Magazin
Kémkedésre használt állatokat a CIA

A CIA elérhetővé tette azokat a dokumentumokat, amelyek az általuk foglalkoztatott állatok titkos küldetéseit tartalmazzák. A galambok mellett varjakkal, kutyákkal, macskákkal és delfinnel is kísérleteztek.

A galambok kitűnő memóriáját használták ki a hadműveletek alatt, amelynek köszönhetően akár több 100 kilométer távolságból képesek hazatérni. A postagalambokat kommunikáció céljából már több évtizede röptetik, viszont csak az első világháború alatt kezdték őket hírszerzési céllal bevetni.

A Leopold Vindictive nevű ellenállási csoport egyik üzenetét, mely 12 oldalas hírszerzési jelentést tartalmazott, galambokkal küldték el Churchillnek. Amíg viszont a britek leállították a hadműveletet, addig a CIA átvette a használatát – írja a BBC.

A Tacana fedőnevet viselő 1970-es hadművelet során galambokra automatikusan működő, kicsi kamerát erősítettek. Ezután a CIA varjakat tanított be arra, hogy 40 gramm nehézségű tárgyakat szállítsanak oda és vissza, akár megközelíthetetlen épületek ablakaiból is. Egy villogó vörös lézersugár jelezte a varjak számára a célpontot, a visszaúton pedig egy speciális lámpa segítette a madarakat.

A CIA azt is megvizsgálta, lehet-e a vándormadarakat arra használni, hogy érzékelő szenzorokat helyezzenek el a Szovjetunió területén.

Bizonyos adatok azt bizonyítják, hogy kutyákon is végeztek kísérleteket. Ezekben azt vizsgálták, lehetséges-e olyan elektromosan vezérelt agyi stimulus kialakítása, amelynek segítségével távolról lehet irányítani a kutyát. Az ehhez kapcsolódó dokumentumok még mindig titkosítottak.

Az Acoustic Kitty nevet viselő hadművelet során lehallgató készülékeket helyeztek el macskák szervezetében.

A floridai Key Westben palackorrú delfineket használtak az ellenség tengeralatti megtámadására. Azt is kutatták, hogy a delfinek képesek-e olyan szenzort viselni, ami összegyűjti a szovjet tengeralattjárók hangját, vagy érzékelni tudják a radioaktív és biológiai fegyverek nyomait a közeli létesítményekben. (hirado.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Fatolvajokat fogtak Péterrévén - illusztráció
2019. OKTÓBER 18.
[ 16:00 ]
Harminc lőfegyvert, köztük két géppisztolyt, hangtompítókat, lőszereket találtak a pénzügyőrök egy szerb férfinál Röszkén - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-t. Némedi-Varga Éva, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense...
2019. OKTÓBER 16.
[ 10:14 ]
Két betörőt tartóztattak le Szabadkán. A két középkorú férfi egymástól függetlenül hajtotta végre a bűncselekményeket. A rendőrségi közlemény szerint alapos a gyanú, hogy a szabadkai I. K. (1973) idén szeptemberben betört egy városszéli házba, megtámadta a tulajdonost, majd 21 ezer dinárt és 250 eurót vitt...
2019. OKTÓBER 15.
[ 10:49 ]
Medvetámadás áldozatául esett egy horgász a Maros megyei Vámosudvarhelyen - közölte hétfőn a Székelyhon.ro portál. A szombat este történt tragédiáról Bartos Csaba, Vámosudvarhely községközpontjának, Kóródszentmártonnak az alpolgármestere nyilatkozott a portálnak. Elmondta: vélhetően a környéken többször...
2019. OKTÓBER 14.
[ 21:31 ]
Beolvasás folyamatban