Magazin
Sok a fertőzött kullancs Szerbiában

Csak Belgrádban az év eleje óta összesen 35 személy kapott Lyme-kórt, derült ki a Városi Közegészségügyi Intézet adataiból. Az idény még csak most kezdődött, s minden negyedik kullancs fertőzött Szerbiában.

Az eltávolított kullancs sürgős laboratóriumi elemzése a leggyorsabb módja annak, hogy megállapítsák, fertőzött egyedről van-e szó. Ezért a szolgáltatásért a pácienseknek fizetniük kell, de gyorsabb eredményt hoz, mint az antitestelemzés, amelyet az embereknél végeznek, mondja dr. Nevenka Dimitrijević, a Voždovaci Egészségház orvosa.

Ha gyorsan eltávolítják a kullancsot, általában nem fertőzi meg az embert, de ha a Lyme-kór tipikus tünetei jelentkeznek, az orvosoknak nem kell megvárniuk az elemzéseket, hanem azonnal antibiotikumterápiát írnak fel.

„Ha fertőzés áll fenn, elengedhetetlen, hogy a páciens legkésőbb a csípés után 72 órával megkapja a terápiát” – mondja dr. Dimitrijević.

A probéma akkor van, amikor rejtve maradnak a betegség tünetei, ami az esetek egyharmadában fordul elő. Ha semmit nem tesznek, s eltelik hat-nyolc hét, komplikációk alakulhatnak ki.

Radmila Zlatić Sibinović biológus azt mondja, egyes helyeken rendkívül sok kullancs van, Belgrádban jelenleg az Avalán van a legtöbb fertőzött egyed, 25 százalék az arányuk.

A szakemberek hangsúlyozzák, a kullancsot csak pincettával szabad eltávolítani, így egészben kivehetjük. Fontos, hogy a szabadban töltött idő után mindig ellenőrizzük, nincs-e rajtunk kullancs. (espreso.rs, novosti.rs)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Google médiaóriás titokban amerikaiak millióinak egészségügyi adataihoz jutott hozzá az Egyesült Államok 21 tagállamában - jelentette a The Wall Street Journal című amerikai lap. A Google az Egyesült Államok második legnagyobb egészségügyi szolgáltatójával, a missouri székhelyű Ascension-hálózattal...
2019. NOVEMBER 12.
[ 8:50 ]
Több mint kétszázharmincezer dollárért kelt el a néhai Anthony Bourdain amerikai szárséf kedvenc konyhakése azon az online aukción, amelyen az amerikai sztárséf több mint 200 személyes tárgyát árverezték el. Az aukció szervezői mintegy 200-400 ezer dollár összbevételt vártak, amely végül meghaladta az 1,8 millió...
2019. NOVEMBER 10.
[ 16:21 ]
Iowában egy gyilkos azt állította, hogy letöltötte az életfogytig tartó börtönbüntetését, mert egyszer leállt a szíve, így most szabadlábra kell helyezni őt. A bíróság elutasította a beadványt - jelentette pénteken az amerikai közszolgálati rádió (NPR) a Des Moines Register című helyi lap nyomán. A tényleges...
2019. NOVEMBER 9.
[ 15:09 ]
Beolvasás folyamatban