Magazin
Egy bankkártyányi műanyagot eszünk meg hetente

Olyan széleskörű a környezet műanyag-szennyezettsége, hogy hetente akár egy bankkártyányi, azaz öt gramm műanyagot ehetünk meg – mutatta ki a Természetvédelmi Világalap számára az ausztráliai Newcastle Egyetem kutatói által készített, szerdán bemutatott tanulmány.

A műanyag főként a csapvíz és a palackozott víz fogyasztásával jut a szervezetbe, de a szinte láthatatlan polimerek megtalálhatók a kagylófélékben, a sörben és a vízben.
2000 óta a világ oly sok műanyagot termelt, mint amennyit az előző években összesen, és ezek egyharmada beszivárgott a természetbe – olvasható a jelentésben.

A kutatók következtetéseiket 52 korábbi tanulmány összegzése alapján vonták le, és először becsülték meg az ember által elfogyasztott műanyag súlyát, ami évente szerintük 250 grammra rúghat. Egy átlagos ember 1769 műanyagrészecskét fogyaszthat el hetente csupán vízfogyasztás által.

A kutatók az európai vízminták 72,2 százalékában találtak mikroműanyagot, literenként 3,8 részecskét.
Az Egyesült Államokban jóval szennyezettebb a víz, a vízminták 94,4 százalékában mutattak ki mikroműanyagot, literenként 9,6 részecskét.

Kanadai kutatók által a múlt héten közzétett tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy évente fejenként legalább 50 ezer műanyagrészecskét esznek meg az emberek átlagosan, és hasonló mennyiséget lélegeznek be.

Nemcsak a műanyag szennyezi az óceánokat és más vízi utakat és öli meg a tengeri élővilágot, a műanyag mindannyiunkban ott van – hangoztatta Marco Lambertini, a WWF International vezérigazgatója.

Ha nem akarjuk, hogy bekerüljön a szervezetünkbe, fel kell tartóztatnunk azt a több millió műanyagot, amely évente a természetbe kerül – tette hozzá.

Ha a jelenlegi folyamatok folytatódnak, az óceánokban egy köbtonna műanyag fog jutni minden három köbtonna halra 2025-re az Ellen MacArthur Alapítvány által közzétett The New Plastics Economy (Az új műanyag gazdaság) című jelentés szerint. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2019. JÚNIUS 12. [ 20:54 ]

Aki Matijevic virsilt eszik, az még többet is. Az élelmiszerek is tele vannak nem oda való anyagokkal, a műanyag pedig már a gyógyszerekben is jelen van, mint "hasznos" adalék.


Az újvidéki rendőrség letartóztatta K. Š.-t (1978) azzal a gyanúval, hogy minősített lopást követett el. A gyanú szerint a nő az egyik újvidéki lakóépületben élő férfinak úgy mutatkozott be, mint takarítónő, és arra kérte a férfit, hogy töltse meg vízzel a nála lévő vödröt, hogy fel tudja mosni az épület...
2019. NOVEMBER 13.
[ 14:12 ]
A svájci rendőrség letartóztatta a Rózsaszín Párduc becenévvel illetett bűnözői csoport tagjait, közülük kettő montenegrói, kettő német, illetve egy-egy bosznia-hercegovinai és észak-macedóniai állampolgár. Azzal gyanúsítják őket, hogy részt vettek egy ékszerüzletet kirablásában és több millió svájci frankhoz...
2019. NOVEMBER 13.
[ 11:46 ]
John Legend amerikai zenész lett 2019 legszexibb férfija a People magazin szerint - írta a The Hollywood Reporter. "Örültem neki, de kicsit meg is ijedtem, mert nagy nyomást jelent ez, félek, mostantól mindenki figyelni fogja, elég szexi vagyok-e a díjhoz. Ráadásul Idris Elba volt az elődöm, ami nem fair" -...
2019. NOVEMBER 13.
[ 10:23 ]
Beolvasás folyamatban