Magazin
Szamárverseny Királyhalmán: Mindegy, ki kinek a hátán megy, a lényeg bejutni a célba
Betűméret:             

Vasárnap délután Királyhalmán megtartották a 37. Szamárversenyt. A csacsik és gazdáik két számban versenyeztek: szamaragolásban és fogathajtásban.

A szervezők, hogy megkeserítsék a versenyzők életét, egy vizes árkot is beiktattak a pálya nagyjából 50. méterénél. A szamárról két dolgot kell tudni: nagyon csökönyös állat és utálja a vizet. A szamaragolóknak nem kis munkájába telt, míg az állatokat átrimánkodták, áttolták, áthúzták, átvonszolták az árkon. A zsűri egyébként nagyon megengedő volt, csupán egy kitételt szabott: az állatokat nem szabad verni, egyébként teljesen mindegy, hogy ki kinek a hátán jut be a célba. A szamár is viheti az embert, de elvileg a hajtó is beviheti a vállán patás versenyzőtársát.

A királyhalmi szamárverseny természetesen nem a versengésről, hanem inkább a szórakoztatásról szól. A négylábúak nagyon tudják produkálni magukat. Van, amelyikük versenyló módjára megiramodik a startnál, de azután a pálya közepén megáll. Van, amelyik akkorát fékez, hogy szaltóban bukfencezik le a hátáról a huszár. Van, amelyik csak a hátramenetelt ismeri.

Az első versenyt még a 80-as évek legelején tartották. Néhány királyhalmi (akkor még bácsszőlősi), horgosi és kispiaci fiatalember a vasárnap délutánját azzal töltötte, hogy rúgta a bőrt egy saját maguk által létrehozott labdarúgópályán. Az egykori, úgynevezett Seffer-bolt közelében kibérelték a Bence féle kaszálót. A pálya olyan csinosra sikeredett, hogy egymást ugratva arról beszéltek, hogy akár komoly versenyeket is lehetne ott tartani. Ekkor pattant ki valakinek a fejéből az, hogy akkor szamárversenyt kellene szervezni. Akkoriban még elég sok környékbelinek volt ilyen szürke jószága, nem okozott gondot versenyzőket találni. Talán csak az lepte meg a szervezőket, hogy milyen sokan voltak kíváncsiak a rendezvényre. A sikeren felbuzdulva a rákövetkező évben is megtartották úgymond a szamárparádét, később pedig áthelyezték az egész rendezvényt a falu központjában lévő másik labdarúgópályára.

A királyhalmi szamárverseny a 80-as évek közepére már több ezer kíváncsiskodót vonzott. Ez volt az első fénykor, majd a második, a 90-es évek második felében. A szervezők mindig gondoskodtak kísérőrendezvényekről, sőt koncertekről is. Szerepelt a szamárversenyen például az R-Go együttes is, vagy Aradszky László.

Az idei versenyen is vannak kísérőrendezvények, például kerékpárverseny gyerekeknek. Az idei fellépők pedig Bunyós Pityu és az Eridánusz zenekar, igazi vásárhangulatot pedig a bazárosok és lacikonyhások varázsolnak.

Ottjártunkkor a szamaragolást tartották éppen, s hogy teljes legyen ez a kis krónika, jegyezzük fel az utókor számára a győztesek nevét. Az öt induló közül Marko lett az első, akit Domján Sándor szamaragolt. Második helyen végzett Lili és Vajda Bence, a harmadik helyen pedig Csinos végzett, illetve Vajda Balázs.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elfogadta második olvasatban a londoni parlament a dohánytermékek vásárlásának fokozatos betiltásáról szóló törvénytervezetet. Az indítványól még döntenie kell a parlament felső kamarájának, a Lordok Házának, majd a részletes, harmadik olvasatbeli vita után újból az alsóháznak is, de a végleges...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 8:28 ]
A hétfő esti vihar villámai két repülőgépet is telibe találtak, az osztrák Austrian Airlines járatainak vissza kellett térniük Bécsbe. Az egyik repülőbe Sopron felett csapott bele a villám – írja a Kronen Zeitung. A Bécsből Nápolyba tartó járatot este fél hét körül érte villámcsapás Sopron légterében. A gép...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 18:32 ]
A horvát-szlovén határon fekvő Donji Macelj lakóit ma meglepte a hótakaró, főként azután, hogy tegnap csaknem 30 Celsius fokot mértek. Szlovénia hegyvidéki részein hótorlaszok alakultak ki, de kedden délelőtt jég is esett. Roglán is esik a hó – adta hírül a 24sata horvát portál. A horvát meteorológiai intézet...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 18:00 ]
Beolvasás folyamatban