Magazin
Kémkedésre használt állatokat a CIA

A CIA elérhetővé tette azokat a dokumentumokat, amelyek az általuk foglalkoztatott állatok titkos küldetéseit tartalmazzák. A galambok mellett varjakkal, kutyákkal, macskákkal és delfinnel is kísérleteztek.

A galambok kitűnő memóriáját használták ki a hadműveletek alatt, amelynek köszönhetően akár több 100 kilométer távolságból képesek hazatérni. A postagalambokat kommunikáció céljából már több évtizede röptetik, viszont csak az első világháború alatt kezdték őket hírszerzési céllal bevetni.

A Leopold Vindictive nevű ellenállási csoport egyik üzenetét, mely 12 oldalas hírszerzési jelentést tartalmazott, galambokkal küldték el Churchillnek. Amíg viszont a britek leállították a hadműveletet, addig a CIA átvette a használatát – írja a BBC.

A Tacana fedőnevet viselő 1970-es hadművelet során galambokra automatikusan működő, kicsi kamerát erősítettek. Ezután a CIA varjakat tanított be arra, hogy 40 gramm nehézségű tárgyakat szállítsanak oda és vissza, akár megközelíthetetlen épületek ablakaiból is. Egy villogó vörös lézersugár jelezte a varjak számára a célpontot, a visszaúton pedig egy speciális lámpa segítette a madarakat.

A CIA azt is megvizsgálta, lehet-e a vándormadarakat arra használni, hogy érzékelő szenzorokat helyezzenek el a Szovjetunió területén.

Bizonyos adatok azt bizonyítják, hogy kutyákon is végeztek kísérleteket. Ezekben azt vizsgálták, lehetséges-e olyan elektromosan vezérelt agyi stimulus kialakítása, amelynek segítségével távolról lehet irányítani a kutyát. Az ehhez kapcsolódó dokumentumok még mindig titkosítottak.

Az Acoustic Kitty nevet viselő hadművelet során lehallgató készülékeket helyeztek el macskák szervezetében.

A floridai Key Westben palackorrú delfineket használtak az ellenség tengeralatti megtámadására. Azt is kutatták, hogy a delfinek képesek-e olyan szenzort viselni, ami összegyűjti a szovjet tengeralattjárók hangját, vagy érzékelni tudják a radioaktív és biológiai fegyverek nyomait a közeli létesítményekben. (hirado.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ibrahimović szobra marad Malmőben - illusztráció
2020. JÚNIUS 5.
[ 12:25 ]
A legősibb és legnagyobb maja építményt fedezték fel régészek légi távérzékeléses módszerrel a mexikói dzsungelben. A Mexikó délkeleti részén, Tabasco államban talált hatalmas, négyszögletes alapú építmény az i.e. 1000 és 800 közötti időszakban készült. A későbbi, ismert maja piramisoktól eltérően nem...
2020. JÚNIUS 4.
[ 16:56 ]
„Fotótér” néven új tartalomszolgáltatást indít az Országos Széchényi Könyvtár 2020. június 4-én. Az első két gyűjtemény, amelyet a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából közzéteszünk, összesen tízezer képből áll, és az első világháború, valamint a Trianon utáni Erdély...
2020. JÚNIUS 4.
[ 15:35 ]
Görögországba elfogadták azt az intézkedéscsomagot, amelyek a már ismert szabályzatokat tartalmazza, de új korlátozásokat is bevezettek a nyaralási idény előtt. A legújabb rendelkezések szerint nem csak az egy helyen tartózkodók számát korlátozzák, hanem a napernyők és az alattuk lévő nyugágyak közötti távolságot...
2020. JÚNIUS 4.
[ 10:27 ]
Beolvasás folyamatban