Magazin
Lakodalom van Muzslyán

A muzslyai RÉMUSZ hagyományápolók egyesülete 14. alkalommal szervezte meg a Muzslyai lakodalom elnevezésű rendezvényét, azzal a céllal, hogy a régi hagyományokat, a néhai lakodalmi szokásokat megőrizzék, és az utókornak megőrizzék.

A délelőtt folyamán a rendezvény keretében lakodalmi disznópaprikás főzésében mérettetett meg 22 benevezett csapat. Vendégek érkeztek nemcsak a környékről, hanem még távolabbról is, így Romániából és Magyarországról is voltak részvevők, mégpedig Ótelekről, illetve Gyöngyösről.

A hagyományos, lakodalmi aprósütemények versenyét is megejtették, az édes kalácsokból 42-t kóstolt végig a zsűri, míg a sós sütemények mezőnyében 15 kaláccsal versenyeztek a hölgyek. Emellett a jó itókákból sem volt hiány, ezúttal is sokféle nedűt, házi pálinkát bírált el az erre szakosodott zsűri.

A rendezvényt hivatalosan Kovács Elvira, parlamenti képviselő nyitotta meg, valamint a jelenlevőket Nagybecskerek önkormányzata nevében Duško Radišić, a polgármester segédje köszöntötte. A megnyitó után művelődési műsor következett, amely sokszínű programot kínált a közönségnek, hiszen a környék más-más nemzeteinek tánccsoportjainak, énekcsoportjainak bemutatkozását láthatták a nézelődők.

Estefelé a községházától indult a násznép a Muzslyai lakodalom helyszínére, előtte azonban betértek a templomudvarba, ahol Kalapis Sztoján atya megáldotta a felvonulókat. A Muzslai Petőfi Sándor MME nagytermében zajló lakodalomban a régi szokás szerint a vőfélyek köszöntötték be a vendégeket, akiket a násznagy és a násznagyné fogadott, ebben az esetben a település tanácselnöke, Palatinus Ervin és neje, Zsuzsanna vállalta ezt a szerepet. Kivételesen menyasszony és vőlegény is volt a lakodalomban, ezt a szerepet Rapos Emma és Hódi Krisztián vállalta. A lakodalomban a koszorúslányok minden vendégnek rozmaringot tűztek, ugyanakkor minden lakodalmi mozzanatot is rigmusaikkal végigkísértek.

Az idén sem múlik el a lakodalom menyasszony- és menyecskeruha bemutató nélkül, amelyet a Tina szalon tulajdonosainak köszönhetnek a szervezők.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A kora reggeli órákban a Leskovac és Đorđevo közötti vasútvonalon a Srbija Kargo tehervonatja összeütközött egy kis teherautóval, amely megpróbált áthajtani a leengedett félsorompó mellett. A balesetért felelős sofőr megsérült, közölte az Infrastrukture železnice Srbije. A közlekedési baleset egy olyan...
2019. AUGUSZTUS 22.
[ 11:05 ]
Boris Johnson brit kormányfő élettársától, Carrie Symondstól megtagadták az amerikai vízumot - jelentette a New York Post című amerikai napilap. A lap értesülései szerint Symondstól feltehetően azért tagadták meg a beutazást, mert tavaly Szomáliföldön - a Szomáliához tartozó, ám de facto önálló államként...
2019. AUGUSZTUS 22.
[ 8:41 ]
Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. A kutatásról beszámoló The Irish Post...
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 20:48 ]
Beolvasás folyamatban