Magazin
Sok a fertőzött kullancs Szerbiában

Csak Belgrádban az év eleje óta összesen 35 személy kapott Lyme-kórt, derült ki a Városi Közegészségügyi Intézet adataiból. Az idény még csak most kezdődött, s minden negyedik kullancs fertőzött Szerbiában.

Az eltávolított kullancs sürgős laboratóriumi elemzése a leggyorsabb módja annak, hogy megállapítsák, fertőzött egyedről van-e szó. Ezért a szolgáltatásért a pácienseknek fizetniük kell, de gyorsabb eredményt hoz, mint az antitestelemzés, amelyet az embereknél végeznek, mondja dr. Nevenka Dimitrijević, a Voždovaci Egészségház orvosa.

Ha gyorsan eltávolítják a kullancsot, általában nem fertőzi meg az embert, de ha a Lyme-kór tipikus tünetei jelentkeznek, az orvosoknak nem kell megvárniuk az elemzéseket, hanem azonnal antibiotikumterápiát írnak fel.

„Ha fertőzés áll fenn, elengedhetetlen, hogy a páciens legkésőbb a csípés után 72 órával megkapja a terápiát” – mondja dr. Dimitrijević.

A probéma akkor van, amikor rejtve maradnak a betegség tünetei, ami az esetek egyharmadában fordul elő. Ha semmit nem tesznek, s eltelik hat-nyolc hét, komplikációk alakulhatnak ki.

Radmila Zlatić Sibinović biológus azt mondja, egyes helyeken rendkívül sok kullancs van, Belgrádban jelenleg az Avalán van a legtöbb fertőzött egyed, 25 százalék az arányuk.

A szakemberek hangsúlyozzák, a kullancsot csak pincettával szabad eltávolítani, így egészben kivehetjük. Fontos, hogy a szabadban töltött idő után mindig ellenőrizzük, nincs-e rajtunk kullancs. (espreso.rs, novosti.rs)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A meteorológiai mérések kezdete óta a legmelegebb napot jegyezték fel szerdán Izraelben: a Holt-tenger melletti Szdom-hegynél (a bibliai Szodoma) 50 Celsius-fokot mértek helyi médiajelentések szerint. A tengerpart vidékén is 40 fok fölött volt a legtöbb helyen a hőmérséklet, ami szokatlan, mert ott a tenger hatására hűsebb...
2019. JÚLIUS 19.
[ 6:45 ]
A sportról szól minden két hétig Magyarkanizsán, ugyanis második alkalommal szerveztek nyári sportiskolát a gyerekeknek. A két hét alatt három helyszínen folynak a foglalkozások, Magyarkanizsa és Horgos mellett a jövő héttől Kispiacon is várják a sportolni vágyó gyerekeket. Pedagógusok és leendő pedagógusok ismertetnek...
2019. JÚLIUS 18.
[ 15:39 ]
Nem tévedett a szolgálati kutya: szerdán mindkét horgosi határátkelőn rejtett cigarettát jelzett az állat, a vámosok így több mint 2000 doboz cigarettát foglaltak le, közölte a Vámigazgatóság Az első fogás éjjel 1 óra körül történt, amikor egy bolgár rendszámtáblás Volkswagen Sharan jelentkezett kilépésre. Az 55...
2019. JÚLIUS 18.
[ 15:29 ]
Beolvasás folyamatban