotta meg, valamint a jelenlevőket Nagybecskerek önkormányzata nevében Duško Radišić, a polgármester segédje köszöntötte. A megnyitó után művelődési műsor következett, amely sokszínű programot kínált a közönségnek, hiszen a környék más-más nemzeteinek tánccsoportjainak, énekcsoportjainak bemutatkozását láthatták a nézelődők.

Estefelé a községházától indult a násznép a Muzslyai lakodalom helyszínére, előtte azonban betértek a templomudvarba, ahol Kalapis Sztoján atya megáldotta a felvonulókat. A Muzslai Petőfi Sándor MME nagytermében zajló lakodalomban a régi szokás szerint a vőfélyek köszöntötték be a vendégeket, akiket a násznagy és a násznagyné fogadott, ebben az esetben a település tanácselnöke, Palatinus Ervin és neje, Zsuzsanna vállalta ezt a szerepet. Kivételesen menyasszony és vőlegény is volt a lakodalomban, ezt a szerepet Rapos Emma és Hódi Krisztián vállalta. A lakodalomban a koszorúslányok minden vendégnek rozmaringot tűztek, ugyanakkor minden lakodalmi mozzanatot is rigmusaikkal végigkísértek.

Az idén sem múlik el a lakodalom menyasszony- és menyecskeruha bemutató nélkül, amelyet a Tina szalon tulajdonosainak köszönhetnek a szervezők.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az otthoni környezetvédelem 8 pontja - illusztráció
2019. MÁJUS 24.
[ 10:42 ]
A polgármester szerint az akciótól majd több gyerek fog születni. A népességcsökkenés egy igencsak szokatlan módját választotta Jean Debouzy, a 650 lelket számláló Montereau polgármestere. Jean ingyenes Viagrát osztogat a falu 18 és 40 év között lévő férfiainak, remélve, hogy ettől majd több gyerek fog születni...
2019. MÁJUS 23.
[ 7:10 ]
A muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában járt ma Kollár Árpád, a zentai születésű, de az anyaországban élő költő, Dániel András, meseíró, illusztrátor és Csepregi János író, a MISZJE, a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület vezetője, akik elbeszélgettek a diákokkal. A látogatásuk apropója...
2019. MÁJUS 22.
[ 19:04 ]
Vajdaság több településéhez hasonlóan Zentán is érdekes programokkal, köztük különféle tájékoztató előadásokkal és foglalkozásokkal várják majd az érdeklődőket a Születés hete alkalmából. A Tisza-parti település programjai május 22-én kezdődnek és 26-án zárulnak. Május 22-én, szerdán, 16 órai kezdettel...
2019. MÁJUS 22.
[ 10:30 ]
Beolvasás folyamatban