Magazin
Zenta: Környezetvédelem és újrahasznosítás

Ne vásároljunk mindig új termékeket és figyeljünk oda a háztartási hulladékok csökkentésére, illetve újrahasznosítására! A téma iránti figyelemfelkeltő nyári foglalkozásokat tartottak a zentai helyi közösségben.

A Bolyai Alapítvány nyári foglalkozásain idén az újrahasznosítást helyezték a középpontba. Tömérdek csomagolóanyag halmozódik fel az otthonunkban, majd idővel kidobódik a szemétbe. Ugyanakkor külön új műanyag, vagy egyéb tároló edényeket, használati eszközöket és dísztárgyakat vásárolunk. Gyermekeinknek is sajnos ezt a pazarló és figyelmetlen viselkedési mintát mutatjuk.

A szeméthegyek csökkentésének érdekében egy jobb megoldást kínál Zentán a Tisza-part–Alvég Helyi Közösség, ahol évek óta szelektíven gyűjtik a le nem bomló hulladékot, megszervezik annak elszállítását és újrahasznosítását. A helyi közösség épületében szervezett tevékenységek között sok gyermekprogram szerepel. Ezen a nyáron folytatódtak a Manókonyha főzési akciói, ahol a cél az egyszerű, egészséges ételek elkészítése és a gyermekek bevonása az otthoni házi munkába. A hasznos időtöltés mellett megtanulják a házilag elkészíthető ételeket értékelni a boltban vásárolható egészségtelen nassolnivalók helyett.

A főzőcske mellett a gyermekeknek szervezték meg a zentai székhelyű Bolyai Alapítvánnyal karöltve a Kreatív hetet is. Augusztus 19-én kezdődtek a délutáni foglalkozások az általános iskola alsó tagozatos korosztályának – mesélte Vatai Zsuzsanna főszervező, aki a szerint a helyi közösség környezetvédő tevékenysége fontos és jó példát teremt. Egyre több család csatlakozik a szelektív hulladékgyűjtéshez. Magukért és a gyermekeikért teszik mindezt, hogy tisztább, szebb környezetben élhessenek. A foglalkozásokon olyan megoldásokat láthattak, próbálhattak ki, amelyekkel műanyag flakonokból, fém dobozokból, textil anyagokból alkottak újra tárgyakat. Készítettek tárolókat, ceruzatartókat dísztárgyakat, ékszereket, ajándékokat. A résztvevők lelkesen dolgoztak és számtalan új megoldást, ötletet teremtettek maguk is. Az alkotás mellett pedig hasznos információkat hallottak a környezetvédelem témakörében, a talajt szennyező elemekről, a lebomló műanyagokról vagy például arról, hogyan csökkenthetjük a szemét mennyiségét mi magunk, illetve helyettesíthetjük természetes anyagokkal.

Egy-egy nyári foglalkozáson mintegy húsz gyermek vett részt előzetes bejelentkezés útján. A programot a helyi önkormányzat támogatta. Hasznos tudnivaló a zentai lakosok számára, hogy a Tisza-parti Helyi Közösség épületében minden munkanapon 8 és 11 óra között átveszik a pillepalackot, az üveget, az elektromos és elektronikus hulladékot, az elemeket, a konzervdobozokat, az alumínium hulladékot, a nejlonzacskót és a papírt is.

Rúzsa Mária
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A moszkvai meteorológia megfigyelések 140 éves története során példátlan, plusz 3,2 fokos meleget mértek január 16-án a Népgazdaság Vívmányainak Kiállítása (VDNH) területén működő állomáson - közölte az orosz főváros meteorológiai irodája pénteken az Interfax hírügynökséggel. A hőmérséklet...
2020. JANUÁR 17.
[ 8:22 ]
Mintegy hat hektárral megnövelik a kicsiny Monacói Hercegség területét egy ingatlanfejlesztési projekt keretében: a Földközi-tengerből csapolnak le területet, hogy luxuslakásokat és butikokat építsenek pompás tengeri kilátással. A világ területileg második legkisebb államában, ahol a legdrágábbak az ingatlanok, 60 ezer...
2020. JANUÁR 16.
[ 10:40 ]
Jelentkezett nyereményéért az a szerencsés, aki minden idők legnagyobb hazai lottónyereményét vihette haza - közölte a Szerencsejáték Zrt. szerdán az MTI-vel. A közlemény szerint a tavaly november 22-i Eurojackpot-sorsoláson egy magyar bruttó 30 millió eurót, azaz több mint bruttó 10 milliárd forintot nyert. A...
2020. JANUÁR 15.
[ 11:32 ]
Beolvasás folyamatban