Magazin
Zenta: Környezetvédelem és újrahasznosítás

Ne vásároljunk mindig új termékeket és figyeljünk oda a háztartási hulladékok csökkentésére, illetve újrahasznosítására! A téma iránti figyelemfelkeltő nyári foglalkozásokat tartottak a zentai helyi közösségben.

A Bolyai Alapítvány nyári foglalkozásain idén az újrahasznosítást helyezték a középpontba. Tömérdek csomagolóanyag halmozódik fel az otthonunkban, majd idővel kidobódik a szemétbe. Ugyanakkor külön új műanyag, vagy egyéb tároló edényeket, használati eszközöket és dísztárgyakat vásárolunk. Gyermekeinknek is sajnos ezt a pazarló és figyelmetlen viselkedési mintát mutatjuk.

A szeméthegyek csökkentésének érdekében egy jobb megoldást kínál Zentán a Tisza-part–Alvég Helyi Közösség, ahol évek óta szelektíven gyűjtik a le nem bomló hulladékot, megszervezik annak elszállítását és újrahasznosítását. A helyi közösség épületében szervezett tevékenységek között sok gyermekprogram szerepel. Ezen a nyáron folytatódtak a Manókonyha főzési akciói, ahol a cél az egyszerű, egészséges ételek elkészítése és a gyermekek bevonása az otthoni házi munkába. A hasznos időtöltés mellett megtanulják a házilag elkészíthető ételeket értékelni a boltban vásárolható egészségtelen nassolnivalók helyett.

A főzőcske mellett a gyermekeknek szervezték meg a zentai székhelyű Bolyai Alapítvánnyal karöltve a Kreatív hetet is. Augusztus 19-én kezdődtek a délutáni foglalkozások az általános iskola alsó tagozatos korosztályának – mesélte Vatai Zsuzsanna főszervező, aki a szerint a helyi közösség környezetvédő tevékenysége fontos és jó példát teremt. Egyre több család csatlakozik a szelektív hulladékgyűjtéshez. Magukért és a gyermekeikért teszik mindezt, hogy tisztább, szebb környezetben élhessenek. A foglalkozásokon olyan megoldásokat láthattak, próbálhattak ki, amelyekkel műanyag flakonokból, fém dobozokból, textil anyagokból alkottak újra tárgyakat. Készítettek tárolókat, ceruzatartókat dísztárgyakat, ékszereket, ajándékokat. A résztvevők lelkesen dolgoztak és számtalan új megoldást, ötletet teremtettek maguk is. Az alkotás mellett pedig hasznos információkat hallottak a környezetvédelem témakörében, a talajt szennyező elemekről, a lebomló műanyagokról vagy például arról, hogyan csökkenthetjük a szemét mennyiségét mi magunk, illetve helyettesíthetjük természetes anyagokkal.

Egy-egy nyári foglalkozáson mintegy húsz gyermek vett részt előzetes bejelentkezés útján. A programot a helyi önkormányzat támogatta. Hasznos tudnivaló a zentai lakosok számára, hogy a Tisza-parti Helyi Közösség épületében minden munkanapon 8 és 11 óra között átveszik a pillepalackot, az üveget, az elektromos és elektronikus hulladékot, az elemeket, a konzervdobozokat, az alumínium hulladékot, a nejlonzacskót és a papírt is.

Rúzsa Mária
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Magyar hegymászók elérték az alaptábort - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 16.
[ 13:59 ]
Különleges járgányok a topolyai piacon - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 15.
[ 21:28 ]
A CIA elérhetővé tette azokat a dokumentumokat, amelyek az általuk foglalkoztatott állatok titkos küldetéseit tartalmazzák. A galambok mellett varjakkal, kutyákkal, macskákkal és delfinnel is kísérleteztek. A galambok kitűnő memóriáját használták ki a hadműveletek alatt, amelynek köszönhetően akár több 100 kilométer...
2019. SZEPTEMBER 15.
[ 15:39 ]
Három éve a legrosszabb a légszennyezettségi helyzet Szingapúrban, mindez az indonéziai erdőtüzek füstje miatt, írja a Reuters. A hatóságok szerint a légszennyezettség már akkora, hogy ártalmassá vált az egészségre. Utoljára 2016 augusztusában mértek ilyen fokú szennyezettséget Szingapúrban. Ahogy az amazonasi...
2019. SZEPTEMBER 14.
[ 22:40 ]
Sikerült megmenteni a gombásodástól és víz okozta egyéb károsodásoktól egy 18. század elején készült óriási méretű szőnyeget, amely a lángokban álló Notre-Dame székesegyház oltása közben ázott el április 15-én. A Lajos Fülöp király által 1841-ben a székesegyháznak adományozott színpompás szőnyeg annyi...
2019. SZEPTEMBER 14.
[ 8:47 ]
Beolvasás folyamatban