Magazin
Az otthoni környezetvédelem 8 pontja

Az energiatakarékos és környezettudatos életmód leginkább csak odafigyelés kérdése, hiszen már pár aprósággal is sokat tehetünk a bolygónk védelméért. Tudniillik nem mindegy, milyen lesz az ökológiai lábnyomunk. Íme, pár egyszerű tipp a tudatosabb mindennapokhoz!

1 - Ints búcsút a palackozott ásványvíznek!

Csak az Egyesült Államokban évente mintegy 30 milliárd palackos ásványvizet értékesítenek, melynek mindössze 20%-át használják fel újra. Ma már rengeteg üzletben kaphatók stílusos, különleges formájú fém termoszok vagy üvegkulacsok, melyekkel nemcsak sokat spórolhatsz, hanem meggátolod a felesleges műanyag fogyasztást is.

2 - Műanyag zacskók helyett válassz újrafelhasználható alternatívákat!

Bár a műanyag zacskók egyszerű megoldásnak tűnnek, de légy erős és tarts ki a környezetbarátabb alternatívák mellett. A textilből készült táskák és zsákok nemcsak trendik, hanem teljesen környezetbarátok is, hiszen hosszú évekig hűségesen szolgálnak majd. Az ételtárolás és fagyasztás is lehet zöldebb: ma már csodálatos öko opciók közül választhatsz, mint például a méhviaszos textilből készült szendvicskendők, vagy a mosható szilikon tárolók, melyekben akár fagyaszthatsz is.

3 - Tedd félre az autód!

Sokszor bizonyos helyekre gyalog vagy tömegközlekedéssel is el tudunk jutni, ám a lustaság felülkerekedik rajtunk. Ha viszont nem szeretnél egy szmogban úszó világban élni, gondolkozz zölden, és válaszd inkább a lábbuszt.

4 - Mondj nemet a szórólapokra!

Számtalan üzlet hirdeti a kedvezményes árú termékeit szórólapok, vagy újságok formájában, mellyel rengeteg papírhulladékot termelnek. Ezekre mondj inkább nemet, hiszen így sem kell lemaradnod az akciókról. A Kimbino nevű ingyenes alkalmazás például kiváló asszisztens ebben, hiszen a segítségével környezetkímélően megtalálhatod kedvenc üzleteid ajánlatait, mindezt pillanatok alatt. Online szórólapok a zsebedben!

5 - Vásárolj okosan!

Fontos, hogy csak azokat az élelmiszereket tedd a kosaradba, melyekről biztosan tudod, hogy elfogyasztásra kerülnek. Ezzel nemcsak spórolsz, hanem sokat teszel az élővilágért is. Minél több ételt dobsz ki, annál több háztartási hulladékot termelsz, mellyel csak még jobban szennyezd a környezeted.

6 - Zárd el a csapot!

Bár lehet neked természetes, egyes országokban a víz igazi kincsnek számít. Fürdés helyett inkább tusolj, fogmosás közben zárd el a vizet, a ruhák mosásakor pedig érdemes rövidebb programot választani. Plusz tipp, hogy az összegyűlt esővízzel zölden és okosan tudod megoldani a növények öntözését.

7 - Válassz energia- és víztakarékos háztartási gépeket!

Az A+ vagy A++ energiafelhasználású háztartási eszközök ára kicsit magasabb, de hosszú távon bőven visszajön az árkülönbözet a villanyszámlán. Ugyanez a helyzet a víztakarékos mosó- és mosogatógépekkel. Egy jó készülékválasztással jócskán hozzájárulsz a környezetbarátabb élethez.

8 - Mutass jó példát!

Persze az is csodálatos és becsülendő, ha a fentebb leírt pontokat betartod, ám akkor tehetsz a legtöbbet a környezetedért, ha a másokat is inspirálsz arra, hogy egy ilyen életet éljenek. Érdemes például a közösségi médiában is megosztani a saját tippjeidet, hiszen azok segítségével is megváltoztathatod mások gondolkodását. Ha tetszett a cikk és úgy érzed, hogy sokat tanultál belőle, küldd el minél több a téma iránt érdeklődő ismerősödnek, rokonodnak és barátodnak! Változtassuk meg együtt a világot, legyünk zöldek!

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A törökfalusi Kis Bicskei Norbert nyerte az egy tonna kukoricát a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület kiírásán, mivel nála van egy helyen a legtöbb fecskefészek. A szervezet azt a gazdaságot kereste, ahol a legtöbb füsti fecske fészkel. Szerbia területéről 44-en jelentkeztek a pályázatra. 590 fészket jelentettek...
2019. JÚNIUS 24.
[ 14:36 ]
Csak Belgrádban az év eleje óta összesen 35 személy kapott Lyme-kórt, derült ki a Városi Közegészségügyi Intézet adataiból. Az idény még csak most kezdődött, s minden negyedik kullancs fertőzött Szerbiában. Az eltávolított kullancs sürgős laboratóriumi elemzése a leggyorsabb módja annak, hogy megállapítsák,...
2019. JÚNIUS 24.
[ 14:01 ]
Nagypál Krisztina lett Magyarország Szépe 2019-ben, a showműsorral egybekötött verseny döntőjét élőben közvetítette vasárnap a Duna Televízió és a Duna World csatorna. A második udvarhölgy Csonka Rebeka, az első udvarhölgy Gaál Tímea lett. Csonka Rebeka elnyerte A legszebb mosoly címet is, a közönségdíjat Lakatos...
2019. JÚNIUS 24.
[ 6:46 ]
Beolvasás folyamatban