Magazin
Megtartották a felsőhegyi aratóversenyt
Betűméret:             

A hétvégén harmincadik alkalommal rendezték meg a „Bort, búzát, békességet…” elnevezésű Kárpát-medencei aratóünnepet, illetve 59. alkalommal a felsőhegyi aratóversenyt.

Július 13-án és 14-én harmincadik alkalommal rendezték meg a „Bort, búzát, békességet…” elnevezésű Kárpát-medencei aratóünnepet, és 59. alkalommal az aratóversenyt. Kiváló hangulatú megmérettetésen összesen harminc csapat vett részt, melyek hagyományosan takarították be a búzát.

Ősz Szabó Imre, az aratóverseny főszervezője szerint igyekeztek visszaállítani a rendezvény rangját, ezért volt kétnapos az ünnepség. A negyven meghívott aratócsapat közül harmincan érkeztek Felsőhegyre. Sajnos a változékony időjárás közbeszólt. Vajdasági és magyarországi hagyományőrzők jelentkeztek ezekre a versenyekre. Magyarországról csaknem húsz csapat nevezett be. A szervező sajnálattal említette meg, hogy a fiatal korosztályt már igen nehéz ilyen eseményekre kicsalogatni, részvevőként pedig még nehezebb, ha ilyesmit szeretnének látni, ma már megnézik a televízióban. A fiatalokra gondolva az aratóverseny mellett szombaton kispályás focibajnokságot, horgászversenyt is szerveztek, vasárnap pedig parasztbirkózásban, kötélhúzásban, tarlófutásban és karlenyomásban is jeleskedhettek.

A rendezvény első napján, szombaton a sport programok mellett fogadták a szerbiai árvízkárosultakat, szerveztek mezeivirág-kötészeti versenyt, valamint kisgazdakorona-, illetve az aratókoszorú-kötészeti versenyt és muskátli kiállítást is. A látogatóknak alkalmuk volt még az ostorpattogtatóknak is szurkolni. Július 14-én a vendéglátók már reggel hét órától fogadták az aratócsapatokat. A kilenc órás harangszót követően fogatos kocsikon vonulnak ki az verseny helyszínére, a Csillagfalu mögött található búzaföldekre. Közben a falu parkjában már javában készítették az aratóebédet, a bográcsos és sült finomságokat. Az aratóversenynek ugyan a fiatalok körében csökkent a népszerűsége, de a gasztronómiai összejöveteleknek éppen ellenkezőleg, itt mindig nagy számban érkeznek főzőcsapatok. A felsőhegyi park minden szegletéből jó illatok terjedtek. A nap folyamán került sor a „Ha legény vagy, gyere velem kaszálni” elnevezésű gyorsasági aratóverseny vajdasági döntőjére, a tarlófutásra, illetve parasztkocsi-toló versenyre, a parasztbirkózásra, a karlenyomó versenyre és kötélhúzásra. Szerencsére az eső csak késő délután érkezett erre a területre, így a tervezett szabadtéri programokat nem befolyásolta.

Az eredményhirdetésen sok-sok ajándékot osztottak ki, a fő versenyszámban a kézi aratásban idén az Öreg kakas két tyúkkal nevű csapat lett a legeredményesebb, második díjat kaptak a Pap kéve aratói, és harmadik helyezést ért el a Fekete tó nevű csapat. A főzőverseny összesített eredményei alapján a legízletesebb ételek elkészítője Kenyeres Dénes volt. A sok versengés, finom ebéd után aratógála, és aratóbál várta még a vendégeket.

Rúzsa Mária
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A közösségi közlekedésben az elmúlt évtizedek legjelentősebb tarifareformját hajtja végre az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), valamint a MÁV-VOLÁN-csoport. Március elsejétől teljesen új rendszer váltja fel a napjainkra már talán nehezen áttekinthető, idejétmúlt kedvezményrendszert. Az új tarifarendszer...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 23:00 ]
Szerbiában is nemrég lépett életbe az új jogszabály, miszerint súlyos, megismételt közlekedési szabálysértés esetén a vezetőtől elkobozhatják a járművet. Hát nem ez történt egy 36 éves szerb férfival Ausztriában! Történetesen ott is nemrég vezették be a büntetésnek ezt a fajtáját. A Kronen Zeitung híre alapján...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 22:17 ]
Ron DeSantis floridai kormányzó hétfőn aláírta azt a törvényt, mely szerint a 14 év alattiak egyáltalán nem használhatják a közösségi médiát, a 14 és 15 éveseknek pedig szülői hozzájáruláshoz kötik a használatát – írja a Reuters tudósítására hivatkozva a porfolio.hu. A törvény értelmében a 14 év alattiak...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 22:04 ]
Beolvasás folyamatban